П’ятеро з 18 членів окружної виборчої комісії №205 в Чернігові працювали в ОВК №194 Черкаської області  на повторних виборах 2013 року, на яких переміг кандидат-самовисуванець Михайло Поплавський.  При цьому вісім з 18 членів ОВК здобували досвід організації виборів в комісіях Києва, Черкаської області або і в першому, і в другому з цих регіонів.  Один член ОВК №205 мав досвід роботи у відповідній комісії  №38 Дніпропетровської області.

Досвід роботи у виборчих комісіях Чернігівської області має лише один член ОВК №205. Два члени ОВК №205 є депутатами міських рад, два члена цієї ОВК також є помічниками на громадських засадах чинних народних депутатів України.  Такі дані автоматизованого пошук даних з офіційних джерел ЦВК та інших. інтернет-ресурсів, проведених ОПОРОЮ.

26 липня 2015 р. у одномандатному виборчому окрузі № 205 (м. Чернігів) відбуваються проміжні вибори народного депутата України. Враховуючи конкурентність та конфліктність передвиборчої кампанії,  в день голосування до цього округу прикута увага української громадськості та міжнародного співтовариства. Виборці, члени виборчих комісій, кандидати, органи державної влади та правоохоронці проходять черговий тест на відповідність України міжнародним стандартів виборів.

Важливим суб’єктом забезпечення законності виборів в окрузі є окружна виборча комісія, яка була утворена ЦВК 03 червня 2015 р. Окружна виборча комісія забезпечує підготовку та проведення виборів депутатів в одномандатному окрузі,  утворює ДВК, встановлює підсумки голосування в межах округу та виконує інші важливі для виборчого процесу повноваження.

26 липня 2015 року у одномандатному виборчому окрузі № 205 (м. Чернігів) відбуваються проміжні вибори народного депутата України.  Важливим суб’єктом забезпечення законності виборів в окрузі є окружна виборча комісія, яка була утворена Центральною виборчою комісією (ЦВК) 3 червня 2015 р. Окружна виборча комісія забезпечує підготовку та проведення виборів депутатів в одномандатному окрузі,  утворює дільничні виборчі комісії (ДВК), встановлює підсумки голосування в межах округу та виконує інші важливі для виборчого процесу повноваження.

Представництво у складі ОВК № 205 отримали політичні партії, які мають депутатські фракції у Верховній Раді України поточного скликання («Блок Петра Порошенка», «Народний Фронт», «Опозиційний Блок», Об’єднання «Самопоміч»,  Радикальна партія Олега Ляшка, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), а  також суб’єкти виборчого процесу на позачергових виборах до Верховної Ради України 2014 р. («Сила і честь», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Блок лівих сил», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Громадянський Рух України», Радикальна партія Олега Ляшка, «Єдина країна», «Сила людей», Ліберальна партія України, Об’єднання «Самопоміч», Інтернет партія України, Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна»).

До складу ОВК обов’язковими є до включення по одному представнику від парламентських партій та можливість участі їх другої кандидатури у жеребкуванні подань. Таким чином найбільше представництво в ОВК № 205 отримали «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (2 особи), Радикальна партія Олега Ляшка (2 особи), Об’єднання «Самопоміч»  (2 особи). Інші політичні партії мають по одному представнику у складі відповідної ОВК.

ОПОРА із використанням автоматичного парсингу постанов ЦВК про утворення окружних виборчих комісій на попередніх виборах вивчила досвід членів ОВК №205 щодо організації виборів, а також дослідила деякі інші аспекти їх  попередньої діяльності. Зокрема, аналіз виключно відкритих даних засвідчує, що лише один член ОВК №205 має досвід роботи у відповідних комісіях Чернігова та/або Чернігівської області (без врахування можливої інформації, яка не може бути знайдена за допомогою автоматичного парсингу).  

 3 з 18 членів ОВК №205 брали участь в роботі ОВК на різних виборах лише в Черкаській області.  Лише в ОВК м. Києва працював один член ОВК.  Натомість чотири з 18 членів ОВК мають досвід і проведення виборів і в м. Київ, і в Черкаській області.

Таким чином, вісім з 18 членів ОВК здобували досвід організації виборів в комісіях Києва, Черкаської області або і в першому, і в другому з цих регіонів.  Один член ОВК №205 мав досвід роботи у відповідній комісії  №38 Дніпропетровської області.

