Лідерами лютого за кількістю матеріалів, що можуть мати ознаки «джинси» в онлайн-ЗМІ Прикарпаття стали кандидати у Президенти Петро Порошенко та Юрій Дерев’янко. Якщо чинний президент «назбирав» найбільше позитивних згадок про себе за час свого візиту до Івано-Франківщини, то позитивний імідж Юрія Дерев’янка формувався через публікації про дуже різнопланові його ініціативи: від критики чинної влади – до виступів за добровільну вакцинацію. Найбільше негативу, який можна розцінювати як «чорний піар», в онлайн-ЗМІ регіону дісталося кандидатам Юлії Тимошенко та Олександру Шевченку. Юлію Тимошенко в онлайн публікаціях висміювали через «хазяйновитість», «сало» та власні «групи підтримки», а Олександра Шевченка через «дороги, ПБС та Коломойського».

Моніторингом було охоплено 10 найбільш відвідуваних сайтів Івано-Франківська. У лютому на сайтах м. Івано-Франківськ з’явилося 156 новин та публікацій із позитивними згадками про кандидатів у Президенти. Ще 18 повідомлень можна розцінювати як «чорний піар» або спробу сформувати у читацької аудиторії негативну думку про певних кандидатів у Президенти.

Зі 174 повідомлень 46 марковані як політична реклама, інші мають ознаки так званої «джинси», тобто зумисної прихованої реклами чи антиреклами, подану під виглядом новин, авторських текстів, аналітики тощо. Трапляється, що ідентичні новини із однаковими назвами на одних сайтах мають позначку «реклама» чи «політична реклама», а на інших подаються як звичайні новинні повідомлення.

Майже врівень за кількістю позитивних матеріалів на сайтах Івано-Франківська йдуть двоє кандидатів: Петро Порошенко та Юрій Дерев’янко. На рахунку у Петра Порошенка – лише на кілька новин більше, ніж у Юрія Дерев’янка. При цьому, приблизно половина від усіх позитивних згадок про Петра Порошенка розміщені на одному із десяти сайтів Івано-Франківська.

Більше половини новин про Петра Порошенка стосується його приїзду на Прикарпаття, який відбувся 18 лютого. Тоді на Івано-Франківщину приїхали Митрополит Київський і всієї України Епіфаній та Президент України Петро Порошенко, які привезли Томос про автокефалію. Президент України взяв участь у спільній молитві, яка відбулась у Манявському Хресто-Воздвиженському чоловічому монастирі Православної Церкви України у Богородчанському районі. Крім того, Петро Порошенко публічно виступив на площі в Калуші, а також зустрівся із франківцями в обласному драмтеатрі. Під час зустрічі в Івано-Франківську Петро Порошенко надав обласному драмтеатру статус національного.

5 новин про Петра Порошенка стосуються його ініціатив щодо членства в НАТО. Зокрема, розміщені інформаційні повідомлення, які ґрунтуються на висловлюваннях «блогера та політичного експерта» Олексія Голобуцького. «Важливо розуміти, що отримання членства у НАТО – це тривала й напружена робота на стратегічному рівні, й переривати її не можна. Нинішній президент з цим впорається, зможе завершити розпочате, і, як і пообіцяв, в 2023 році отримати від НАТО план дій по членству», - стверджує Олександр Голобуцький. В одному із інформаційних повідомлень Олександр Голобуцький акцентує, що «через Порошенка Туск заговорив українською, а світ почав поважати Україну».

Додає ваги до позитивного іміджу Петра Порошенка і новина про 11 замахів на нього впродовж минулого року. А інформація про день народження Марини Порошенко формує соціально позитивний образ кандидата через призму сім’ї.

Крім новин, в яких прямо згадується Петро Порошенко, на одному із сайтів Івано-Франківська постійно розміщуються новини про можливу військову агресію Росії. Можна припустити, що, поряд із інформаційними повідомленнями про позицію кандидата щодо вступу в НАТО, новини такого спрямування мають підсилити інформаційне навантаження для формування іміджу кандидата в певному ракурсі.

