Комунальна газета «Чернівці»Чернівчанам про остаточне рішення секретаря Чернівецької міської ради регіонала Віталія Михайлішина взяти участь у виборах стало відомо через статтю у комунальній газеті «Чернівці». Публікація «Вибори 2012: На старт! Увага! Руш!» в номері від 02 серпня, окрім вихваляння Віталія Михайлішина, розміщено елементи «чорного піару» проти його головного опонента – Миколи Федорука. Сам факт та зміст такої публікації чітко лягає в поняття «Медійного адміністративного ресурсу - використання підконтрольних органам державної влади і місцевого самоврядування ЗМІ в інтересах конкретних партій чи політиків».

Медійний адмінресурс - використання підконтрольних органам державної влади і місцевого самоврядування ЗМІ в інтересах конкретних партій чи політиків

31 номер газети «Чернівці» від 02 серпня розповсюджувався у неділю, 05 серпня, ввечері по поштових скриньках за визначеними адресами, а в руки спостерігача ОПОРИ потрапив випадково, після прохання надати і йому один екземпляр. На першій же сторінці номеру не може не привернути увагу читача публікація під назвою «Вибори 2012: На старт! Увага! Руш!», основний текст якої займає всю третю газетну сторінку. Важко вибрати якийсь конкретний абзац для цитування, адже вся стаття за авторства Андрія Тисовського – це вихваляння секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина на фоні його рішення балотуватися до парламенту.

Цитата: «Прийняв рішення балотуватися до парламенту секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. Молодий та енергійний керівник за останні півроку здобув прихильність значної кількості чернівчан. На його користь говорять ті конкретні справи, які були зроблені за його безпосередньої участі: закупівля сучасного обладнання для лікарень, постійна турбота про малозабезпечені верстви населення, ремонти у школах, відкриття дитячих садочків і багато чого іншого. В той же час він зрозумів, як важко «вибивати» бюджетні кошти… Саме тому Віталій Михайлішин і прийняв рішення йти до парламенту – для того, щоб звідти допомагати рідним Чернівцям…».Комунальна газета

Окрім того, публікація містить елементи «чорного піару» проти іншого кандидата у 201 виборчому окрузі Миколи Федорука, якого висунула Об’єднана опозиція. Нагадаємо, що Микола Федорук – колишній міський голова міста Чернівці, якого ще весною 2011 року депутати міської ради позбавили повноважень, внаслідок чого фактичне управління містом перейшло до команди секретаря Віталія Михайлішина[1].

Цитата: «Постає питання і про сьогоднішні можливості Миколи Трохимовича. Якщо той же Михайлішин йде на вибори у складі потужної команди, яка здатна розв’язувати проблеми чернівчан на будь-якому рівні, то вплив пана Федорука на процеси у місті й державі об’єктивно обмежений».

І на завершення автор приводить стислу біографію головного опонента Віталія Михайлішина: «Микола Федорук – екс-мер Чернівців, полковник СБУ у відставці… Працював, переважно, у комсомольських та партійних органах. З 1987 по 1994 рр. – другий секретар Першотравневого райкому КПРС. У 1994-2011 рр. – мер Чернівців. З квітня 2011 року – безробітний. Вдруге одружений, дітей не має».

Дісталося в статті ще одному потенційному супернику Віталія Михайлішина – Віктору Королю: «Отримавши депутатський мандат від чернівецької громади, він покинув місто, і наразі навідується сюди дуже рідко».

Газета «Чернівці», яка є складовою частиною комунального підприємства «Інформаційно-видавничий центр «Чернівці», у квітні потрапила у скандал. Депутати Чернівецької міської ради своїм рішенням від 26 квітня 2012 надали «фінансову підтримку КП «Інформаційно-видавничий центр «Чернівці» – 350 000 грн»[2]. Фактично ці гроші пішли на передплату комунальної газети для соціально вразливих верств населення міста Чернівці. І тепер, зробивши передплату замість, а можливо, й всупереч бажання частини чернівчан, Віталій Михайлішин отримав, як мінімум, доступ до поштових скриньок цих чернівчан.

Факти, описані вище, дають підстави вважати, що подібна практика лягає в поняття «Медійного адміністративного ресурсу – використання підконтрольних органам державної влади і місцевого самоврядування ЗМІ в інтересах конкретних партій чи політиків»[3].

За коментарями звертайтесь:
Назар Тимощук,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,
063 628 67 71, [email protected]

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.

При голосуванні за недовіру Міському голові чернівецькі депутати масово для чогось фотографували в кабінках свої бюлетені http://oporacv.org/nedovira-miskomu-holovi/

п. 6.1.4. Рішення № 477 23 сесії Чернівецької міської ради VI скликання від 26.04.2012 http://chernivtsy.eu/portal/f/mr/ses2012023-477.doc

Адмінресурс: що це таке і як його виявити http://oporaua.org/en/news/1565-adminresurs-shcho-ce-take-i-jak-jogo-vyjavyty