Напередодні місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Чернігові. Дослідження стосувалось партійних осередків партій, які мають власні фракції в Чернігівській обласній та міській радах, а також набрали не менше 2% голосів виборців під час останніх парламентських виборів. До цього списку увійшли «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Наш край», «Європейська Солідарність», «Голос», «Опозиційний блок» «Сила і Честь», ВО «Свобода», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія», Радикальна партія Олега Ляшка, Аграрна партія України, ВО «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч». Під моніторинг потрапили приймальні політичних партій, їх місцезнаходження, відповідність даних про  керівників партійних осередків у ЄДР та в реальності, як працюють партійні офіси та приймальні у час карантину та як організована робота поза карантином. Ця інформація дасть змогу побачити реальний стан політичних партій в Чернігові напередодні місцевих виборів та оцінити, як представники політичних партій взаємодіють з виборцями. Аналіз соціальних мереж демонструє присутність партійних осередків в Інтернеті, рівень витрат на політичну рекламу, та аналіз контенту, який використовує політична сила для поширення на власних сторінках.

Резюме

У більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в ЄДР, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Але є й випадки, коли керівництво саме зараз змінюється і ще не внесені оновлені данні.

У 8 випадках при партійних офісах функціонують партійні приймальні. Відсутні приймальні в політичної партії «Голос», «Сила і Честь», «Самопоміч». Це пов'язано з тим, що партії або лише недавно почали свою роботу та тільки почали займатись  розбудовою мережі, або суттєво  зменшили свою діяльність.

Незважаючи на те, що в Україні триває карантин, більшість приймалень партій працюють та ведуть прийом громадян,  переважно це відбувається у дистанційному режимі.

Найбільш активні в соціальних мережах області партії «Слуга народу», ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційна платформа – За життя» та «Європейська Солідарність».

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

Дані, які містяться в Єдиному державному реєстрі щодо керівників обласних та міських осередків політичних партій в більшості випадків співпадають з реальним станом речей, це вдалось з’ясувати в ході особистого спілкування з представниками партійних осередків. Інформація співпала у 10 з 17 випадків. Щодо таких партій, як «Слуга народу», «Опозиційний блок» та «Українська стратегія Гройсмана» взагалі не вдалось уточнити інформацію, це пов’язано з відсутністю контакту з представниками партії у Чернігові.  У Чернігівській обласній територіальній організації політичної партії «Голос» відбулася зміна керівництва. Андрія Кужеля на цій посаді замінив Володимир Барінцев. В Чернігівській територіальній організації політичної партії «Європейська Солідарність» також очікується зміна керівника: фактично Ігор Вдовенко написав заяву про складання повноважень голови партійного осередку, але його заява ще не прийнята. За інформацією, отриманою від  самого Ігора Вдовенка, фактично обов’язки голови зараз виконує Мисник Олексанр Петрович. Чернігівська обласна організація політичної партії «Сила і Честь» зовсім недавно отримала нового керівника, ним став Олександр Головань, зміни в ЄДР вже внесені.

Лише у 5 випадках фактичні адреси партійних організацій співпадають з тими, які вказані в Єдиному державному реєстрі. У 4 випадках адреси не співпадають з огляду на те, що організація зареєстрована за однією адресою, а офіс знаходиться за іншою. У 8 випадках партійні осередки взагалі не мають фізичного офісу.

Партія не зобов’язана юридично реєструвати партійні осередки, проте це не означає, що у неї при цьому не може бути фактичних представництв у регіонах. Для прикладу, партія може мати первинні осередки, які не мають статусу юридичної особи, але при цьому здійснювати фактичну діяльність. Але при цьому потрібно пам’ятати, що за таких умов партія буде обмежена у переліку прав, які обумовленні у ст. 12 Закону України «Про політичні партії в Україні», зокрема в можливості «брати участь у виборах Президента України, до Верховної Ради України, до інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у порядку, встановленому відповідними законами України».

Через це політичні партії, які регулярно беруть участь у виборах, намагаються мати певну кількість офіційно зареєстрованих осередків (щонайменше, обласну партійну організацію), тоді як її фактична структура може бути значно більшою, оскільки вона працює у формі первинних осередків або громадських об’єднань.

