Львівському адміністративному апеляційному суду не вистачило дня, щоб розібратися у справі кандидата Ігоря Рицка до луцького окружкому. Сторони продовжать висловлювати свої аргументи у судових дебатах 3 листопада.

Таке рішення суд у складі суддів Володимира НіколінаОксани Гінди та Володимира Качмара ухвалив у неділю, 2 листопада.

Нагадаємо, позов кандидата Ігоря Рицка спрямований до окружної виборчої комісії округу № 22 та дільничних комісій спеціальних виборчих дільниць № 071104 (Волинський обласний наркологічний диспансер), 071101 (Волинська обласна клінічна лікарня), 071097 (Волинське обласне територіальне медичне протитуберкульозне об’єднання) та 071096 (Волинський обласний онкологічний диспансер) про визнання голосування на них недійсним.

sud Volyn Lviv

Предметом позову стало те, що на спеціальних дільницях нібито видавали бюлетені для голосування в одномандатному окрузі людям, що не мають прописки на території Луцька. Йдеться про пацієнтів медичних закладів, які в Луцьку перебувають лише на лікуванні.

За даними на сайті ЦВК, командир другої роти батальйону «Айдар», висуванець від «Народного Фронту» Ігор Лапін у 22 виборчому окрузі (м. Луцьк) переміг свою основну конкурентку Ірину Констанкевич на 28 голосів. Кандидат Ігор Рицко  по кількості набраних голосів посідає сьоме місце. 

CEK 22

А представник позивача Ігор Поліщук є депутатом Луцької міської ради та входить до групи «Новий Луцьк», яку очолює депутатка Луцькради Ірина Констанкевич.

Під час розгляду позову представники позивача Микита Рабан та Ігор Поліщук намагалися довести, що лист від Центральної виборчої комісії із вказівкою видавати бюлетені для голосування у одномандатному округу пацієнтам медичних закладів, що не приписані у Луцьку, суперечить Закону України “Про вибори народних депутатів України”.

Polishyk

Ігор Поліщук відзначив, що для голосування за луцьких мажоритарників пацієнти мають подавати заяву про зміну місця голосування, однак таких заяв не було.

Микита Рабан заявив, що із 11 спецдільниць округу № 22 на 4 дільницях точно видавали всім виборцям по два бюлетені, а як мінімум на двох дільницях № 071098 (Волинський обласний госпіталь для інвалідів війни) та № 071099 (Волинська обласна інфекційна лікарня) людям, що не приписані в Луцька, не давали бюлетень для голосування за мажоритарників.

Натомість представники третьої особи кандидата Ігоря Лапіна В’ячеслав Мартинюк та Олександр Мартиновський наголошували на тому, що на спецдільницях голосували тільки пацієнти медичних закладів та самі члени дільниці, які були внесені у списки, тобто, будь-хто не міг голосувати на них.

Також Мартинюк і Мартиновський доводили, що члени ДВК видавали бюлетені особам, які були внесені у списки виборців на тих дільницях.

Олександр Мартиновський пояснив, що насправді виборці, які голосували на спецдільницях, не мають статусу таких, що тимчасово змінили місце голосування, тому їх не можна обмежити у виборчому праві.

Під час засідання під стінами Львівського адміністративного апеляційного суду знаходились волинські самооборонівці, що приїхали разом із кандидатом Ігорем Лапіним.

Lapin center

Нагадаємо, що 30 жовтня Волинський окружний адміністративний суд відхилив позов Ігоря Рицка. 

Відео Громадянської мережі ОПОРА  про те, як відбувався суд проти луцької ОВК:

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
[email protected]                                              
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)