На виборчій дільниці №210713, що на вулиці Собранецькій в Ужгороді, не знайшли у списках виборців виборчиню, якій прийшло запрошення на вибори від цієї ДВК.

Як повідомила ОПОРІ виборчиня, їй прийшло запрошення на повторне голосування з виборців міського голови Ужгорода, однак прийшовши на дільницю виборчиня проголосувати не змогла, адже члени ДВК не знайшли її прізвища у списках виборців.

Як пояснили спостерігачу ОПОРИ члени цієї ДВК, запрошення на вибори виписували не вони на підставі отриманих ними списків виборців. Члени комісії отримали бланки запрошень від Державного реєстру виборців. Після отримання цих запрошень вони їх рознесли по адресам виборців. Члени ДВК підтвердили спостерігачу ОПОРИ, що цієї виборчині немає в списку, і зазначили, що вони нічого вдіяти не можуть, це питання ймовірно потрібно з’ясовувати у ДРВ.

За словами радниці з правових питань Громадянської мережі ОПОРА відповіно до вимог частини 7 статті 281 Виборчого кодексу іменні запрошення виготовляються раніше за списки виборців і передаються на дільницю не пізніше понеділка 16 листопада для подальшого надсилання або доставки виборцям. Списки ж виборців для повторного  голосування виготовляються та передаються на звичайні дільці не пізніше четверга 19 листопада. "Припускаю, що саме в цей період могли статися зміни у відомостях Державного реєстру виборців щодо виборчої адреси даної виборчині, - говорить юристка. - В будь-якому випадку відсутні будь-які правові механізми щодо включення виборця до списку виборців у день голосування, проте ця ситуація потребує детального вивчення та врегулювання."

 Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)