У Херсонській області стартувала виборча кампанія на позачергових виборах народних депутатів України. В п’яти виборчих округах №№ 182 – 186 сформовані окружні виборчі комісії, вони вже провели свої перші засідання, члени комісії склали присягу, і, таким чином, набули повноважень. До складу цих комісій увійшли як представники парламентських партій, так і представники партій, які мало помітні на політичній арені, і активізуються лише напередодні виборів. Пройшло лише чотири дні, як запрацювали ОВК, але вже почались ротації членів комісій, навіть серед керівного складу.

Так, кожна з п’яти ОВК має по вісімнадцять членів, до керівного складу увійшли пропорційно представники дванадцяти політичних партій: по два представника від ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» та Партії Регіонів (таку перевагу Закон про вибори народних депутатів надає політичним партіям, які мають свої фракції у Верховній Раді), і - по одному представнику від УДАРу, УРП «Собор», Соціалістичної партії України, Народно-трудового союзу, Ліберальної партії, Партії «Україна майбутнього», Партії Пенсіонерів, Комуністичної партії Україна та Партії «Рідна Вітчизна».

За інформацією довгострокових спостерігачів ОПОРИ голова ОВК №184 (центр округу – м. Нова Каховка) Білоус Ігор Романович (ВО «Свобода»), був відсутній на першому засіданні ОВК, засідання вела  заступник голови комісії Поляренко Ірина Вікторівна (Ліберальна партія України). Як повідомила секретар цієї комісії Зубатова Світлана Федорівна, голова комісії проживає в м. Цюрупинську Херсонської області, в зв’язку з чим він немає змоги брати участь в засіданнях комісії. За її інформацією на теперішній час, суб’єкт подання готує заміну.

На момент першого засідання в чотирьох окружних комісіях ніхто з керівного складу  не заявляв про відмову від виконання повноважень, крім секретаря ОВК № 182 Людмили Вергун (Партія Регіонів), яка виявила небажання обіймати цю посаду через те, що не володіє комп’ютером. За повідомленням голови ОВК №182 Марії Левківської, суб’єкт подання готує заміну на посаду секретаря цієї комісії.

На 12 вересня стало відомо, що передбачається заміна заступника голови ОВК № 186 - Жанни Каплунової-Козел (Партія «Україна майбутнього»), але офіційного повідомлення від ЦВК поки ще не надходило. Про це повідомила голова цієї комісії Наталія Возаловська.

За інформацією, що надійшла від наших довготермінових спостерігачів, також чекають на заміну членів ОВК № 183 від Української партії «Зелена планета» та Партії зелених України.

Якщо проаналізувати якісний склад окружних виборчих комісій в Херсонській області, то можна побачити звичні тенденції. А саме, якщо партії активно діють на політичний арені, мають свої сталі осередки на місцях, то вони мають і представників з досвідом роботи у виборчих комісіях, а також – в керівному складі. А партії, які існують формально і активізуються лише перед виборами, виконують технічну функцію при великих політичних гравцях. Тобто під брендом цих партій до комісій проходять особи, що виявляють лояльність до тієї чи іншої партії або кандидата, які мають реальні шанси потрапити до парламенту.

Так, у керівництві ОВК № 182 (центр округу - м. Херсон, Суворовський район) – головою є представниця ВО «Батьківщини», Марія Левківська, її заступник – представник партії «Свободи». Як повідомлялося вище, секретар цієї ОВК – представниця Партії Регіонів Людмила Вергун наразі чекає на заміну. І цей факт з точки зору законності проведення виборів можна вважати позитивним, бо Людмила Григорівна має негативну передісторію – іі робота як голови  територіальної виборчої комісії на місцевих виборах у 2006 році розглядалася в суді за скаргою кандидатів на посаду міського голови, її звинувачували у фальсифікації виборів. Рішення суду за тодішніх політичних умов винесли не на користь скаржників, тоді виграв перегони Володимир Сальдо (нині депутат Верховної Ради, висувався від Партії Регіонів), а тепер він буде балотуватися на цьому ж виборчому окрузі  як кандидат - мажоритарник.

В ОВК № 183 (центр округу – м. Херсон, Комсомольський район) голова комісії – представниця УДАРу Лада Ягофарова, яка має великий досвід роботи у виборчих комісіях. Заступник – представник Партії регіонів, секретар – представник Партії пенсіонерів України.

Головою ОВК № 184 (центр округу – м. Нова Каховка) стала досвідчена Ірина Тертична, яка в різні роки очолювала виборчі комісії та представляла інтереси як Віктора Януковича, так і Юлії Тимошенко. На цих виборах її висунула Соціалістична партія України. Заступник – представниця Народно-трудового союзу, секретар – від Комуністичної партії України.

В керівництві ОВК № 185 (центр – м. Каховка) Голова комісії – представник ВО «Свобода» Ігор Білоус, заступник – Інна Поляренко (Ліберальна партія України), яка на дострокових виборах міського голови у 2014 році була відсторонена від посади за порушення законодавства і стала учасницею скандальної ситуації з передачею повноважень та документації новопризначеному голові ТВК. Наразі, Інна Володимирівна представляє Ліберальну Партію України, а головою цієї партії є діючий депутат Верховної Ради Михайло Опанащенко, який висувався по цьому ж виборчому округу від Партії регіонів у 2012 році. Секретар цієї комісії – представник ВО «Батьківщина».

ОВК № 186 (центр округу – м. Цюрупинськ) очолила досвідчена представниця УРП «Собор» Наталія Возаловська. До керівного складу комісії увійшли представники від партій «Україна Майбутнього» та «Рідна Вітчизна» без досвіду роботи в окружних виборчих комісій.

Показовими є цифри, що характеризують досвід та професіоналізм членів окружних виборчих комісій в Херсонській області: 41% мають досвід роботи у виборчих комісіях, цей показник збільшився порівняно з виборами Президента України, що відбулись у травні цього року – тоді це було лише 30%. Проте, майже 60% членів ОВК не мають досвіду, що може спричинити ротацію та негативно вплинути на якість організації та проведення виборів.

OVK 186 Kherson

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+380661744528
Ks.opora.2014@gmail.com

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.