Більше 50 правоохоронців Миколаївщини взяли участь у тренінгу, який представники Громадянської мережі ОПОРА 27 червня провели в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги».

Навчання складалося з двох частин. Перша була присвячена роботі під час виборчого процесу працівників підрозділів превентивної діяльності, друга – роботі слідчих. Тренер розповів учасникам тренінгу про особливості виборів народних депутатів, відмінності даного законодавчого акту від Закону України «Про вибори Президента України», про змішану систему виборів, нагадав, хто є суб’єктами виборчого процесу. Також він більш детально зупинився на визначенні понять «виборча агітація», «політична реклама», заборонах і обмеженнях щодо ведення агітаційної діяльності.

Тренерка обговорила з правоохоронцями ключові адміністративні та кримінальні правопорушення під час виборів у народні депутати, особливості дня голосування для працівників превенції та роботи слідчих, алгоритм дій поліції у випадках виборчих порушень. Під час практичних завдань учасники тренінгу розглянули реальні кейси порушень, зафіксованих на минулих виборах, та надали їм правову оцінку.

«Учасники тренінгу були активними, ділились власним досвідом та цікавились судовою практикою щодо виборчих порушень. Окрім того, правоохоронці отримали методичні матеріали, де розписані алгоритми дій  при виявленні виборчих порушень, що допоможе поліцейським з їх кваліфікацією та ефективним реагуванням», – зауважив тренер.

Поділились своїми враженнями від навчання і його учасники.

«Задоволений тренінгом на 100 відсотків, він був корисним. Тренери більш детально роз’яснили певні нюанси в законодавстві. Вважаю, що такі тренінги і взаємодія Нацполіції з ОПОРОЮ є ефективними», – прокоментував начальник сектору превенції Вознесенського відділу поліції Олександр Горін.

«Добре, що тренери приділили увагу, як адміністративній, так і кримінальній відповідальності та на практичних ситуаціях показали, як реагувати на такі правопорушення. Цікаво було дізнатися про підкуп виборців і те, як його кваліфікувати, про особливості розповсюдження брендованої продукції партіями та окремими кандидатами»,  – говорить слідчий Слідчого управління ГУНП в Миколаївській області Альона Добрянська.

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.