Робота партійних офісів / приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

У восьми випадках при партійних офісах функціонують партійні приймальні. За інформацією, яку було отримано від представників партійних осередків, адреси офісів та приймалень співпадають в усіх семи випадках. Це стосується ВО «Свобода», «Опозиційної платформи – За життя»», «Нашого краю», «Європейської Солідарності», Радикальної партії Ляшка, Аграрної партії та ВО «Батьківщина». Лише Чернігівська обласна партійна організація Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» задекларувала наявність окремого офісу та приймальні.  Відсутні фізичні офіси та приймальні в політичної партії «Голос», «Сила і Честь» та «Самопоміч». За інформацією представників партій, вони контактують з громадянами через свої сторінки на Фейсбук. Офіс політичної партії «Слуга народу» не вдалось знайти. Згідно з інформацією, яку вдалося отримати від партії, то саме зараз відбувається формування мережі, і ще немає ані керівника осередку, ні самого осередку. Щодо офісу політичної партії «Партія Шарія», на сайті вказана адреса офісу, але в період карантину не вдалось перевірити, чи він працює.  

Лише Чернігівська територіальна організація Радикальної партії на пільгових умовах використовує приміщення для приймальні, маючи офіс, який винаймає власним коштом за окремою адресою.

У зв’язку з тим, що в  Україні триває карантин, більшість приймалень партій працюють віддалено та ведуть прийом громадян у дистанційному режимі. Навіть у такому форматі приймальні отримують в середньому 10-15 звернень у тиждень. Таку діяльність здійснюють вісім приймалень:  «Опозиційна платформа – За життя»», «Наш край», «Європейська Солідарність», Радикальна партія Ляшка, Аграрна партія та ВО «Батьківщина», обласний та міський осередки. Також при необхідності вирішення важливих для громадян питань і залучення юристів або інших спеціалістів можуть провести очну зустріч з дотриманням вимог карантину.

Прийом здійснюють юристи, депутати відповідної ради, при необхідності – голова партійного осередку. На прийом бажаючі можуть записатись телефоном або написати листа на електронну пошту. У шести випадках є відповідальна особа, яка приймає звернення.

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

У якому форматі ведеться прийом

Обласний осередок партії “Батьківщина”

Так

Дистанційно

Міський осередок партії “Батьківщина”

Так

Дистанційно

Обласний осередок Радикальної партії

Так

Дистанційно

Чернігівська регіональна організація політичної партії

«Опозиційна платформа "За життя"»

Так

Дистанційно

Чернігівська обласна організація політичної партії «НАШ КРАЙ»

Так

Дистанційно

Чернігівська територіальна організація політичної партії Європейська Солідарність

Так

 

Дистанційно

Аграрна партія України, обласний осередок

Так

Дистанційно

Аграрна партія України, міський осередок

Так

Дистанційно

Інформаційна активність у соціальних мережах

Згідно з результатами позачергових виборів народних депутатів України, найбільшу підтримку, окрім партії «Слуга народу», отримали Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційна платформа – За життя», політична партія «Європейська Солідарність, політична партія «Сила і Честь», політична партія «Голос», Аграрна партія України. У десятку партій входить «Українська стратегія Гройсмана» та політична партія «Опозиційний блок». Хоча не всі з цих партій проявляють високу активність у соціальних мережах.

На сьогоднішній момент партія «Слуга народу», згідно з проведеним моніторингом,  не має сформованої партійної структури на місцях. Обласна партія має сторінку у Facebook, сторінка в Instagram не активна з липня 2019 року, як і телеграм-канал. Змістовне наповнення єдиної діючої сторінки стосується в основному національних питань, публікуються відеозвернення президента Володимира Зеленського. Жодного посту з прив’язкою до Чернігівщини й проблем регіону за період моніторингу не було.  Загалом сторінка має 6909 підписників, 4 власні дописи та 23 поширення протягом зазначеного періоду.

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» має дві активні сторінки в соціальній мережі Facebook (обласна та міська організації партії) та в Instagram. Такі ж сторінки має й припартійна молодіжна громадська  організація «Батьківщина молода». За період моніторингу партія інформувала через соціальні мережі про новини та роботу районних осередків партії, благодійну допомогу у зв’язку з пандемією Covid-19, негативну позицію щодо відкриття ринку землі. Можна відмітити, що популяризується діяльність лідера партії Юлії Тимошенко та її брифінги й участь в політичних шоу на різних телеканалах. Загалом за період моніторингу на сторінках у Facebook було зроблено 149 власних дописів, 83 репости. Сторінки мають 5452 вподобань. Дописи в Instagram переглядають 259 читачів.

Радикальна партія Олега Ляшка хоч і належить до партій, яким імпонують електоральні настрої мешканців Чернігівської області, але не використовує соціальні мережі для спілкування з виборцями в повній мірі. Такий висновок можна зробити за кількістю дописів на сторінці партії області у Facebook. Так, за період моніторингу там опубліковано лише один допис. Сторінка має 446 підписників.

