В Обухові Київської області ОВК№94 під час прийому виборчої документації дільничим комісіям видавали «додаткові бюлетені» і відправляли на уточнення, інформує спостерігач ОПОРИ.

Причиною такого процедурного порушення стала позаштатна ситуація, не передбачена законом. На ОВК, за словами голови окружної комісії, з ЦВК довезли частину бюлетенів менше ніж за 24 години до дня голосування і на те, щоб розвезти їх по місцях призначення, не було ні часі, ні грошей.

Зазначимо, що справді ОВК, відповідно до частини 3 ст. 82 ЗУ «Про вибори народних депутатів», має розподілити бюлетені у вказані терміни:

 - Окружна виборча комісія не раніш як за три дні до дня голосування, але не пізніш як за 24 години до дня голосування на своєму засіданні передає виборчі бюлетені дільничним виборчим комісіям відповідного округу. Виборчі бюлетені приймають не менш як три члени кожної дільничної виборчої комісії.

Як пояснили Громадянській мережі ОПОРА у ЦВК, цю виборчу документацію таки мусили розподілити між дільницями, бо лише дільничі виборчі комісії можуть погасити невикористані бюлетені.

Нагадаємо, що процедура погашення невикористаних бюлетенів передбачена частиною 7 статті 89 ЗУ «Про вибори народних депутатів»:

 - Невикористані виборчі бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі погашаються шляхом відокремлення правого нижнього кута виборчого бюлетеня. Погашені невикористані виборчі бюлетені по загальнодержавному округу та одномандатному округу разом з виборчими бюлетенями, зазначеними у частині одинадцятій статті 85 цього Закону, запаковуються окремо у різні пакети у порядку, встановленому частиною шостою статті 87 цього Закону. На пакетах робиться напис "Невикористані виборчі бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі" або "Невикористані виборчі бюлетені для голосування в одномандатному окрузі".

У ЦВК також підтвердили, що у 94 окрузі було дозамовлення бюлетенів для декількох дільниць, але дату довезення назвати не змогли. Пообіцяли уточнити, лише після цієї розмови ОПОРІ повторно додзвонитися у ЦВК не вдалося – впродовж двох днів там не брали слухавки або збивали виклик. Зазначимо, що в ОВК акту про прийом-передачу дозамовлених бюлетенів представити не змогли. Протокол був, але без дати і опису – лише підписаний, оскільки в окружній комісії були заміни в особовому складі і через ці неузгодженності комісія не змогла нормально заповнити документи. Принаймні, таку версію спостерігачу ОПОРИ озвучив голова ОВК.

Водночас, зазначимо, що ОВК №94, попри зазначені вище аспекти, впоралася з підрахунком голосів однією із перших у Київській області. Станом на сьогодні повністю підбито підсумки голосування у 92, 93, 94 і 95 округах.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.