Протягом вересня у газетах ОПОРА зафіксувала 139 публікацій з ознаками реклами на користь партій та кандидатів, які балотуються у Миколаївській області. Виявилось, що у вересні про партії в газетах було розміщено 80 публікацій.  Найчастіше зустрічались матеріали про «Слугу народу», «Опозиційну платформу-За життя», «За майбутнє», «Наш край», «Батьківщину».

Що газети писали про партії

Так, 23 вересня у міській газеті «Вечерний Николаев» розміщена замітка під назвою «Слуга народа» в Николаеве провела обучение кандидатов». 17 вересня обласна газета «Рідне Прибужжя» написала про те, що представники партії «Слуга народу» взяли участь у ток-шоу «Битва за місто».  У цьому ж номері газети був надрукований великий матеріал під назвою «Мы будем первыми» − глава штаба «Слуги народа» в Николаевской области Виталий Ким о предстоящих выборах». А 3 вересня в газеті «Вечерний Николаев» спостерігачі ОПОРИ знайшли публікацію, яка має назву «Кандидати в мери міст від «Слуги народу» кинули виклик корупціонерам».

У номері газети «Южная правда» за 26-29 вересня розміщена новина під назвою «Артем Ильюк: ОПЗЖ станет силой, которая изменит наш любимый город». Передвиборчу програму партії «ОПЗЖ» можна прочитати в номері газети «Єланецький вісник» за 25 вересня.  Матеріал під назвою «Формула национального успеха», присвячений партії «Опозиційна платформа-За життя», був розміщений одразу в двох виданнях: «Єланецький вісник» (за 18 вересня) та «Южная правда» (за 3 вересня). А 24 вересня в газеті «Южная правда» був надрукований матеріал про місцеву команду партії «Опозиційна платформа-За життя». 23 вересня в газеті Миколаївського району «Маяк»  спостерігач зафіксував публікацію під назвою «Мы идем на выборы большой и сильной командой», − Ильюк на собрании городской организации ОПЗЖ».  А 22 вересня міська газета «Наш город» написала про те, що голова міської організації партії «ОПЗЖ» Артем Ільюк планує балотуватись на посаду міського голови.  17 вересня публікації про цю партію з’явились одразу в двох друкованих виданнях – Доманівській районній газеті «Трибуна хлібороба» та в обласній газеті «Южная правда». Перша присвячена ремонту дороги з Одеси до кордону з Веселинівським районом Миколаївської області, друга – кандидату в депутати від «ОПЗЖ» Артему Ільюку. Ще одна публікація про Артема Ільюка була розміщена в міській газеті «Николаевские новости» від 9 вересня.

Згадки про партію «За майбутнє» зафіксовані в Братській районній газеті «Перемога» за 24 вересня та Вознесенській міській газеті «День за днем» за 23 вересня. У цих виданнях вийшов матеріал під назвою «Партія «За майбутнє» вже в пятірці лідерів на виборах в обласній раді». Дві публікації про партію «За майбутнє» з однаковою назвою «Опыт и системность в работе - против махрового непрофессионализма» розмістили 2 вересня газети «Наш город» та «Николаевские новости».

Про партію «Наш край» спостерігачі ОПОРИ знайшли дві публікації. Перша була розміщена в районній газеті «Голос Казанківщини» 19 вересня. В ній йшлося про те, що «Наш край» іде на вибори до рад усіх рівнів.  В газеті «Николаевские новости» 9 вересня опублікована замітка під назвою «Наш край» в Николаевской области показал кандидатов на местных выборах».

Матеріали зі згадкою про партію «Батьківщина» були розміщені в трьох виданнях. Так, 30 вересня у Вознесенській міській газеті «День за днем» була опублікована стаття про депутата Южноукраїнської міської ради Еріка Григоряна, який повернувся до ВО «Батьківщина».  А 17 вересня новина з аналогічним змістом з’явилась на шпальтах Веселинівської районної газети «Зоря» та Вознесенської районної газети «Вісті Вознесенщини».

Що газети писали про кандидатів

У газетах було зафіксовано  59 публікацій про потенційних кандидатів на посади міських голів та голів територіальних громад.

Так, газета «День за днем» 30 вересня опублікувала матеріал про Сергія Назаренка, кандидата на посаду Вознесенського міського голови від Аграрної партії України, а також про кандидата на посаду Вознесенського міського голови від Радикальної партії Олега Ляшка Івана Чорноморця.

24 вересня в газеті «Вечерний Николаев» вийшов розгорнутий матеріал про кандидата на посаду Миколаївського міського голови від «ОПЗЖ» Владислава Чайку. Цього ж дня в Доманівській районній газеті «Трибуна хлібороба» був розміщений матеріал про кандидата на посаду Доманівського селищного голови від «Слуги народу» Тараса Кушніра.

Про кандидатку на посаду Миколаївського міського голови від «Слуги народу» Тетяну Домбровську 24 вересня був опублікований матеріал в газеті «Южная правда». В ньому йдеться про те, що кандидатка представила нового члена своєї команди. Аналогічна новина була розміщена в газеті «Вечерний Николаев». 17 вересня в «Южной правде» вийшла публікація під назвою «Татьяна Домбровская представила план развития бизнеса в Николаеве». 3 вересня про Тетяну Домбровську розмістила матеріал газета «Южная правда». Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували матеріал про кандидатку на посаду міського голови в газеті «Николаевские новости» за 2 вересня.

У газеті «Наш город» за 16-22 вересня був розміщений матеріал про кандидата на посаду Миколаївського міського голови від партії «За майбутнє» Юрія Гранатурова. У цій же газеті за 9-15 вересня опублікована велика стаття під назвою «Юрий Гранатуров: «Не позволю дилентантам при власти грабить николаевцев».

Варто зауважити, що більшість проаналізованих матеріалів не були позначені як політична реклама. Так, наприклад, 16 вересня у Вознесенській міській газеті «День за Днем» було опубліковане інтерв’ю потенційного кандидата на посаду міського голови від організації партії «Слуга народу» Євгенія Величка. Матеріал містить згадки про політичну партію «Слуга народу», а його автором є прес-служба партії «Слуга народу».  Проте стаття не має відповідного маркування, як того вимагає Закон України «Про рекламу».

Популяризація потенційного кандидата від партії «Слуга Народу» у громаді, де вибори до місцевої ради проходять виключно за партійними списками, може вважатись політичною рекламою. Адже відповідно до статті 1 Закону України «Про рекламу», політична реклама − інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення.

Діяльність друкованих засобів масової інформації у сфері виробництва та розповсюдження реклами здійснюється відповідно до Закону України «Про рекламу». Тому згідно з частиною 3 статті 9  Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цієї особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

«У цьому інтерв’ю відсутнє жодне маркування, яке б інформувало про політичну рекламу. Крім того, у статті зазначено, що Євгеній Величко є кандидатом на посаду міського голови. Але станом на 16 вересня він не був зареєстрованим кандидатом Вознесенською міською територіальною виборчою комісією», − наголосив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Як прокоментувала спостерігачу ОПОРИ головна редакторка газети «День за Днем» Тетяна Туркоман, зазвичай редакція маркує рекламні матеріали, а цей не позначили ненавмисно:

«Я не знаю, як так вийшло,  можливо, пропустили цей матеріал. Ця реклама оплачена, у нас є договір із партією «Слуга народу».

 

За коментарями звертайтеся:
e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)