1.  Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

07 березня 2014 р. в.о. Президента О. Турчинов призначив на посаду Голови КМДА В. Бондаренка. Кадрові перестановки серед голів районних в місті Київ держадміністрацій лише розпочалися: 6 голів РДА були відсторонені від виконання своїх обов’язків, 4 залишаються на своїх посадах. Жодних нових призначень ще не було.  (Див. табл. 1)

Секретар Київської міської ради Г. Герега, яка виконувала впродовж тривалого часу (з липня 2012 р.) функції Голови міської ради, 24 лютого 2014 р. написала заяву про відставку. Вибори нового Київського міського голови та голови Київради призначено на 25 травня 2014 року. Нагадаємо також і те, що районні ради у місті Київ не функціонують, адже були ліквідовані рішенням Київської міської ради у 2010 р.

2.  Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану

Київ завжди позиціонувався як опозиційний регіон. На парламентських виборах 2012 року у 12 з 13 округів перемогу отримали опозиційні кандидати, а у 223 виборчому окрузі результати виборів встановити не вдалося. 15 грудня по 223 ВО було обрано Віктора Пилипишина, який провадить відносно нейтральну політику у Верховній Раді. Позиції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ послабилися за рахунок втрати контролю над районними у місті держадміністраціями. Підтримка «УДАРу», ВО «Батьківщина» лишилася стабільною, а ВО «Свобода» – спала, оскільки партія проводила непопулярну серед населення політику у період Майдану. Також, варто відзначити зростання популярності Демократичного Альянсу як партії, яка значно активізувалася у революційний період та об’єднала зусилля з народним депутатом Лесею Оробець для висування її на посаду міського голови міста Київ. Офіційно Леся Оробець не вступила в політичну партію «Демократичний Альянс».

3.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади

26 лютого 2014 р. прокурора Оболонського району та двох його заступників звільнено із займаних посад. Підставою для звільнення стало невиконання керівництвом прокуратури Оболонського району столиці розпорядження Генерального прокурора щодо проведення невідкладних перевірок усіх кримінальних проваджень, відкритих за фактами правопорушень, пов’язаних із масовими акціями протесту, що розпочалися 21 листопада 2013 року.

Відразу після призначення Генеральним прокурором України Олега Махніцького було звільнено прокурора Києва Миколу Бескишного. 24 лютого 2014 р. було звільнено Генерал-лейтенанта міліції Ковша Валерія Володимировича, начальника Головного управління МВС України в місті Київ, натомість призначили на посаду Полковника міліції Мороза Юрія Леонідовича. Окрім того, було звільнено Олександра Щеголєва з посади начальника Головного управління Служби безпеки України у Києві та Київській області.

4.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від міста

З 13 народних депутатів-мажоритарників, обраних у виборчих округах Києва, 10 увійшли у фракцію ВО «Батьківщина», 1 – у фракцію «УДАР» (В. Чумак), 1 перебуває у фракції ВО «Свобода» (А. Іллєнко). Обраний на довиборах наприкінці 2013 р. В. Пилипишин на цей час значиться безпартійним та є членом депутатської групи «Суверенна європейська Україна»  (Див. табл. 2).

5.  Місцеві політики чи народні депутати від регіону, що мають наміри балотуватися на посаду Президента України

У м. Київ народилася і проживає лише один кандидат у Президенти України: О. Богомолець, головний лікар і власник ПП «Інститут дерматокосметології доктора Богомолець». Однак більшість інших кандидатів на найвищу посаду наразі проживає у Києві, хоча й народилися вони у різних регіонах України або закордоном: А. Гриценко, В. Коновалюк,  Н. Королевська, Р. Кузьмін, В. Куйбіда, О. Ляшко, П. Порошенко, В. Рабінович, В. Саранов, П. Симоненко, С. Тігіпко, О. Тягнибок, В. Цушко, З. Шкіряк.

6. Наявність у регіоні конфліктів (політичних, економічних, соціальних, військових), які можуть мати вплив на перебіг виборчої кампанії

Наразі значних політичних, економічних або інших конфліктів не було зафіксовано.

7.  Структура медіа-ринку в місті і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

Значних змін у способі висвітлення подій представленими у Києві ЗМІ не відбулося, як приклад, досі вільно розповсюджується проросійськи налаштована безкоштовна газета «Вєсті», яку пов’язують з
В. Медведчуком. Зважаючи на специфіку медіа-ринку у Києві як столиці і центру суспільно-політичного життя країни, місцеві (районні, міські) ЗМІ майже не представлені. Натомість, їх місце займають всеукраїнські видання з риторикою широкого спектру.  Окремо варто зазначити, що ряд ЗМІ належать партіям, політикам, бізнесменам чи політичним групам, які через них проводять свої інформаційні кампанії.

8.  Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону

Наразі значної активності щодо перерозподілу власності у місті не помічено.

9.  Випадки притягнення до відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, кримінальної) місцевої владної еліти

Таких випадків не зафіксовано.

10. Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

Позиція місцевих політичних еліт щодо проведення позачергових виборів Президента та одночасно з ними виборів мера міста є позитивною. Обрання легітимного очільника Києва дозволить, з одного боку,  реалізувати амбіційні плани низки активістів та опозиційних лідерів, а з іншого – нарешті унормувати невизначену ситуацію з керівництвом столиці та призначити відповідальних за розвиток міста.