ТВК Рівненщини встигли провести перші засідання у визначені законом строки: Рівненська міська – 11 серпня, Рівненська районна та обласна – 12 серпня. Найбільшою, хоча і не критичною проблемою на цьому етапі роботи була явка членів ТВК. Основна причина  – проживання за межами області.

Рівненська міська ТВК оперативно зібралася на засідання - у перший день після створення. З 18 членів присутніми були 12, тобто 2/3 складу. Не прийшли на засідання члени комісії, які потрапили до її складу за поданням політичних партій "За Одещину", "Наш край", "Нова політика", Конгрес Українських Націоналістів, "Молодь до влади", "Партія українського народу". Також зауважимо, що усі члени комісії, які проживають за межами Рівненської області, а саме у Київській та Черкаській областях (таких 4) були відсутні.

Засідання вела голова комісії Ірина Глуха ("Опозиційна платформа – За життя"). У моментах, які потребували роз’яснення законодавства їй допомагала секретар Лариса Дем’янова ("За майбутнє"). На початку засідання члени комісії склали присягу. Потім перейшли до розгляду організаційних питань: затвердили графік роботи; визначили, що на платній основі у комісії працюватимуть 3 члени.

Рівненська міська ТВК знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Шевченка, 45.

Рівненська районна ТВК провела перше засідання 12 серпня. З 18 членів комісії відсутніми були 6: з одним членом не вдалося сконтактувати через неправильний номер телефону, інші не змогли дістатися на визначену годину. Не були на засіданні члени комісії, які потрапили до її складу за поданням політичних партій ВО "Батьківщина", "Молодь до влади", "Опозиційна платформа  – За життя", Селянської партії України, Піратської партії України, Студентської партії України.

Засідання проводила голова комісії Марина Пашко ("Голос"). На початку засідання члени комісії склали присягу. Після цього розглянули організаційні питання: затвердили графік роботи та визначили членів комісії, які працюватимуть на платній основі.

Наразі комісії надали лише приміщення, тож інші питання матеріально-технічного забезпечення домовилися вирішити згодом.

Рівненська районна ТВК знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Соборна, 195. Працюватиме за графіком: з понеділка по неділю з 09-00 до 18-00.

Рівненська обласна ТВК провела засідання 12 липня. Присутніми були лише 10 членів комісії з 18. Не прийшли на засідання члени комісії, які потрапили до її складу за поданням політичних партій "Європейська Солідарність", "Голос", ВО "Свобода", "Солідарність жінок України", Партія місцевих громад,  «За майбутнє». Причини різні: лікування, відпочинок, перебування поза межами області на момент проведення засідання. Цікаво також, що 2 члени комісії від Партії місцевих громад, які проживають за межами Рівненської області (у Київській та Одеській), навіть не знали про те, що їх було включено до подань, тож запрошення на засідання стало для них несподіванкою. Сконтактувати ще з одним членом комісії від партії "Солідарність жінок України" не вдалося. Також не було на засіданні і заступниці голови комісії - Наталії Іванченко. За попередньою інформацією, суб’єкт подання партія «За майбутнє» буде робити заміну.

Засідання проводив голова комісії Василь Курилас ("Слуга народу"). Питання, які розглядались - складання присяги, затвердження графіку роботи, визначення, хто з членів комісії працюватиме на платній основі, направлення звернення до Рівненської обласної ради щодо матеріально-технічного забезпечення, а також щодо оприлюднення рішення ТВК на офіційному сайті.

У коментарі для ОПОРИ про подальші плани роботи голова обласної комісії Василь Курилас зазначив: “Найперше, що нам потрібно зробити - це затвердити кошторис, адже згідно з  календарним планом ми маємо це зробити до 15 серпня. Надалі будемо надавати методичну підтримку для міських та районних ТВК, а коли будуть утворені сільські та селищні ТВК, то і для них. Найскладнішим та найважливішим завданням для нас буде формування виборчих округів. Ми хочемо уже починати роботу над цим, щоб на початок виборчого процесу бути готовими, а в разі неточностей оперативно вносити зміни. Відповідно до календарного плану на це в нас буде мало часу”.

Обласна ТВК знаходиться за адресою: м. Рівне, майдан Просвіти, 1, каб. 301 (приміщення Рівненської обласної державної адміністрації). Працюватиме за графіком: у робочі дні з 09-00 до 18-00.

Оскільки наразі виборчий процес ще не розпочався, то на засіданнях трьох комісії, окрім її членів, були лише представники ОПОРИ.

“Рівненська міська, районна та обласна ТВК вчасно розпочали свою роботу.  Перші засідання комісій мали установчий характер - складення присяги та вирішення інших організаційних питань. Найбільшою проблемою була неявка членів ТВК, які проживають за межами Рівненської області. Як показує практика з минулих виборів, то таких членів комісії замінюють, адже вони не можуть і не хочуть належно виконувати свої обов'язки. Іноді вони навіть не знають, що є членами територіальних виборчих комісій”, - зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Рівненській області.

За інформацією, наданою для ОПОРИ обласною ТВК, усі районні та міські комісії на Рівненщині вчасно провели свої засідання. Більшість комісій збиралася 12 серпня, лише Дубенська, Березнівська та Рівненська міські провели засідання у перший день після створення - 11 серпня. Найбільша явка членів комісії на засідання спостерігалася у Острозькій (17 членів з 18) та Сарненській (16 членів з 18) міських ТВК. Усі присутні на засіданнях члени комісій склали присягу.

Нагадаємо, перше засідання територіальної виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення відповідно до частини 3 статті 36 Виборчого кодексу України. Таким чином, перші засідання комісії мали провести протягом 11-12 серпня. Інакше, у разі якщо територіальна виборча комісія не збирається на засідання у встановлені строки, виборча комісія, яка її сформувала (утворила), комісія вищого рівня або суд можуть прийняти рішення на підставі частини 3 статті 208 Виборчого кодексу України про припинення повноважень усього складу територіальної комісії через одноразове грубе порушення комісією вимог Кодексу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.