У ДВК №530695 (с. Повстин, Пирятинський район) підрахунок голосів відбувся без дотримання процедури, визначеної законодавством.

Відповідно до визначеної у статті 90 Закону України «Про вибори народних депутатів України» процедури підрахунку голосів, спершу вміст скриньки висипається на стіл, за яким розміщуються члени ДВК. При цьому перевіряється наявність у виборчій скриньці контрольного листа. У разі відсутності у виборчій скриньці контрольного листа або у разі виникнення сумнівів у членів комісії щодо достовірності контрольного листа зазначені виборчі бюлетені не підлягають врахуванню. Дільнична виборча комісія таке рішення приймає шляхом голосування.  Далі виборча комісія підраховує загальну кількість виборчих бюлетенів. Ця кількість оголошується головою дільничної виборчої комісії і заноситься секретарем ДВК до протоколу. Лише після цього виборчі бюлетені розкладаються на місця, позначені окремими табличками, що містять з обох боків прізвище кандидата в депутати, напис «Недійсні».

За повідомленням спостерігача ОПОРИ, члени ДВК № 530695 порушили цю процедуру, одразу висипавши вміст скриньки, не перевіривши наявність контрольного листа та почавши розкладати бюлетені за прізвищами кандидатів. При цьому також не підрахували й загальну кількість бюлетенів. Щодо порушення процедури підрахунку голосів спостерігач зробив зауваження членам ДВК, проте комісія це проігнорувала.

Такі дії комісії унеможливлюють спостереження за процедурою підрахунку голосів, що дає привід ставити результат підрахунку під сумнів.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: cherkashina.darija@gmail.com
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: lytvynenkoigor.pl@gmail.com

Веб-сайт Фейсбук Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.