Процес перевірки та здачі протоколів ДВК членами окружної виборчої комісії №23 в цілому відбувається без проблем, але спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують непоодинокі факти переписування протоколів членами дільничних комісій в приміщенні ОВК станом на ранок 18 липня.

Більшість ДВК здають свої протоколи без проблем, проте деякі протоколи окружна комісія повертає на уточнення через технічні помилки. Трапляються випадки, коли члени дільничних комісій виправляють технічні неточності в приміщенні ОВК.

Зокрема, спостерігачі ОПОРИ стали свідками того, коли члени ДВК № 070267 (м. Ківерці)  виправляли помилки в протоколі в коридорі окружної виборчої комісії № 23. При собі вони мали печатку ДВК. Також зафіксовано схожий факт порушення зі сторони членів ДВК № 070550 (с. Нові Березичі, Любешівський район).

DVK Kivertsivskyj rajon

Відповідно до ч. 8 ст. 91 Закону України «Про вибори народних депутатів», якщо після підписання протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі, але до відправлення цих протоколів разом із виборчою документацією до окружної виборчої комісії, дільнична виборча комісія виявила в одному з них або в обох неточності (описку чи помилку у цифрах), вона на тому ж засіданні розглядає питання про внесення змін до встановлених результатів голосування виборців на виборчій дільниці шляхом складення нового (нових) протоколу (протоколів) про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) в одномандатному окрузі з усуненням неточностей, на якому (яких) робиться помітка "Уточнений". При цьому перерахунок виборчих бюлетенів не проводиться. Протокол з поміткою "Уточнений" складається у кількості примірників, зазначеній у частині четвертій цієї статті, та підписується у порядку, встановленому частинами п'ятою та шостою цієї статті. Про складення протоколу з поміткою "Уточнений" зазначається у протоколі засідання дільничної виборчої комісії.

Згідно із ч. 4 ст. 93 Закону України «Про вибори народних депутатів», секретар дільничної виборчої комісії, інші члени комісії, які не супроводжують транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, залишаються у приміщенні дільничної виборчої комісії до отримання повідомлення про прийняття протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі окружною виборчою комісією. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Зазначимо також і те, що спостерігачі ОПОРИ звернулись до правоохоронців, які знаходяться в приміщені ОВК, щоб ті зафіксували порушення, проте поліцейські не відреагували належним чином на ці факти.

 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.