Кандидат на посаду голови Маловільшанської об’єднаної територіальної громади Юрій Дробович після подання документів не зміг знайти своїх даних у журналі реєстрації комісії. На місце інциденту викликали поліцію.

24 вересня, о 15.00, один із кандидатів на посаду голови Маловільшанської об’єднаної територіальної громади Юрій Дробович (самовисуванець) подав документи до Маловільшанської сільської ТВК. За його словами подання зафіксували в журналі реєстрацій та видали довідку про отримання документів. Вже за 2 години по тому мало відбутися засідання комісії, де на порядку денному було питання про розгляд всіх подань від кандидатів на місцевих виборах.

Одна із членкинь Маловільшанської сільської ТВК Тетяна Геращенко (суб’єкт подання політична партія «Опозиційна платформа – За Життя) помітила - папка, де зберігалась електронна версія документів кандидата Юрія Дробовича, опинилася в папці «Кошик» на робочому столі ноутбуку, який належить Маловільшанській сільській ТВК. Також був відсутнім і запис в журналі реєстрацій подань. По тому членкиня комісії Тетяна Геращенко викликала поліцію та повідомила про зникнення вищезгаданих документів. У соцмережі Фейсбук, близько опівночі 24 вересня, також з’явилася публікація про ймовірне перешкоджання реєстрації кандидата Юрія Дробовича.

Фейсбук: Andrey Rudnitsky

Ситуацію владнали та внесли запис в журнал реєстрації й почали засідання.

Юрій Дробович також прийшов отримати довідку про прийом документів для реєстрації кандидатом на посаду голови об’єднаної територіальної громади, однак отримав документ для реєстрації кандидатом у депутати. Кандидат на голову Маловільшанської громади зауважив на цьому, то у відповідь секретар сільської ТВК Ігор Запорізький (суб’єкт подання – політична партія «Наш край»)  при ньому від руки виправив ручкою документ, зазначивши, що це просто такий бланк, інших у них немає. Кандидат Юрій Дробович у такому вигляді довідку брати відмовився та попросив дати новий бланк, однак секретар Маловільшанської сільської ТВК Ігор Запорізький цього не зробив та покинув засідання, яке в той час ще тривало.

Засідання ТВК відбувалося під головуванням Василя Бобраніцького (суб’єкт подання – політсила «Опозиційна платформа – За життя»), його вибрали присутні члени Маловільшанської сільської ТВК, оскільки голова і заступник комісії не прийшли на засідання, вказавши причиною їхньої відсутності проблеми зі здоров’ям).

Коли засідання дочасно покинув секретар комісії Ігор Запорізький, Маловільшанська сільська ТВК залишилась без доступу до документів, адже ніхто з присутніх не мав з собою ключа від сейфу, де зберігається вся документація ТВК. Робота комісії була заблокована і вони викликали поліцію, склавши відповідні заяви. Загалом цього дня поліцію викликали тричі, зазначає офіційний спостерігач ОПОРИ. Засідання ТВК, до слова, було правомочним,  навіть за відсутності голови, заступника та секретаря Маловільшанської сільської ТВК. Засідання було скликане за ініціативи голови Білоцерківської районної ТВК. Пізніше, під завершення засідання, голова Маловільшанської сільської ТВК Тетяна Боярська (суб’єкт подання – політсила «За майбутнє») таки з’явилася.

Коментувати ситуацію пов’язану із кандидатом на голову Маловільшанської громади Юрієм Дробовичем (самовисуванець) голова комісії категорично відмовилася. У особистій розмові зазначила – Маловільшанська сільська ТВК не дослухається до неї, як голови комісії, а один із членів - Василь Бобраніцький (суб’єкт подання політична партія «Опозиційна платформа – За життя»), «зриває» засідання, порушує регламент та спілкується на підвищених тонах.

Офіційний спостерігач ОПОРИ наступного дня, 26 вересня, знову прибув на засідання Маловільшанської сільської ТВК та фіксував його на відео.

