Найбільшу кількість замін членів ТВК було здійснено у складі Рівненської міської ТВК – 5. ОПОРА дослідила, які партії найчастіше здійснювали заміни у складі ТВК та їх керівництві з 21 жовтня і до 19 листопада.

Нагадаємо, що 10 серпня Центральна виборча комісія сформувала склад та призначила керівництво 16 територіальних виборчих комісій з місцевих виборів на Рівненщині: 1 обласну, 4 районні та 11 міських. До складу таких комісій увійшли представники 33 політичних партій.

З моменту утворення ТВК і до 20 жовтня за поданням політичних сил на Рівненщині було здійснено 102 заміни у складі. 

У період з 21 жовтня і до 19 листопада Центральна виборча комісія здійснила ще 10 замін членів ТВК Рівненщини (постановами № 411 від 22 жовтня, № 425 від 24 жовтня, № 443 від 3 листопада, № 481 від 13 листопада) та припинила повноваження одного члена комісії без здійснення заміни (№ 421 від 23 жовтня).

У Рівненській обласній ТВК та чотирьох районних ТВК за аналізований період не відбулося жодних замін. Усі заміни Центральною виборчою комісією стосувалися міських ТВК.

У Здолбунівській міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулося 2 заміни: за поданням партії «Голос» та «Слуга народу». 

У керівному складі була одна заміна. «Голос» замінив заступника голови комісії з Валентини Мерзлікіної на Лариса Архіпкову.

У Костопільській міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулося 2 заміни за поданням партії  «Голос».

У керівному складі відбулася одна заміна. Партія «Голос» замінила заступника голови комісії Олександра Ступницького на Ольгу Толочик.

У Острозькій міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулася одна заміна – за поданням партії «За Одещину».

У Рівненській міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулося 5 замін:  дві від партії «Європейська Солідарність», по одній від партій «Голос», Партія українського народу та «Слуга народу».

Відбулася одна заміна у керівному складі. «Європейська солідарність» замінила заступника голови комісії – з Анатолія Дяденчука на Бориса Нікольченка.

У Радивилівській міській ТВК Дубенського району Рівненської області було припинено повноваження одного члена комісії від Партії Шарія у зв’язку з реєстрацією його кандидатом у депутати місцевої ради.

Таким чином, за аналізований період було здійснено 10 замін у складі територіальних виборчих комісій вищого рівня (обласної, районних та міських) на Рівненщині. За цей період 5 політичних партій подали свої заміни до складу ТВК із 33, які взяли участь у їх формуванні. Найбільше замін стосувалося Рівненської міської ТВК – 5. Лідером за кількістю здійснених замін членів комісії протягом цього періоду стала  партія  – «Голос» (4 заміни), 2 з них – стосувалися керівного складу.

Таким чином, з часу утворення Центральною виборчою комісією обласної, районної та міських територіальних виборчих комісій, тобто з 10 серпня і до 19 листопада було здійснено 112 замін у складі. Найбільше замін стосувалося Рівненської міської ТВК – 17. Найменше замін політичні сили здійснювали у складі Сарненської міської ТВК – 2.  Серед партій лідером за кількістю замін стала партія «Слуга Народу» (18 замін). Жодної заміни за період роботи ТВК не здійснювали партії «Пропозиція», «Солідарність жінок України», Селянська партія України, Українська партія «Зелена планета», Громадянський Рух «Спільна справа», «Українська стратегія Гройсмана» та «Україна понад усе».

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Також зауважимо, що Рівненська міська ТВК готується до повторного голосування на виборах міського голови Рівного, яке відбудеться 22 листопада.

У коментарі для ОПОРИ член Рівненської міської ТВК Андрій Катеринчик зазначив: «Наразі у нас всі дільничні виборчі комісії Рівного укомплектовані у мінімальному кількісному складі всі,  деякі – у звичайному складі.»

Також повідомив, що багато людей відмовляються і пишуть заяву про складення повноважень членів комісій. Таких відмов було близько 80. На їх місце ТВК додає інших людей.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.