«Опозиційна платформа – За життя» має власну сторінку у Facebook, а також сторінку припартійного медіа та блогера. Загалом сторінка партії в області доволі активна,  в основному популяризує діяльність партії. Але є ряд дописів, що стосуються міста Чернігова та області. Наприклад, звернення голови організації партії Віталія Гольця щодо адміністративно-територіальної реформи, допис та стрім про роздачу пасок перед Великоднем малозабезпеченим, продуктові набори перед 9 травня, одноразових масок мешканцям населених пунктів області тощо. Окремо зазначимо, що на сторінці публікуються свіжі випуски припартійної газети «Чернігівщина – за життя».

Політична партія «Європейська Солідарність» активно використовує сторінку партії з регіональною прив’язкою у Facebook, а також телеграм-канал. Обидва канали соціальних мереж містять дописи як щодо національних питань, у тому числі брифінги й стріми лідера партії Петра Порошенка, так і з регіональною прив’язкою. Щодо місцевої тематики, то це адміністративно-територіальний устрій Чернігівщини, комплекти продуктових наборів для малозабезпечених від Фонду Петра Порошенка (для тих, хто раніше зареєструвався на сайті v2020.org.ua, як указано в дописі) та політичної партії «ЄС», про допомогу медикам Чернігівщини від Фонду Петра Порошенка та  корпорації Roshen, репости зі сторінки центрального офісу про діяльність партії,  благодійну допомогу Roshen у боротьбі з пандемією Covid-19 тощо. Варто зазначити, що у травні кількість дописів зросла. За період моніторингу на сторінці у Facebook опубліковано 28 власних дописів, зроблено 27 репостів, вподобав сторінку 1101 підписник. Щодо телеграм-каналу, то він має 69 дописів власних, 139 репостів.

Політична партія «Наш край» має власну сторінку у Facebook із кількістю підписників 2842, припартійне медіа, благодійний фонд та припартійного блогера. Левова частка дописів на сторінці присвячена діяльності депутатів міської та обласної ради від політичної сили «Наш край»: щодо викриття корупційних схем, оснащення бібліотек, виділення коштів на забезпечення медичних закладів, залучення коштів на боротьбу з коронавірусом тощо. Також поширюється інформація щодо благодійної діяльності фонду «Наш край» та депутата-мажоритарника Валерія Давиденка (медичні маски, продуктові набори тощо). Також у квітні на цій сторінці була популярною інформація щодо лісових пожеж та адміністративно-територіального поділу, економічних наслідків карантину та способів виходу з економічної кризи.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» залучає дуже активно як сторінку обласної організації партії, так і тих міст області, в яких партія має підтримку. Загальна кількість підписників на сторінці партії в області – 7831. В основному дописи стосуються діяльності партії, багато з них – просто картинки із патріотичними гаслами та тезами. Також велика кількість мемів, пов’язаних із сучасною владою. Популяризуються дописи зі стрімом лідера партії Олега Тягнибока. У квітні актуальною темою були продаж землі, негативні наслідки карантину для економіки, пожежі на Чернігівщині та в Україні загалом.

Аграрна партія України має два канали у соціальній мережі Facebook – групу та сторінку із загальною кількістю підписників 4277. В основному інформація стосується діяльності депутатів обласної та міської рад, а також актуальних питань держави – карантину (у тому числі допомога медикам захисними костюмами та масками), продажу землі, спалювання трави тощо. Велика кількість дописів-привітань із різними святами, у тому числі партійних іменинників.

«Партія Шарія» в Чернігівській  області має Facebook-сторінку, групу, Instagram-сторінку та телеграм-канал. Загальна кількість підписників чотирьох каналів соціальних мереж – 557. Тематика дописів різна – боротьба представників партії зі стихійними звалищами міста, допомога медичним працівникам щодо довозу на роботу й назад. 20 квітня відбувся стрім представників партії в Чернігівській області щодо карантину, планів на майбутнє та як подати свою кандидатуру на місцеві вибори. Також партія відкрила освітній курс «ЯШАРЮ» з різних напрямків – тайм-менеджмент, робота мрії, емоційний інтелект тощо.

Останнім часом, а саме протягом квітня-травня,  активізувалася політична партія «Сила і Честь». Свідченням цього є конференція політичної сили, яка відбулася 11 травня з нагоди призначення голови осередку партії в Чернігівській області Олександра Голованя. Загалом же дописи на сторінці пов’язані з діяльністю партії, лідера Ігоря Смешка та голови Чернігівського осередку партії, а саме економічні ризики у зв’язку з карантином, заяви з критикою уряду щодо атомної енергетики тощо. Також публікувалися поради щодо захисту від коронавірусу з вайбер-каналу, верифікованого МОЗ. На період моніторингу на сторінку підписалися 1267 користувачів, станом на 12 травня – 1925, що свідчить про активну діяльність партії із залучення аудиторії та підготовку до місцевих виборів, про яку неодноразово заявляли у дописах на сторінці.

Що стосується політичної  реклами, то в міжвиборчий період її практично немає.