За спостереженням ОПОРИ, найбільш активними в Миколаївській області були осередки  п’яти партій. Під час виборчого процесу фіксувались три види порушень. А однією з проблем у діяльності територіальних комісій ОПОРА вважає неорганізованість, яка частково спричинена замінами членів комісій.

Під час виборчого процесу на Миколаївщині ОПОРА фіксувала три види порушень. Перший – це незаконна агітація (розміщення рекламних носіїв без вихідних даних, порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів, агітація в заборонених місцях). Більшість білбордів та сітілайтів без вихідних даних була зосереджена в центрах новоутворених районів, де є багато рекламних конструкцій: містах Баштанка, Вознесенськ, Первомайськ та Миколаїв. ОПОРА фіксувала білборди та інші рекламні носії без вихідних даних наступних суб’єктів виборчого процесу: «Перемога Пальчевського», ВО «Батьківщина», «Миколаївці», «Наш край», «Пропозиція», «Європейська солідарність», «Слуга народу», «Опозиційна платформа - За життя», «Сила Людей». Реклама на білбордах без вихідних даних містила інформацію, як про самі партії, так і окремих кандидатів на посади голів та у депутати. Слід зазначити, що порівняно з минулими кампаніями, кількість зовнішньої реклами без вихідних даних значно зменшилась. У деяких районах міст ОПОРА була долучена до фіксації цих порушень разом із поліцією.

Розміщення агітаційної продукції в заборонених місцях мало епізодичний характер. Так, 28 вересня у місті Миколаєві спостерігач ОПОРИ зафіксував наліпки з написом «Наш край. Сила господарників та професіоналів» у біло-синіх кольорах на транспортних засобах, які здійснювали пасажирські перевезення за маршрутами №56 та №75. За інформацією поліції, на власників маршруток були складені адміністративні протоколи за статтею 212-14 КУпАП. Також спостерігачі ОПОРИ фіксували агітаційні матеріали на стовпах лінії електропередач у Миколаєві, у Вознесенську − агітаційні листівки на зупинці громадського транспорту та стовпі лінії електропередач, а також білборд у місті Южноукраїнськ, розміщений на Будинку культури, який відноситься до державного підприємства. Йдеться про такі партії: «Миколаївці», «Слуга народу», «Пропозиція», «Наш край». По всім випадкам спостерігачі звертались до поліції.

 19 жовтня кандидат у депутати Миколаївської міської ради від політичної партії «За майбутнє» Сергій Мотуз агітував у приміщенні лікарні, яку він очолює. Такі дії кандидата можуть мати ознаки порушення частини 12 статті 57 Виборчого кодексу України. Крім того, кандидат перешкоджав роботі офіційного спостерігача ОПОРИ.

Ще один вид порушення – матеріальне стимулювання виборців. Наприклад, 14 жовтня у місті Южноукраїнськ, біля Будинку культури «Енергетик», спостерігач ОПОРИ помітив намети з логотипом партії «Пропозиція». Від місцевих мешканців стало відомо, що волонтери роздавали еко-торби з логотипом партії, в яких, зокрема, були павербанки та будівельні рулетки. А 12 жовтня кандидат до Миколаївської міської ради від «Слуги Народу» Сергій Ковальков на своїй сторінці в Facebook опублікував допис, повідомивши, що він передав міській лікарні №1 дихальні маски. 5 жовтня на сторінці кандидата  в депутати Миколаївської обласної ради від партії «Наш край» Юрія Кормишкіна з’явився допис, в якому йдеться про те, що він як голова партії разом із партнерами за власні кошти закупив ліки на суму 2,2 млн грн та в якості благодійної допомоги передав їх КП «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб». Варто зауважити, що на фотографіях до цього допису зображені картонні коробки, на яких є синьо-білі наліпки з написом «Миколаївщина Наш край». Також ОПОРА зафіксувала, що двоє кандидатів у депутати Миколаївської міськради від партій «За майбутнє» та «Пропозиція» встановлювали лавки.

Третій тип порушень, зафіксованих ОПОРОЮ, − використання адміністративного ресурсу.  Так, 20 вересня під час відкриття скейт-парку «Драйв» у місті Миколаєві були зафіксовані прапори з партійною символікою партії «Пропозиція». Скейт-парк був побудований за кошти громадського бюджету, і на відкритті був присутній голова Центральної районної адміністрації міста Олександр Береза, який на той момент був потенційним кандидатом у депутати. Станом на 20 вересня партія «Пропозиція» не була суб’єктом виборчого процесу, тому ця дія мала ознаки адміністративного ресурсу з порушенням стандартів. А 5 вересня кандидатка на посаду міської голови від «Слуги народу» Тетяна Домбровська на своїй сторінці в Facebook проінформувала про те, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України направило пакет документів, що стосуються передачі Південнобузького мосту у власність «Укравтодору». Кандидатка наголосила, що це вдалося завдяки її діям та роботі народного депутата Ігоря Негулевського. 

Спостереження ОПОРИ показують, що  найбільш активними в Миколаївській області були п’ять партій: «Пропозиція», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Наш край» та «Миколаївці». Ці партії та їхні кандидати максимально представлені в усіх формах передвиборчої агітації. Вся агітаційна активність у регіоні відбувалася в традиційних форматах, іноді з порушенням виборчого законодавства, які несуттєво впливають на виборчий процес.

Спостерігачі відзначають, що першою проблемою в діяльності територіальних комісій є неорганізованість, яка частково спричинена замінами членів комісій. Це спостерігалось, зокрема, в Миколаївській обласній ТВК, де не могли організувати належним чином видачу бюлетенів, тому вона тривала майже 20 годин. Також члени ТВК не виготовили бюлетені на спеціальні дільниці. А Миколаївська міська ТВК взагалі вчасно не забезпечила виготовлення виборчих бюлетенів. Інша проблема, яку відмічають спостерігачі, – необізнаність у виборчому законодавстві. І третя проблема – це відсутність кваліфікованих кадрів, зокрема, спостерігається відсутність юристів, які б забезпечували належну юридичну підтримку в роботі ТВК. Також спостереження показує, що основною проблемою був непрозорий процес відбору підприємств для виготовлення виборчих бюлетенів та незрозумілі ступені захисту, які встановлювались ТВК. Усі рішення територіальних комісій щодо відбору підприємств були проведені без тендерних  процедур, а особливості ступенів захисту виборчих бюлетенів чітко не прописувались в постановах. ОПОРА зафіксувала проблеми з  виготовленням бюлетенів у Первомайській районній ТВК: друкарня не встигала вчасно надрукувати бюлетені, тому вони, ймовірно, будуть готові лише 21 жовтня. Також друкарня відмовилась друкувати протоколи.

«Головною проблемою залишається погіршення епідеміологічної ситуації в області, пов’язаної з COVID-19, деякі члени дільничних комісій починаються відмовлятись від роботи. Крім того, протиепідемічні заходи, затверджені урядом, можуть уповільнити роботу виборчих комісій у день виборів, адже і виборцям, і членам комісій необхідно дотримуватись соціальної дистанції, регулярно провітрювати та дезінфікувати приміщення».

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.