Процес утворення дільничних комісій відбувався відповідно до положень Закону України «Про вибори народних депутатів України», чинних в частині організації підготовки та проведення проміжних виборів народних депутатів України. Всього на проміжних виборах народних депутатів України в ОВО №50 та №87 утворено 229 дільничних виборчих комісій, з них 112 - на Донеччині та 117 - на Івано-Франківщині. 

Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» дільничні виборчі комісії повинні бути утворені до 12 березня включно. Втім, ОВК №50 утворила комісії з порушенням строків. Окружна виборча комісія почала формувати склад ДВК на своєму засіданні 12 березня, проте за браком часу не встигла це зробити. Члени ОВК наголошували, що засідання планувалось 11 березня, але інформаційно-аналітична система «Вибори» не працювала, тому формування ДВК було перенесено. Спостерігачі відзначають, що засідання розпочалось із запізненнями від анонсованого. Крім того, багато часу було витрачено на процедуру жеребкування, суперечки та розподіл керівних посад, адже дільнична комісія відповідно до Закону утворюється у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії. За словами голови ОВК Віталія Барановського, в процесі безперервного засідання дільничні комісії були утворені 13 березня. Процедурно окружна виборча комісія зробила все належним чином, проте більш якісне організування процесу та уважне трактування виборчих процедур потребує доопрацювання.

На проміжних виборах народних депутатів України право подавати кандидатури до складу ДВК мають кандидати у народні депутати в одномандатних виборчих округах та партії, які мають фракції у Верховній Раді поточного скликання. До формування ДВК в округах №50 та №87 долучились всі парламентські партії: «Голос», ВО «Батьківщина», «Слуга народу», «Європейська Солідарність» та «Опозиційна платформа – За життя». Виключенням є тільки політична партія «Опозиційна платформа – За життя», яка делегувала своїх представників лише до комісій Донеччини.

З 15-ти кандидатів у народні депутати у виборчому окрузі №87, тільки дев’ять суб’єктів скористалися правом на внесення кандидатур до складу ДВК: Василь Вірастюк («Слуга народу»), Марія Жолоб (самовисування), Маруся Звіробій-Біленька («Європейська Солідарність»), Олександр Шевченко («За майбутнє»), Сергій Сивачук (самовисування), Руслан Дереворіз (самовисування), Руслан Кошулинський (ВО «Свобода»), Юрій Голіней (ВО «Платформа громад») та Михайло Ноняк (самовисування).

14 з 19-ти зареєстрованих кандидатів у народні депутати у виборчому окрузі №50 подали кандидатури до складу ДВК. Ними стали: Андрій Аксьонов («Порядок»), Андрій Бондаренко («Слуга народу»), Юлія Гакова («Голос»), Олександр Груздєв (самовисування), Сергій Звагольський (самовисування), Юлія Кузьменко («Європейська Солідарність»), Артем Марчевський («Опозиційна платформа - За життя»), Андрій Масенець (самовисування), Надія Масло («Опозиційний блок»), Богдан Мироненко (самовисування), Лариса Ревва (ВО «Батьківщина»), Олександр Тамбулатов (самовисування), Юрій Третяк (самовисування), Вікторія Шилова («Держава»).

Подання кандидатур до складу ДВК супроводжувалося безконфліктно, проте з ознаками порушень Кримінального кодексу. Всього по двох округах було відхилено 194 кандидатури, одна з яких на Івано-Франківщині та 193 на Донеччині. 108 осіб на окрузі №50 було відхилено в процесі жеребкування. Але основною проблемою відхилень було включення одних і тих самих кандидатур до складу ДВК від різних суб'єктів подання. 79 кандидатур з цієї причини було відхилено на Донеччині, та одну на Івано-Франківщині. А дві особи на 50-му окрузі було відхилено за невідповідність вимогам, встановленим статтею 26 Закону України «Про вибори народних депутатів», оскільки вони були членами окружної виборчої комісії №50 та були подані до складу дільничних комісій. Слід зазначити, законодавство передбачає, що до подання додаються заяви запропонованих до складу дільничної виборчої комісії осіб про згоду на участь у роботі виборчої комісії від відповідного суб'єкта подання. Відповідно до приміток статті 158-3 Кримінального кодексу заяви осіб про згоду на участь у роботі виборчих комісій відносяться до виборчої документації. А відповідно до частини 2 статті 158-3 Кримінального кодексу підробка, незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовленої виборчої документації карається позбавленням волі. Тому заяви одних і тих самих осіб в різних поданнях суб’єктів імовірно може свідчити про їх підробку. Але це потребує більшої доказової бази та реагування правоохоронних органів. Окружна комісія №50, до якої найбільше надійшло відповідних кандидатур, за браком часу не з’ясовувала, від яких суб’єктів кандидатури погоджувались працювати, та відхилила усі кандидатури.   