Під час розгляду питань порядку денного, голова комісії Тетяна Боярська зачитувала прізвища кандидатів на посаду голови Маловільшанської об’єднаної територіальної громади, де, зокрема, був присутнім й вищезгаданий кандидат Юрій Дробович. Однак постанова ТВК на той момент не була готовою, згідно із кодексом підготувати документ мали головуючий та секретар засідання. Постанова з’явилася у понеділок, 28 вересня, тоді ж кандидат на голову Маловільшанської громади Юрій Дробович зміг отримати своє посвідчення кандидата на голову громади.

Водночас, за інформацією спостерігача ОПОРИ, члени Маловільшанської сільської ТВК мотивуючи недовірою, не мали намір віддавати на збереження складений протокол засідання  від 24 вересня, голові комісії, Тетяні Боярській.  Погодилися залишити документ за умови опечатування сейфу. По тому залишили свої підписи на контрольному листку та опечатали сейф. Всередині також були і книга реєстрації та робочий ноутбук. 

Як стало відомо спостерігачеві ОПОРИ, 29 вересня до Київського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява від громадянки України щодо дій Маловільшанської сільської ТВК та скасування результатів засідання від 24 вересня. У позові зазначено - ані голова, ані заступник, ані секретар Маловільшанської сільської ТВК не скликали це засідання, а секретар Ігор Запорізький хоч і був присутнім та за словами позивачки - участі в засіданні не брав, як і не голосував. Водночас, позивачка у адмінпозові повідомила – на засіданні була присутня голова Білоцерківської районної ТВК, але комісія районної ТВК також не ухвалювала рішення про скликання засідання Маловільшанської сільської ТВК.  За сукупністю цих фактів позивачка вважає засідання і рішення неправомірними.

Натомість члени ТВК стверджують – рішення про проведення засідання 24 вересня вони ухвалили під час попереднього засідання, в присутності голови, заступника і секретаря Маловільшанської сільської ТВК. Зауважили - секретар ТВК Ігор Запорізький (суб’єкт подання – політична партія «Наш край») на початку засідання брав участь в голосуванні, наприкінці засідання з’явилася й голова комісії Тетяна Боярська (суб’єкт подання – політсила «За майбутнє»). Щодо юриста вищезазначеної ТВК, то договір із ним підписаний, це підтвердила очільниця ТВК. Однак він ще жодного разу до роботи на ставав.

Станом на 2 жовтня, офіційному спостерігачеві ОПОРИ стало відомо, що напередодні, 1 жовтня відбулося судове засідання в Окружному адміністративному суді Києва за позовом щодо дій Маловільшанської сільської ТВК та скасування результатів засідання від 24 вересня. Під час судового засідання була присутньою й голова Маловільшанської сільської ТВК Тетяна Боярська. Однак на момент проведення судового засідання вона вже не обіймала посаду голови ТВК.

Серед кандидатів, що фігурували в рішенні суду, були й вищезгаданий самовисуванець на посаду голови Маловільшанської об’єднаної територіальної громади Юрій Дробович та ще 22 кандидата до Маловільшанської сільської ради.

Київський окружний адмінсуд своїм рішенням відмовив в задоволенні позовних вимог громадянки України у повному обсязі. Адже позивачка не змогла довести, як саме реєстрація Юрія Дробовича (самовисуванець), як кандидата на голову Маловільшанської об’єднаної громади, порушує її права.

Як прокоментував ситуацію координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА: “Вже близько тижня ми фіксуємо проблеми в роботі Маловільшанської ТВК, при цьому наразі більшість конфліктних питань стосуються саме процесу реєстрації кандидатів. Слід зазначити, що подібні проблеми виникали й в інших ТВК області. Зокрема питання відмови в реєстрації кандидата на посаду голови, стало однією з підстав для того щоб ЦВК прийняла рішення достроково розпустити Васильківську міську ТВК".

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)