У Києві на дільницях 800365 та  800234 (215 округ, охоплює частини Деснянського і Дніпровського районів) спостерігачі ОПОРИ повідомили про спроби виборців проголосувати за закордонними паспортами.

Так, на дільниці  800365 виборчиня обурилася, що голосувати можна лише з внутрішнім паспортом громадянина України. Була спочатку налаштована вороже і обурювалася, «почему нельзя проголосовать по заграну». Коли їй вказали на закон, вона парирувала «Да мне пофиг на закон, хочу голосовать». Після колективного вмовляння членами комісії і спостерігачами все ж вдалося її переконати, що так голосувати не можна.

На дільниці 800234 виборець теж обурювався, чому не можна проголосувати по закордонному паспорту чи правах. Йому пояснили, що у закордонному паспорті та водійському посвідченні недостатньо інформації, наприклад, про місце реєстрації в межах одномандатного округу тощо, тому об'єктивною є вимога голосувати лише за внутрішнім паспортом України.

Нагадаємо, частина 3 статті 2 закону «Про вибори народних депутатів» регламентує, що:

«Документом, який підтверджує особу та громадянство України виборця на виборах депутатів, є: 1) паспорт громадянина України».

Відповідно до статті 158-1 Кримінального кодексу України, надання або отримання виборчого бюлетеня особою, яка не має права його надавати чи отримувати,  — караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер