З початку виборчого процесу до поліції Києва надійшло 166 звернень щодо ймовірного порушення виборчого законодавства. Щоправда до суду дійшло лише 8 справ. З чим це пов’язано? Спробуємо з’ясувати це шляхом аналізу судових рішень у реєстрі.

Не зважаючи на те, що агітація за кандидатів триває лише півтора місяці, у Києві громадські спостерігачі, громадяни та безпосередньо правоохоронні органи зафіксували низку правопорушень. Так, за даними Головного управління Національної поліції України в Києві за період з 1 січня по 18 лютого 2019 року надійшло 166 звернень щодо порушення виборчого законодавства не лише від організацій, але й від небайдужих громадян. Усі звернення були зареєстровані у Єдиному журналі обліку заяв та порушень.

Зі 166 звернень, зареєстрованих у Єдиному журналі обліку заяв та порушень, найбільше у Шевченківському (22), Дніпровському (22), Печерському (21), Деснянському (20) та Оболонському (19) районах.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань слідчими підрозділами 6 разів внесено інформацію про правопорушення з ознаками кримінального правопорушення.

Також поліцією складено 28 протоколів про адміністративні правопорушення стосовно виборчого процесу.

Варто також зазначити, що з початку року в реєстрі судових рішень зафіксовано 8 справ про адміністративні правопорушення, з яких лише одна стосується правопорушень стосовно виборів Президента України.

Не зважаючи на той факт, що з початку агітації правоохоронними органами зафіксовано 166 звернень, на сьогодні є лише одне рішення суду щодо правопорушення під час виборчого процесу. Це стосувалося розповсюдження громадянином України друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.  

Порушник вчинив адміністративне правопорушення, передбачене  ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у суді свою вину визнав та щиро розкаявся, тому суд звільнив його від відповідальності, обмежившись усним зауваженням, зважаючи також і на малозначність вчиненого адміністративного правопорушення.

Отже, як видно з проведеного аналізу щодо вчинення правопорушень стосовно виборчого процесу в Києві, лише кілька фактів правопорушень зі значної кількості, яку зафіксували правоохоронні органи, були передані до суду. Як свідчить аналіз судових рішень, такі правопорушення, на думку суддів, є малозначущими, а порушники фактично уникають притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, що з 31 грудня 2018 року офіційно розпочалася виборча кампанія кандидатів у Президенти. У період з 4 січня по 8 лютого Центральна виборча комісія приймала рішення щодо реєстрації осіб кандидатами на пост Президента України. З 90 людей, які подали документи до ЦВК, комісія зареєструвала 44 кандидати. Самі ж вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project