Представники ОПОРИ виявили друковану політичну рекламу Руслана Кошулинського та Володимира Зеленського, розміщену в не передбачених законом місцях. Деякі листівки та стікери також не містять вихідних даних. Порушення мають місце в Печерському, Дніпровському, Голосіївському та Солом‘янському районах столиці.

В лютому Громадянська мережа ОПОРА вже повідомляла про агітаційні матеріали без вихідних даних кандидата в Президенти Руслана Кошулинського, які були розклеєні на стовпах та стінах будинків у Києві, що є порушенням правил благоустрою. Протягом березня представники ОПОРИ знову фіксували в різних районах міста розклеєну в неналежних місцях рекламу  Кошулинського.

Зокрема, 22 березня представник ОПОРИ виявив листівку Кошулинського без вихідних даних, наклеєну на стіні будівлі «Нової пошти», що на  вул. Коновальця в Печерському районі Києва.

21 березня в Дніпровському районі столиці представники ОПОРИ зафіксували розміщені на стовпах і дошках оголошень стікери Кошулинського на просп. Визволителів, бул. Верховної Ради та вул. Малишка, де листівками Кошулинського заклеїли агітматеріали Юлії Тимошенко.

Також 21 березня представник ОПОРИ вияв стікер Кошулинського на стовпі неподалік університетських гуртожитків на вул. Ломоносова, що у Голосіївському районі Києва.

20 березня представник ОПОРИ зафіксував розклеєні в неналежних місцях листівки Кошулинського на вул. Борщагівській  у Солом‘янському районі столиці. Зокрема, стікери були на стовпах та на стіні будівлі відділення поштового зв‘язку №56.

Крім того, 21 березня представник ОПОРИ виявив у Дніпровському районі Києва стікери без вихідних даних з виборчою символікою кандидата в президенти Володимира Зеленського, наклеєні на стовпі (просп. Визволителів) та дошці оголошень (бул. Перова).

Згідно з ч. 16 ст. 64 Закону «Про вибори Президента України» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві, згідно зі ст. 21 Закону «Про благоустрій населених пунктів» стовпи зовнішнього освітлення, дошки оголошень та інші малі архітектурні форми є елементами об‘єктів благоустрою. Несанкціоноване  розклеювання на них політичної реклами може мати ознаки порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів. Відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення такі дії тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Водночас згідно з п. 6 ст.16 Закону «Про місцеві державні адміністрації» наглядати за додержанням правил благоустрою повинні районні державні адміністрації. Комунальники зобов‘язані максимально оперативно прибирати з вулиць агітаційні матеріали, розміщені в неналежних місцях. На жаль, на сьогодні можна констатувати, що в Києві відповідні служби не завжди встигають вчасно виконувати цю роботу», – розповідає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.