25 травня Чернівецький апеляційний суд розпочав розгляд апеляційної скарги прокуратури на виправдувальний вирок Першотравневого районного суду щодо підкупу Ростиславом Біликом виборців на місцевих виборах 2015 року.

Прокурор просив суд скасувати вирок Першотравневого районного суду м. Чернівці від 25 березня у зв’язку із неповнотою судового розгляду, невідповідністю висновків суду, викладених в судовому рішенні, фактичним обставинам кримінального провадження, неправильним застосуванням Закону України про кримінальну відповідальність.

Апеляційні доводи мотивовані тим, що суд першої інстанції відхилив клопотання сторони обвинувачення про допит свідків, безпідставно змінив порядок дослідження доказів, безпідставно не врахував та визнав неналежними доказами протоколи огляду, протоколи слідчих експериментів, протоколи обшуку, а також не надав належної оцінки показанням свідків, які викривають обвинуваченого у вчиненні інкримінованого йому злочину.

Захисник обвинуваченого та сам обвинувачений просили суд не задовільняти апеляційну скаргу прокурора.

Також прокурор звернувся до суду із клопотанням про повторне дослідження доказів, а також виклик до суду двох ключових свідків, які, за твердженняс прокурора, були співучасниками вчинення злочину Ростиславом Біликом та ще у 2015 році уклали угоди про визнання винуватості і за вироком суду були засуджені до 3 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на 1 рік.

Суд апеляційної інстанції задовольнив клопотання прокурора та вирішив повторно дослідити низку доказів та сприяти прокурору в забезпеченні свідків в наступне судове засідання шляхом надання судових повісток.

Також, відповідно до встановленого судом порядку з’ясування обставин справи, суд надав слово прокурору для висловлення позиції щодо апеляційних вимог, а стороні захисту – щодо заперечення на апеляційну скаргу. Після цього суд приступив до дослідження письмових доказів, які сторона обвинувачення просила повторно дослідити.

У зв’язку із задоволенням клопотання прокурора про виклик до суду двох свідків, суд оголосив перерву у справі до 11 години 1 червня.

Нагадаємо, «справа Білика» тягнеться з 2015 року. Ознайомитися з нею можна за посиланням https://longread.oporaua.org/sprava_bilyka