Загалом до складу дільничних комісій увійшло 3 379 членів. 1 544 осіб представлені в комісіях округу №87 та 1 835 осіб – в комісіях округу №50. Ризики неукомплектованості дільничних комісій в округах відсутні. Лише третина комісій на Івано-Франківщині сформовані у мінімальному складі, а за поданням голови окружної комісії було включено 51 особу, що становить 3% від загальної кількості членів комісії. Відповідно до виборчого законодавства комісії доукомплектовуються за поданням голови у випадку недостатньої кількості поданих кандидатур від суб’єктів подання до мінімально необхідного складу. А дільничні виборчі комісії малих виборчих дільниць утворюються у кількісному складі 10-14 осіб, середніх – 12-16 осіб та великих – 14-18 осіб. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що на 87-му окрузі не виникало проблем з пошуком та укомплектуванням за поданням голови ОВК.

На відміну від Івано-Франківщини, процес утворення дільниць на Донеччині мав протилежну ситуацію. Кількість подань була достатньою для формування комісій у кількості більше мінімально необхідного складу, а для половини комісій було проведено жеребкування. Відповідно до Закону, жеребкування кандидатур до складу ДВК проводиться у ситуації, коли кількість поданих кандидатур перевищує максимально можливий розмір дільничних комісій. Процедура жеребкування для проміжних виборів народних депутатів регулюється постановою ЦВК № 88 від 25 квітня 2013 року. 

Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що ОВК №50 розпочала процедуру жеребкування з порушенням вимог Постанови, некоректно трактувавши її текст. Комісія мала намір провести 56 окремих жеребкувань по кожній комісії шляхом виключення зайвих кандидатур. Проте у процесі роботи комісія виявила свою помилку та провела одне жеребкування для всіх комісій, скасувавши результати попередньої роботи. Всього було відхилено 108 осіб за результатами жеребкування.

Після утворення ДВК, кандидати у народні депутати Маруся Звіробій-Біленька (округ №87) та Артем Марчевський (округ №50) заявили про відмову від участі у виборчих перегонах. Варто зауважити, що у випадку скасування реєстрації кандидата у депутати в одномандатному окрузі, члени дільничних комісій, включені за поданням кандидата, продовжують виконувати свої обов’язки. Закон України «Про вибори народних депутатів України» не передбачає автоматичне припинення повноважень членів комісії, які представляють відповідного кандидата.  

Процес утворення ДВК

Округ №50

Округ №87

Загальна кількість утворених ДВК

112

117

Кількість ДВК, утворених у мінімальному складі

0

42

Загальна кількість членів комісій

1835

1544

Кількість відхилених кандидатур до складу ДВК

193

1

Кількість членів комісії, включених за поданням голови ОВК

0

51

Кількість ДВК, для яких було проведене жеребкування

56

0

Чи була дотримана процедура жеребкування

Так

Жеребкування не проводилось

Чи була дотримана процедура розподілу керівних посад

 

Так

 

Так

Чи вчасно були утворені дільничні комісії

Ні

Так

Чи супроводжувався процес конфліктами/суперечками

Так

Ні

Округ №50

До дільничних виборчих комісій подали своїх представників 5 політичних партій та 14 кандидатів у народні депутати. До окружної виборчої комісії №50 надійшло 79 кандидатур, які одночасно були подані від різних суб’єктів. А 4 кандидатури були одночасно подані одними суб’єктами до різних дільниць. Всі 83 кандидатури одночасних включень були відхилені окружною комісією. Крім того, ОВК №50 відхилила дві кандидатури до складу ДВК від партії “Слуга народу”, так як подані особи були членами окружної комісії №50 - Олена Орлова та Едуард Дорошкевич. Також, за результатами жеребкування було відхилено ще 108 осіб. Таким чином, не увійшли до складу ДВК представники від: ВО «Батьківщина» (2 особи), «Голос» (6 осіб), «Європейська Солідарність» (7 осіб), «Опозиційна платформа - За життя» (5 осіб), «Слуга народу» (6 осіб), Андрій Аксьонов (15 осіб), Андрій Бондаренко (12 осіб), Юлія Гакова (15 осіб), Олександр Груздєв (11 осіб), Сергій Звагольський (8 осіб), Юлія Кузьменко (16 осіб), Артем Марчевський (16 осіб), Андрій Масенець (13 осіб), Надія Масло (8 осіб), Богдан Мироненко (12 осіб), Лариса Ревва (11 осіб), Олександр Тамбулатов (14 осіб), Юрій Третяк (12 осіб), Вікторія Шилова (4 особи). 

