У Дарницькому районі міста Києва кандидати роздають “набори для голосування” (маска, ручка й антисептик) на вулицях міста та в депутатських приймальнях, а партії надсилають ці набори поштою. Про зафіксовані факти ОПОРА повідомила до поліції.

У вівторок, 20 жовтня, близько 14:20, за адресою вул. Декабристів, 9е спостерігачка ОПОРИ зафіксувала, як кандидат Олександр Гончаров (від політичної партії “УДАР”) особисто роздав агітаційні газети та пакунки з написом “Набір виборця”. На наборі - зображення зразка виборчого бюлетеня з поміткою біля партії “УДАР” та номером кандидата Олександра Гончарова. На наліпці поверх пакунку вказана адреса приймальні Олександра Гончарова - вул.Княжий Затон, 16д. Вміст пакунка - антисептик, маска та ручка. Коли кандидат віддав спостерігачці пакунок разом з газетою, то повідомив, що “агітує за себе”.

За декілька днів до цієї події двоє мешканців Дарницького району повідомляли ОПОРІ про телефонні дзвінки з приймальні Володимира Гончарова. В телефонній розмові працівники приймальні запрошували мешканців району навідатись до приймальні, яка розташована за тією ж адресою, що й приймальня Олександра Гончарова (вул.Княжий Затон, 16д), щоб отримати маску, ручку та антисептик, які потрібні при відвідуванні виборчої дільниці.

Зазначимо, що Володимир Гончаров є двоюрідним братом Олександра Гончарова. Як і Олександр, наразі він є чинним депутатом Київради, а також кандидатом у виборчому окрузі №2 від партії “УДАР”.

22 жовтня, о 12 годині, спостерігачка особисто завітала до приймальні депутатів Київради Володимира та Олександра Гончарових та поцікавилась, чи можна отримати в приймальні маски і антисептик. Їй вручили такий же пакунок з написом «Набір виборця», однак на ньому була проставлена позначка навпроти імена кандидата Володимира Гончарова. До того ж працівники приймальні пояснили спостерігачці ОПОРИ, як голосувати на дільниці і який номер треба ставити, щоб проголосувати за Володимира Гончарова.

У четвер, 23 жовтня, мешканка будинку на вулиці Ахматової, 15 помітила у своїй поштовій скриньці конверт, у якому була листівка з логотипом та символікою політичної партії “Опозиційна платформа - За життя”. У тексті листівки  виборцям роз’яснювали, як віддати свй голос за “Опозиційну платформу - За життя” на прикладі зразка виборчого бюлетеня, у якому була позначка навпроти назви партії. Окрім цього, у листі була маска та брендована ручка із назвою та логотипом партії. З іншого боку буклету була інформація про протиепідемічні заходи, яких повинні дотримуватися виборці на дільниці.

Водночас виборче законодавство забороняє надання виборцям товарів і послуг на безоплатній основі товарів, позаяк такі дії можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців. Спостерігачка ОПОРИ повідомила про зафіксований факт поліцію та написала заяву про можливе вчинення адміністративного правопорушення.

Відповідно до частини 6 статті 57 Виборчого Кодексу України забороняється  проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер ки(#вибори; #opora; #опора)