На повторних виборах 2013 р., які відбувалися в п’яти проблемних виборчих округах щодо яких у 2012 році не було встановлено результатів голосування, працювало п’ятеро з 18 членів ОВК №205 (Чернігів). При цьому, ці члени нинішнього ОВК №205 в 2013 р. виконували аналогічні повноваження у виборчому окрузі №194 (м. Черкаси). Нагадаємо, у 2013 р. в цьому окрузі отримав депутатський мандата кандидат-самовисуванець Михайло Поплавський.

Два члени ОВК №205 є депутатами міських рад (Київська міська рада-1, Кіровська районна у м. Дніпропетровськ рада-1), два члена цієї ОВК також є помічниками на громадських засадах чинних народних депутатів України.

Громадянська мережа ОПОРА закликає усіх членів ОВК № 205 (м. Чернігів)  неухильно дотримуватися законодавства, забезпечити належний рівень організації голосування та чесність і справедливість підрахунку голосів виборців. Натомість кандидати в народні депутати Україні зобов’язані утриматися від будь-яких форм тиску на членів окружної виборчої комісії.

Детальний Огляд виборчого  досвіду членів ОВК №205 надається у Таблиці 1.

Для довідки
На проміжних виборах народного депутата України вносити подання до складу ОВК можуть два суб’єкти: 1) партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання (не більш як по одній кандидатурі до складу комісії); 2) суб’єкт виборчого процесу, кандидатів у депутати від якого було зареєстровано у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на останніх виборах народних депутатів України (не більш як по одній кандидатурі до складу ОВК).
Таким чином, взяти участь у формуванні ОВК на проміжних виборах у ОВО № 205 мали можливість парламентські партії «Блок Петра Порошенка», «Народний Фронт», «Опозиційний Блок», Об’єднання «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», а також 29 суб’єктів виборчого процесу, які мали кандидатів у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України у 2014 р. Натомість кандидати на проміжних виборах народного депутата України не мали права і можливості вносити свої пропозиції до складу відповідної ОВК. Як передбачає законодавство, по одному представнику від парламентських партій обов’язково включаються до складу ОВК, кандидатури від партій-суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів, включаються до складу комісій шляхом жеребкування. Загальний склад ОВК складає 18 осіб.
Досвід членів ОВК №205 роботи у виборчих комісіях відповідного рівня. Інша публічна інформація про членів ОВК.
 

П.І.Б.

Посада в ОВК №205 (м. Чернігів) та суб’єкт подання  до відповідної комісії

Досвід роботи у виборчих комісіях на інших виборах. Інша публічна інформація про члена ОВК №205

Пунько Михайло Вікторович

Голова ОВК, внесений політичною партією «Сила і честь»

2014 р. Місцеві вибори (м. Київ). Член Київської міської  територіальної виборчої комісії (внесений Партією регіонів);

2014 р.  Позачергові вибори народних депутатів України (Черкаська обл.). Голова ОВК №  198 (внесений політичною партією «Україна-Вперед!»);

2013 р. Повторні вибори народних депутатів України (Черкаська обл.). Голова ОВК №194 (внесений партією «Народна ініціатива»)

2012 р. Чергові вибори народних депутатів України (м. Київ). Голова ОВК №222 (внесений партією «Союз анархістів України»);

2010 р. Вибори Президента України (м. Київ). Голова ОВК №215 (внесений кандидатом Віктором Януковичем);

2004 р. Вибори Президента України (м. Київ). Голова ОВК №215 (внесений кандидатом Олександр Ржавським);

1998 р. Місцеві вибори (м. Київ). Член Київської міської територіальної виборчої комісії (внесений СДПУ (о))

Левчук Анна Віталіївна

Заступник голови ОВК, внесений Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради Українипоточного скликання

2014 р. Позачергові вибори народних депутатів України (Черкаська обл.) Член ОВК №198 (внесений Партією регіонів);

Помічник на громадських засадах народного депутата України, члена депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» Владислава Голуба, обраного у виборчому окрузі №197 Черкаської обл.

Кузик ПетроМиколайович

Секретар ОВК, внесений ВО «Свобода»

2014 р. і до сьогодні. Депутат Київської міської ради, член фракції ВО «Свобода».