Із «найсвіжішого» антирейтингового можна виокремити заяви УКРОПУ та обласної «Батьківщини» за результатами журналістського розслідування: «За оборудки в оборонній сфері Порошенко має отримати перший тюремний строк, а не другий президентський термін», «Обласна "Батьківщина" вимагає розслідувати контрабанду і розкрадання в оборонці». А також заяву Володимира Зеленського «Хто прийшов на крові, заробляє на крові».

Однак, на франківських сайтах є і матеріали, які спрямовані на репутаційне «відбілювання» («Блогер про скандал в оборонці: закинута інформація проти президента була проспонсорована» «Скандал в оборонці планувався для вкидання перед виборами, щоб вдарити по Порошенко, – блогер»).

Ініціативи Юрія Дерев’янка найчастіше оприлюднюють два місцеві сайти. Причому новини на них – дублюються (виходять новинні повідомлення із однаковими або практично однаковими заголовками та змістом). До одного з сайтів, за деякою інформацією, має стосунок сам нардеп.

Приблизно десята частина меседжів кандидата стосується проблеми розмитнення автівок. Кандидат наголошує, що він зареєстрував законопроекти, які спрямовані на спрощення оподаткування автомобілів та встановлюють ставку 10% за розмитнення від вартості авто.

Також Юрій Дерев’янко критикує чинну владу та говорить про те, що «влада не чує найактивніших українців: підприємців, автомобілістів, заробітчан, жінок, власників зброї, зоозахисників, борців за екологію та IT-спеціалістів». Кандидат заявляє, що для того, щоб «людей почули, потрібно створити нову політичну систему, де активні люди ВОЛІ можуть самі впливати на те, щоб забезпечити собі гідне життя в Україні, правосуддя, справедливість». Варто зазначити, що такі формулювання співзвучні з назвою політичної партії «ВОЛЯ», яка висунула Юрія Дерев’янка у Президенти. А монетизацію субсидій напередодні виборів кандидат розцінює як підкуп виборців. У новинах Юрій Дерев'янко порівнює вчинки чинного президента із «часами Януковича», коментуючи інформацію про те, що Порошенко подав документи до ЦВК через задній вхід, щоб не зустрічатись з активістами.

Із цікавих ініціатив нардепа – добровільна вакцинація, гендерний баланс у владі, легалізація медичної марихуани.

Приблизно однакова кількість згадок на місцевих сайтах про кандидатів Юлію Тимошенко та Олександра Шевченка. Причому, ці кандидати отримали ще й найбільшу порцію «чорного піару» або ж скептичних новинних повідомлень, які формують негативний імідж.

Щодо Юлії Тимошенко, то в інформаційних повідомленнях вона критикує Порошенка та вимагає зняти свого однофамільця Юрія Тимошенка із виборчих перегонів. Кілька новин пов’язані із приїздом Юлії Тимошенко на Прикарпаття. Причому йдеться не лише про її передвиборні ініціативи. Наприклад, на одному з сайтів було розміщено ряд новин, які місять негативний акцент уже в самому заголовку («Наступного тижня на Прикарпаття приїде скандальна Юлія Тимошенко», «Візит одного з кандидатів в президенти України 2019 не викликав ажіотажу серед населення», «В Надвірній на зустріч з Юлією Тимошенко бригаду людей привезли кількома автобусами»). Також є відверто насмішкувата новина про те, як «“хазяйка” Тимошенко на базарі сало купляла». Загалом приблизно третина інформаційних повідомлень про Юлію Тимошенко мають ознаки «чорного піару» або ж новин, спрямованих на формування скептицизму у читацької аудиторії.

Орієнтовно чверть новин про Олександра Шевченка також мають ознаки «чорного піару». Наприклад, новина «Заволодіння землею під «Буковель» і дивні тендери на дороги: «Зворотний бік» Олександра Шевченка і його бізнесу» створена із запису програми каналу 112 Україна «Зворотний бік». «Бізнесмен Олександр Шевченко балотується в президенти України і розповідає, що хоче побудувати таку ж процвітаючу Україну, як його дітище – гірськолижний комплекс «Буковель». Втім, розслідування журналістів програми «Зворотний бік» показує, що бізнесова біографія Шевченка не така вже й романтична, як про це говорить реклама кандидата», - йдеться у новині. А далі – подано запис програми та текстова розшифровка. У тексті йдеться про створення гірськолижного «Буковелю», зв’язок Олександра Шевченка із олігархами Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим, а також про освоєння бюджетних коштів фірмою «ПБС», до якої має стосунок кандидат.

