У Броварах Київської області перерахунку голосів вимагав спочатку кандидат від «Народного Фронту» Микола Семеняка, а потім – кандидат-висуванець «Опозиційного блоку» Олександр Порядін. Обоє подавали ідентичні скарги і посилалися на ті самі акти про порушення.

Суть скарг полягала у тому, що нібито у протоколах на частині дільниць бюлетенів, що не підлягають врахуванню, нуль, а за інформацією спостерігачів кандидатів такі бюлетені були.  

Семеняка навідувався на ОВК 27 жовтня. Про його візит в компанії мілітаризованих молодиків ОПОРА вже інформувала.

Під час візиту він подавав вищезгадану скаргу, підкріплену актами про те, що під час голосування були враховані недійсні бюлетені. Спочатку вимагаві перерахунку голосів на 11 дільницях. ОВК скаргу відхилило, оскільки вона була неправильно оформлена. Семеняка порадився з юристами і повернувся знову, цього разу скаргу оформив правильно, але перерахунку вимагав уже на 2 дільницях.

27 10 skargy 27 10 skargy1

На нього почали тиснути члени дільничих комісій, оскільки уся ця ситуація паралізувала роботу ОВК на 4 години. Тоді Семеняка публічно заявив, що свою скаргу знімає з розгляду.

Після 24:00, вже 28 жовтня зі скаргою схожого змісту прийшов кандидат від «Опозиційного блоку», Порядін. Підкріплена вона була таким же актом. І так само неправильно оформлена. Лишень Порядін вимагав перерахунку голосів на трьох дільницях.

ОВК скаргу зареєструвало і теж відхилило з огляду на вже озвучені аргументи. Повторно Порядін документ не переробляв.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.