22 жовтня на спортивному майданчику на вулиці Чалдаєва по завершенню спортивного свята хлопець роздавав флаєри на безкоштовну піцу разом із агітаційними матеріалами кандидата до Тернопільської міської ради Дмитра Синюти. Крім цього 22 жовтня на вулиці Чернівецька людина похилого віку отримала «мобільну аптечку виборця» разом з друкованими агітаційними матеріалами партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» та кандидатки у депутати до Тернопільської міської ради Оксани Коломієць.

22 жовтня на кількох спортивних майданчиках у місті Тернополі проходив футбольний Кубок. В рамках цього заходу, на майданчику на вулиці Чалдаєва відбулося спортивне свято, по завершенні якого хлопець роздавав флаєри на безкоштовну піцу разом із агітаційними матеріалами кандидата до Тернопільської міської ради від партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» Дмитра Синюти.

ОПОРА звернулася до кандидата Дмитра Синюти за офіційним коментарем. На запитання чи не вважає він ведення передвиборної агітації, яке супроводжується роздачею флаєрів на отримання безкоштовної піци, порушенням, кандидат відповів, що ні і вказав на те, що є власником мережі «Добра піца». Спочатку він пояснив, що йому не вигідно наймати кур’єра тільки для роздачі флаєрів і він поєднав цю роздачу з агітацією.

На питання ОПОРИ, у які терміни можна отримати піцу (на флаєрі вказано до 25 жовтня), кандидат відповів, що не знає, оскільки це маркетологи займалися розробкою реклами. Далі у розмові Дмитро Синюта зазначив, що агітаційні матеріали він особисто з помічниками розносить по квартирах. І додав, що йому не відомо чи хтось роздавав його агітаційні матеріали на заході, бо сам кандидат був заклопотаним.

В той же час «мобільна аптечка виборця», яку отримала мешканка вулиці Чернівецької, містила набір масок одноразових нестерильних, антисептик для рук та пачку вологих серветок.

Крім цього люди, які принесли набір дали газету партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» та агітку кандидатки у депутати до Тернопільської міської ради від цієї політичної сили Оксани Коломієць, вказавши, що це кандидатка закупила такі аптечки для виборців.

ОПОРА намагалась сконтактувати з кандидаткою в соціальній мережі Facebook, але відповіді на повідомлення не отримала.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

До слова, експерти Громадянської мережі ОПОРА підготували детальний текстовий експлейнер по всіх дотичних нормах законодавства, аби детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії в разі його виявлення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.