Після процедури жеребкування та відхилень кандидатур, найбільше представництво у комісіях мають парламентські партії: «Голос», ВО «Батьківщина», «Слуга народу», «Європейська Солідарність» та «Опозиційна платформа – За життя». З кандидатів у народні депутати найбільшу кількість своїх представників мають: Надія Масло («Опозиційний блок») – 103 особи, Олександр Груздєв (самовисування) – 101 особа, Сергій Звагольський (самовисування) – 101 особа та Лариса Ревва (ВО «Батьківщина»). Найменше представництво має Вікторія Шилова («Держава») – 25 осіб. Відповідно до законодавства, суб’єкти подання отримали пропорційну частку кожної категорії керівних посад окремо для малих, середніх та великих дільниць, яка залежала від кількості включених кандидатур суб’єкта відповідно до загальної кількості членів комісій. Визначення квоти керівних посад для кожного суб'єкта подання відбувалося за допомогою інформаційно-аналітичної системи «Вибори», а розподіл керівних посад відбувався членами ОВК вручну під час засідання.    

Представництво суб’єктів у складі дільничних виборчих комісій

Суб’єкт подання

Кількість членів комісії

Кількість керівних посад

ВО «Батьківщина»

109

20

«Голос»

106

20

«Європейська Солідарність»

105

19

«Опозиційна платформа – За життя»

107

20

«Слуга народу»

106

20

Андрій Аксьонов («Порядок»)

97

17

Андрій Бондаренко («Слуга народу»)

98

18

Юлія Гакова («Голос»)

97

18

Олександр Груздєв (самовисування)

101

18

Сергій Звагольський (самовисування)

101

19

Юлія Кузьменко («Європейська Солідарність»)

96

18

Артем Марчевський («Опозиційна платформа - За життя»)

96

18

Андрій Масенець (самовисування)

97

17

Надія Масло («Опозиційний Блок»)

103

20

Богдан Мироненко (самовисування)

96

17

Лариса Ревва (ВО «Батьківщина»)

100

18

Олександр Тамбулатов (самовисування)

98

18

Юрій Третяк (самовисування)

97

17

Вікторія Шилова («Держава»)

25

4

 Округ №87

Правом делегувати своїх представників у виборчі комісії скористалися 9 кандидатів та 4 парламентські партії. Подання суб’єктів були підготовлені належним чином, з усіх подань окружна комісія відхилила лише одну кандидатуру. Особа була одночасно включена до подань кандидата Михайло Ноняка (самовисування) та політичної партії «Голос». Після консультацій з ЦВК та довіреними особами суб'єктів подання, окружна комісія прийняла рішення включити цю кандидатуру до складу ДВК за поданням партії «Голос» та відхилити у поданні Михайла Ноняка.

Подання кандидатур до складу ДВК здійснила також політична партія «Громадянська позиція», але відповідно до законодавства партія не є суб’єктом подання кандидатур до складу ДВК на проміжних виборах. Тому 12 березня партія відкликала своє подання.

Загалом, суб’єкти подання мають пропорційну частку у складі дільничних комісій, адже було подано приблизно однакову кількість кандидатур. Крім Михайла Ноняка, який має 92 членів комісій, всі суб’єкти подання мають по 117 або 116 представників в комісіях. Також, окружна комісія дотримались законодавчої вимоги щодо представництва партій та кандидатів у керівних посадах. Кожен суб’єкт подання має пропорційну частку кожної категорії керівних посад окремо в малих, середніх та великих дільницях, яка залежала від кількості включених кандидатур суб’єкта відповідно до загальної кількості членів комісій. Окружна комісія для визначення кількості керівних посад кожного суб’єкта скористалась інформаційно-аналітичною системою «Вибори».

Представництво суб’єктів у складі дільничних виборчих комісій

Суб’єкт подання

Кількість членів комісії

Кількість керівних посад

ВО «Батьківщина»

117

27

«Голос»

117

26

«Європейська Солідарність»

117

28

«Слуга народу»

117

27

Василь Вірастюк («Слуга народу»)

117

27

Юрій Голіней (ВО «Платформа Громад»)

117

27

Руслан Дереворіз (самовисування)

116

27

Марія Жолоб (самовисування)

117

28

Маруся Звіробій-Біленька

(«Європейська Солідарність»)

117

28

Руслан Кошулинський (ВО «Свобода»)

116

28

Михайло Ноняк (самовисування)

92

21

Сергій Сивачук (самовисування)

117

27

Олександр Шевченко («За Майбутнє»)

117

29