Артеменко Сергій Вікторович

Член ОВК, внесений партією "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ", депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання

2012 р. Чергові вибори народних депутатів України (місто Київ). Голова ОВК №214 (внесений фракції Народної партії у Верховній Раді);

2014 р. Кандидат №197 у виборчому списку партії «Блок Петра Порошенка» на позачергових виборах народного депутата України. На момент балотування: заступник генерального директора, ТОВ "Юридична фірма "АІ. ПІ. ЕНД СІ. КОНСАЛТ"

Бунякін Микола Миколайович

Член ОВК, внесений партією «Блок Петра Порошенка «Солідарність»

2013 р. Повторні вибори народних депутатів України (Черкаська обл.). Член ОВК №194 (внесений Патріотичною партією України);

2012 р. Чергові вибори народного депутата України (Черкаська обл.) Заступник голови ОВК №195 (внесений політичною партією «Братство»);

2010 р. Вибори Президента України (Черкаська обл.). Член ОВК №198 (внесений кандидатом Віктором Януковичем)

Гринишак Микола Михайлович

Член ОВК, внесений партією «Блок Лівих сил»

Інформація про досвід роботи у виборчих комісіях відсутня.

Дерлеменко Сергій Ігорович

Член ОВК, внесений  партією «Об’єднання «Самопоміч».

Інформація про досвід роботи у виборчих комісіях відсутня.

Жарко Сергій Анатолійович

Член ОВК, внесений партією «Громадянський рух України»

2014 р. Позачергові вибори народних депутатів України (Дніпропетровська обл.). Член ОВК №38 (внесений політичною партією «Зелені»);

2012 р. Чергові вибори народних депутатів України (Дніпропетровська обл.). Член ОВК №38 (внесений партією «Україна-вперед!»)

Кобець Ірина Анатоліївна

Член ОВК, внесений партією «Інтернет партія України».

2014 р. Позачергові вибори народних депутатів України (Черкаська обл.) Член ОВК №198, внесений ВО «Батьківщина».

Корнілов Олексій Олексійович

Член ОВК, внесений Радикальною партією Олега Ляшка

Депутат Кіровської районної у м. Дніпропетровськ ради, обраний в 2010 р. від Партії регіонів.

Лазар Сергій Ігорович

Член ОВК, внесений партією "НАРОДНИЙ ФРОНТ", депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання.

Інформація про досвід роботи у виборчих комісіях відсутня.

Новиков Валерій Олександрович

Член ОВК, внесений партією «Сила людей».

Інформація про досвід роботи у виборчих комісіях відсутня.

Рогачов Олег Олександрович

Член ОВК, внесений партією «Єдина країна»

2014 р. Позачергові вибори Президента України (м. Київ). Член ОВК №215, внесений кандидатом Петром Порошенком.

2013 р. Повторні вибори народних депутатів України (Черкаська обл.). Член ОВК №194 (внесений Зеленою екологічною партією України "Райдуга")

2012 р. Чергові вибори народних депутатів України (Черкаська обл.). Член ОВК №194 (внесений політичною партією «Союз анархістів України»);

2010 р. Вибори Президента України (м. Київ). Член ОВК №215 (внесений кандидатом Віктором Януковичем);

Роше Філіп Геннадійович

Член ОВК, внесений партія "Опозиційний блок", депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання

2013 р. Повторні вибори народних депутатів України (Черкаська обл.). Член ОВК №194 (внесений партією «Вітчизна»);

2012 р. Чергові вибори народних депутатів України (м. Київ). Член ОВК №222 (внесений партією «Братство»).

Соломаха Сергій Васильович

Член ОВК, внесений Радикальною партією Олега Ляшка, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання

2014 р. Позачергові вибори народних депутатів України (Чернігівська обл.). Член ОВК №205 (внесений Радикальною партіє Олега Ляшка);

2014 р. Позачергові вибори Президента України (Чернігівська обл.). Заступник голови ОВК №208 (внесений кандидатом Василем Куйбідою);

2012 р.  Чергові вибори народних депутатів України (Чернігівська обл.). Член ОВК №205 (внесений Українською народною партією).

Тимошенко Вікторія Вікторівна

Член ОВК, внесений Ліберальною партією України

2014 р. Позачергові вибори народних депутатів України (м.Київ). Член ОВК №222 (внесений партією Українська платформа «Собор»), у тій же комісії стала головою за квотою Партії пенсіонерів України;

2013 р. Повторні вибори народних депутатів України (Черкаська обл.). Член ОВК №194 (внесений Молодіжною партією України).

2012 р. Чергові вибори народних депутатів України (м. Київ). Член ОВК №222 (внесений фракцією блоку «Наша Україна-Народна Самооборона» ).

Токаленко Олександр Анатолійович

Член ОВК, внесений Партією Сергія Тігіпка «Сильна Україна».

Інформація про досвід роботи у виборчих комісіях відсутня.

Хоніч Ольга Петрівна

Член ОВК, внесений партією "Об’єднання "САМОПОМІЧ", депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання

Помічник на громадських засадах народного депутата України, члена фракції «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Анни Романової.