Члени київських районних територіальних виборчих комісій намагалися перешкоджати спостереженню ОПОРИ, пояснюючи це протиепідемічними нормами.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, члени Дніпровської та Шевченківської ТВК намагалися обмежити пересування спостерігачів по приміщеннях дільниць. Члени комісій наголошували на великій кількості людей у приміщеннях та вказували на те, що спостерігачі ОПОРИ порушують карантинні норми.

Нагадаємо, відповідно до частини 9 статті 60 Виборчого кодексу України, офіційний спостерігач від громадської організації має право перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та встановленні підсумків голосування, не заважаючи при цьому членам виборчої комісії фізично.

Виборчим кодексом України також встановлено вичерпні підстави, за яких офіційного спостерігача може бути позбавлено права перебування на виборчій дільниці. Зокрема, відповідно до ч. 8 ст. 36 Виборчого кодексу України офіційні спостерігачі від громадських організацій, які отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах (не більше ніж двох осіб від однієї громадської організації) мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії на засіданнях виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів чи в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, а згідн до ч. 10 ст. 36 Виборчого кодексу України Виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права присутності на своєму засіданні кандидата на відповідних виборах, його довіреної особи, уповноваженого представника партії (організації партії), офіційного спостерігача, представника засобів масової інформації або особи, зазначеної у частині дев’ятій цієї статті, якщо вони неправомірно перешкоджають його проведенню. Таке рішення приймається не менше ніж двома третинами голосів від складу комісії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)