Про освоєння коштів на ремонт доріг йдеться й в іншій новині, яку на одному із місцевих сайтів створили з сюжету одного із центральних телеканалів. Так, у сюжеті телеканалу йдеться про поганий стан траси національного значення «Мукачево-Львів». Народний депутат Олександр Шевченко звернувся із депутатським запитом до прем’єр-міністра щодо виділення коштів на виконання капітального ремонту дороги за підрядом, який виграла близька до нього фірма «ПБС». «Шевченко депутатськими запитами вибиває гроші на підряди своїй фірмі, – ТСН», - таким є дещо маніпулятивний заголовок новини.

Загалом, за новинами на місцевих сайтах діяльність Олександра Шевченка не є надто інтенсивною: у лютому кандидат підтримав декларацію на захист свободи слова, підписав меморандум «За чесні вибори», заявив у Львові, що йде в президенти, щоб побороти корупцію. Крім того, є одна новина із критикою Порошенка. Олександр Шевченко, за інформацією, має стосунок до одного із місцевих сайтів.

Володимир Зеленський також набирає певну кількість позитивних згадок про себе на місцевих сайтах Івано-Франківська. При цьому, третина новин про Володимира Зеленського стосуються оприлюдненого раніше рейтингу, в якому кандидат зайняв лідерську позицію. Ще дві новини мають схожу тематику («мрію про Україну, де недоторканими будуть карпатські ліси, а не депутати», «за незаконну вирубку карпатських лісів треба садити за ґрати»). Фактично, ці новини з’явилися у період приїзду до Івано-Франківська Володимира Зеленського у межах концертного туру «Студії «Квартал 95». Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Зеленський, зокрема, торкнувся і «місцевої» тематики – незаконної вирубки лісів.

Крім іміджевих матеріалів Володимира Зеленського на місцевому сайті розміщена й публікація, в якій розповідається про те, як олігарх Коломойський святкував день народження. У новині є прив’язка події до кандидата Володимира Зеленського. Таке інформаційне повідомлення може мати ознаки «чорного піару».   

Приблизно 80% новин зі згадкою про Валентина Наливайченка стосуються його приїзду до Івано-Франківська. Крім цього, на місцевих сайтах є кілька новин про кандидата Юрія Тимошенка та одне повідомлення – про кандидата Віктора Кривенка. Можна зустріти також новини гумористичного забарвлення про кандидата Олега Ляшка («Ляшко у День закоханих зробив романтичне зізнання: Ростік, дякую, що ти є»). Ще дві новини стосуються кандидата Анатолія Гриценка. Одна інформація – із критикою дій чинної влади, в іншій – критика «політики» самого Анатолія Гриценка.

Проте є й інформації відверто негативного змісту. «Кандидат у президенти Гнап «забув» грошей більше, ніж знайшов на офшорах у Порошенка. Реакція соцмереж на «гнапоєврогейт» – така новина є передруком із загальноукраїнських сайтів. У ній йдеться про скандал із кандидатом у Президенти Дмитром Гнапом.

Або «Скандальний кандидат у Президенти, який у свій час співпрацював з комуністами та «регіоналами», використовує у власній політичній агітації двох відомих франківських «свободівців», де мова йде  про кандидата Віктора Бондара. Як йдеться у новині, «для своєї агітації у Фейсбук, із закликом скоротити раду до 150 депутатів, Віктор Бондар обрав фотографію, яка була зроблена ще до Революції Гідності. На ній – двоє прикарпатців Марцінків та Сич були народними депутатами від партії «Свобода».

Загалом, як видно з аналізу, те, що деякі кандидати мають відношення до місцевих сайтів, не завжди означає їхню піар-перевагу. Наприклад, чинний глава держави також має непогану «фору» за рахунок висвітлення його візитів як посадової особи.  

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project