На території Донецької області, яка контролюється українськими силовиками, розпочались підготовчі заходи до проведення парламентських виборів. Голосування на Донбасі може відбутися лише у 9 з 21 округів. Про це йдеться у повідомлені прес-служби спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області.

 

Парламентські вибори в Донецькій області можуть відбутися на контрольованих українськими силовиками територіях. Станом на цей час це наступні округи та міста:

— №46 (Артемівськ, Красний Лиман, Артемівський район);

— №47 (Слов’янськ, Олександрівський, Слов’янський райони);

— №48 (Краматорськ);

— №49 (Костянтинівка, Дружківка, Костянтинівський, Красноармійський райони);

— №50 (Красноармійськ, Димитров, Добропілля, Добропільський район);

— №57, 58 (Маріуполь);

— №59 (Мар’їнка, Вугледар, Новогродівка, Селидове, Великоновосілківський, Мар’їнський райони);

— №60 (Волноваха, Волноваський, Володарський, Першотравневий райони).

У цих округах вже створені окружні комісії та йде робота по їх формуванню. Разом з тим не в усіх округах комісії змогли зібратися та вчасно провести перші засідання, як це зазначено у виборчому законодавстві. Так, 2 комісії з 9 за результатами моніторингу ДОО «КВУ» та ОПОРИ ще жодного разу не збиралися на засідання (№49, 59). Інші ОВК проводили засідання без кворуму. Треба зазначити, що згідно законодавства окружна комісія набуває повноважень, якщо присягу склали не менше 2/3 членів від мінімального складу комісії (12), а це 8 осіб. На цей час в необхідній кількості присягу склали члени лише трьох окружних комісій — № 46, 47, 50.

«Наша комісія гостро відчуває проблеми з кадрами. Виявилося, що окружком був сформований з осіб, які мешкають в інших містах та регіонах України. Тому нам доводиться наразі проводити засідання без кворуму, про що ми повідомили ЦВК і нам дали на це згоду», — говорить Лариса Сапетко, секретар ОВК №48. — «Зараз ми звертаємось до штабів та просимо замінити деяких членів, щоб комісія розпочала повноцінну роботу. Також в нас ще немає приміщення, не кажучи вже про техніку та інші матеріли».

Що стосується інших районів Донецької області, то експерт КВУ вважає проведення там виборів малоймовірним.«Парламентські вибори, скоріше за все, не відбудуться в містах та районах Донбасу, які контролюються незаконними збройними формуваннями. Ми пам’ятаємо сумний досвід цьогорічних президентських виборів, коли бойовики не тільки блокували діяльність окремих комісій, а погрожували життю та навіть брали в заручники членів ОВК. Тому організовувати та проводити вибори в цих районах наразі просто небезпечно», — зазначив Сергій Ткаченко, голова ДОО «Комітет виборців України».

Як відомо, Президент України Петро Порошенко заявив, що окремим районам Донецької області, які контролюються бойовиками, буде наданий спеціальний статус.

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 213-02-56
 
Про громадське спостереження за виборами
Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
У Донецькій області громадське спостереження за парламентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітету виборців України».