На початку березня росіяни активно почали розганяти наратив про те, що в травні президент Володимир Зеленський втратить повноваження, оскільки спливає його 5-річний термін президентства. За даними СБУ це є частиною ширшої інформаційної операції, мета якої дестабілізувати українське суспільство. Паралельно із цим в самій Росії відбулися вибори Путіна. «Без опозиції, без свободи, без вибору», – так описав ці вибори президент Європейської Ради Шарль Мішель, який саркастично привітав Путіна із перемогою за кілька днів до завершення виборів.

У цьому випуску «Сили вибору» про непроведення виборів в Україні та псевдовибори в Росії говорили із колишнім заступником голови Центральної виборчої комісії, експертом з конституційного права Центру політико-правових реформ Андрієм Магерою.

Ольга Айвазовська поспілкувалася з ним про те, чому під час воєнного стану не можна проводити вибори, про роль Конституційного суду в питанні терміну повноважень президента та про повоєнну участь у виборах біженців та людей, які взяли російські паспорти під час окупації. З Андрієм Магерою поговорили також про те, чому світ має не визнавати вибори в Росії та які це наслідки мало б мати в майбутньому.

«Сила вибору» – проєкт Громадянської мережі ОПОРА, який має на меті акцентувати важливість відповідального та усвідомленого вибору для сталого розвитку України та українського суспільства.