Росія відновила удари ракетами та дронами по енергетичних обʼєктах України і наслідки нинішніх атак можуть бути серйознішими за удари під час зимового сезону 2022-2023 років. Лише у березні ворог за словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля зруйнував 80% теплової генерації та вивів із ладу 6 гігаватів потужностей енергетики України. Відповіді на ці виклики мали б бути у Ukraine Facility Plan – переліку зобовʼязань українського уряду щодо реалізації реформ, які у тому числі мали б забезпечити Україні більшу енергетичну стійкість.

Гостею цього випуску «Сили вибору» стала Лана Зеркаль, Надзвичайна і Повноважна Посолка, а також представниця координаційного комітету Ukraine Facility Platform. Вона тривалий була радницею колишнього очільника НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, а також міністра енергетики України Германа Галущенка.

Ольга Айвазовська поспілкувалася з Ланою Зеркаль про те, чому росіяни відновили обстріли української енергетичної системи, які наслідки це може мати та як Україна може протистояти спробам ворога нас вимкнути. У випуску також поговорили про те чи є інтерес у зовнішніх інвесторів до України під час війни й чи достатньо робить уряд для залучення зовнішнього фінансування.

«Сила вибору» – проєкт Громадянської мережі ОПОРА, який має на меті акцентувати важливість відповідального та усвідомленого вибору для сталого розвитку України та українського суспільства.