4 вересня, перед стартом виборчого процесу, на офіційних сайтах міських, селищних та сільських рад на Волині представники ОПОРИ виявили ряд рішень щодо відведення та обладнання місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації, прийнятих міськими радами, виконавчими комітетами міських рад або ж затверджених розпорядженнями міських голів. Однак частина таких рішень була прийнята з порушенням норм Виборчого кодексу України.

Луцька міська громада

4 вересня на офіційному сайті Луцької міської ради з’явилось розпорядження міського голови №245 «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації», підписане секретарем ради, тимчасово в.о. міського голови Григорієм Пустовітом.

«Відвести на території міста Луцька місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації на критих зупинках громадського транспорту, що знаходяться на балансі та обслуговуванні департаменту житлово-комунального господарства міської ради згідно з додатком», - зазначено у пункті 1 Розпорядження. 

До розпорядження долучено додаток №1 з переліком критих зупинок громадського транспорту, які відведені для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Таке рішення суперечить частині 17 статті 57 Виборчого кодексу України, де йдеться про те, що розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

У розпорядженні Луцького міського голови також зазначено, що департамент муніципальної варти спільно з департаментом житлово-комунального господарства протягом вересня, жовтня 2020 року має проводити двічі на тиждень рейди з метою перевірки та знищення матеріалів передвиборної агітації, розміщених у не визначених для цього місцях (на стовпах, опорах, парапетах тощо). Контроль за виконанням розпорядження покладено на першого заступника міського голови Григорія Недопада та заступника міського голови, керуючого справами виконкому Юрія Вербича.

Ківерцівська міська громада

Суперечить вимогам Виборчого кодексу України і рішення Виконавчого комітету Ківерцівської міської ради №120 «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборчої агітації під час проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року на території Ківерцівської міської ОТГ».

Так, у пункті 5 рішення йдеться про те, що визначено перелік місць для проведення публічних заходів передвиборчої агітації, зокрема, школи у с. Сокиричі, с. Бодячів та с. Муравище, с. Звози, а також будинок культури у с. Суськ, приміщення клубу у с. Словатичі, зупинка у с. Славне. Разом з тим у пункті 6.3 рішення зазначено, що у приміщеннях, вказаних у пункті 5, можна також розміщувати плакати та матеріали передвиборної агітації, що є порушенням частини 16 статті 57 Виборчого кодексу України.

Відповідно до частини 16 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

Разом з тим визначили місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації і у місті Нововолинську відповідно до рішення Виконавчого комітету Нововолинської міської ради №231 від 20 серпня 2020 року «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації та визначення місць для тимчасового розміщення наметів для передвиборчої агітації в ході підготовки до місцевих виборів 25 жовтня 2020 року».

Зокрема, для розміщення друкованої агітаційної продукції у місті обладнали 14 тумб на проспектах Перемоги та Степана Бандери, вулицях Володимира Винниченка, Маяковського і бульварі Шевченка у місті Нововолинську, а також 3 тумби у селищі Благодатне. Разом з тим визначили 6 локацій для тимчасового розміщення інформаційних наметів у місті Нововолинську (15-й мікрорайон, 15, майдан незалежності, бульвар Шевченка, 42, сквер у мікрорайоні «Шахтарський», 1, проспект Перемоги, 16а та проспект Дружби, 6а), а також 2 локації у селищі Благодатне (центральний ринок та центральна площа).

У місті Володимирі-Волинському 26 серпня 2020 року було підписано розпорядження Володимир-Волинського міського голови Петра Саганюка №196р «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації», відповідно до якого Управлінню містобудування і архітектури виконавчого комітету міської ради було доручено терміново визначити місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації і довести до відома суб’єктів виборчого процесу через місцеві ЗМІ.

У відповідь на розпорядження 31 серпня Управління містобудування і архітектури виконавчого комітету міської ради опублікувало на офіційному сайті ради перелік локацій для встановлення інформаційних наметів (Площа Героїв, вул. Луцька, вул. Устилузька, вул. Ковельська, вул. Данила Галицького), 7 місць розташування інформаційних стендів (вул. Тараса Шевченка, 11, вул. Луцька, 117, вул. Ковельська, 42, вул. Привокзальна, 1, на розі вул. Луцької і вул. Олега Ольжича, вул. Устилузька). Крім того, агітаційні плакати можна розміщувати на 5 стаціонарних рекламних тумбах (вул. Данила Галицького, пл. Героїв – 2 тумби, вул. Ковельська, 108, вул. Академіка Глушкова, 2). Наприкінці оприлюдненого тексту йдеться також про те, що матеріали передвиборної агітації можна розміщувати на дошках оголошень біля входів у під’їзди багатоповерхових житлових будинків.

У місті Ковелі своїм розпорядженням №174-р чинний міський голова Олег Кіндер визначив, що для розміщення матеріалів передвиборної агітації можна використовувати обладнані тумби на вул. Незалежності, 56, вул. Незалежності, 94, вул. Незалежності, 104, вул. Незалежності, 136, на Привокзальній площі, на вул. Богдана Хмельницького, вул. Володимирській, 87 та вул. Відродження, 4.

Рішенням Виконавчого комітету Устилузької міської ради №38 «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборчої агітації» від 6 серпня 2020 року було визначено та обладнано 3 рекламні тумби (по вул. Володимирській та Левінцова), дошки оголошень у селах Залужжя, Тростянка, Пархоменкове, Лудин, Амбуків, Чорників, Рокитниця, П’ятидні, Хрипаличі, Новини, Микитичі, Коритниця, Рогожани, Ізов, Хотячів, Дарницьке, Русів, Ворчин, Зоря, Селиськи, Стенжаричі та Терівка.

Разом з тим на офіційних сайтах Берестечківської, Горохівської, Рожищенської, Любомльської та Камінь-Каширської міських рад відповідних рішень оприлюднено не було.

Нагадаємо, що відповідно до частини 3 статті 53 Виборчого кодексу України місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)