Існує висока ймовірність того, що велика кількість правоохоронців не зможуть реалізувати своє право голосу. 

Днями міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що порядок під час голосування у день виборів Президента України забезпечуватимуть близько 134 тисячі правоохоронців з системи МВС.

Зі спілкування з поліцейськими в Харківській області вдалося з’ясувати, що переважна більшість із них не знають, на якій дільниці, в якому районі Харкова чи населеному пункті області вони опиняться у день виборів. З огляду на те, що значний контингент правоохоронців 31 березня буде нести охорону громадського порядку на дільницях не за місцем проживання (реєстрації), існує висока ймовірність того, що велика кількість працівників поліції взагалі не зможе реалізувати своє виборче право.

Зараз законодавством не передбачена видача відкріпних посвідчень тим, хто в день виборів перебуває у поїздці, відрядженні тощо. Процедура тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси є універсальною для всіх. Але, щоб її пройти, потрібно наперед знати місце, де особа опиниться в день голосування, заповнити у відділі ведення Держреєстру виборців відповідну заяву та додати до неї документ, що підтверджує необхідність такої зміни. І зробити це можна тільки до 25 березня.

Таким чином, працівники правоохоронних органів, які отримають розпорядження щодо здійснення охорони правопорядку на виборчих дільницях 31 березня, за добу-дві до цієї дати вже не матимуть можливості скористатися визначеною законом процедурою тимчасової зміни місця голосування.

На засіданні Форуму «Забезпечення публічного порядку і безпеки під час передвиборчої кампанії», який 27 лютого проводило регіональне представництво Консультативної місії Ради Європи (КМЄС) у Харкові, я загострив увагу присутніх працівників поліції, вітчизняних та міжнародних експертів на необхідності забезпечення права голосу для самих поліцейських.

Тоді ж присутній на заході представник Харківського Національного університету внутрішніх справ Костянтин Бугайчук заявив, що за останні років 10 це перший випадок, коли хтось, говорячи про необхідність забезпечення виборчих прав громадян, згадав і про поліцейських.

Отже, задля того, аби уникнути ситуації, коли десятки тисяч правоохоронців по всій Україні можуть бути позбавлені конституційного права голосу, керівництву структурних і територіальних органів Національної поліції та доданих підрозділів Національної гвардії, вишів системи МВС необхідно заздалегідь розподілити (закріпити) своїх підлеглих у день виборів за відповідними виборчими дільницями та довести цю інформацію до співробітників. Аби охоронці правопорядку мали змогу скористатися можливістю тимчасової зміни місця голосування та до 25 березня звернулися до органів ведення Держреєстру виборців з відповідними заявами. І 31 березня проголосували на дільницях, де нестимуть свою службу.

P.S.: З відповідними листами щодо забезпечення виборчих прав правоохоронців звернувся  до ГУНП та ГУ ДСНС у Харківській області.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project