1. Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

Після подій Євромайдану керівний склад Кіровоградської області зазнав вагомих змін.  17 голів РДА по області було звільнено і їхні посади досі залишаються вакантними. Решта 4 голів РДА на цей час є безпартійними, 3 із зазначених голів РДА (Олександрівського, Олександрійського і Новомиргородського районів) вийшли з лав ПАРТІЇ РЕГІОНІВ у лютому 2014 р. (Див. табл. 1).

Новим головою обласної держадміністрації у березні 2014 р. став прибічник ВО «Свобода» О.В. Петік. Першим заступником голови обласної держадміністрації залишився В.М. Серпокрилов, який перебуває на цій посаді з березня 2008 р.

У лютому 2014 р. новим головою Кіровоградської обласної ради було обрано представника ВО «Батьківщина» О.А. Чорноіваненка. У лютому 2014 р. депутати 5 районних рад обрали собі нових голів, 4 з яких є представниками ВО «Батьківщина», один – безпартійний. Спроби місцевих депутатів проголосувати за відставку голів їхніх рад були безуспішними у низці районів – Новомиргородському, Голованівському, Компаніївському. Цікаво, що голови двох останніх районних рад є представниками ВО «Батьківщина» і Народної Партії відповідно. У Кіровоградському районі попередній голова був усунутий від виконання своїх обов’язків, але двоє кандидатів на вакантну посаду не набрали достатньої кількості голосів. На своїх місцях залишаються голови 4 районних рад, які не є представниками колишньої провладної ПР.

У 8 районних радах маємо поширену ситуацію, коли голови вийшли з лав ПАРТІЇ РЕГІОНІВ (Бобринецький, Долинський, Знам’янський, Маловисківський, Новгородківський, Онуфріївський, Петрівський, Уляновський райони), чим фактично убезпечили себе на чинних посадах: спроб голосування за їхню відставку у районних радах зафіксовано не було.

Жодних кадрових змін не відбулося серед голів міст обласного підпорядкування у Кіровоградській області. Усі вони наразі є безпартійними, 3 з них  – колишні члени ПР. Міський голова Кіровограду
О.Д. Саінсус написав заяву про відставку, яка не була підтримана депутатами. Вимога громадськості про відставку міського голови м. Олександрія С. Цапюка до цього часу не була реалізована. Що стосується секретарів рад 4 міст обласного підпорядкування в області, то двоє з них донедавна були членами ПР, однак залишаються на своїх посадах, ще двоє новопризначені представники ВО «Батьківщина».

2.  Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану

На виборах до місцевих рад 2010 року в області більшість у радах усіх рівнів отримали представники ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Відповідно, з представників ПР формувалася більшість у радах, обиралися голови і секретарі міських і районних рад. Проте, після трагічних подій на Євромайдані, вже 23 і 24 лютого відбулися позачергові сесії обласної та Кіровоградської міської рад, на яких фракції ПР саморозпустилися, а їхні депутати вийшли з партії. Протягом тижня подібні сесії відбулися в усіх районах області. 

Наразі керівні посади по області переходять переважно до представників ВО «Батьківщина», або ж їх займають безпартійні. Триває процес усунення колишніх представників ПР від влади у області. Представники ВО «Свобода» в радах практично відсутні, але, ймовірно, претендують на посади в РДА.

3.  Наявність нових громадських ініціатив і політичних сил

Нові громадські ініціативи у області – Кіровоградський Майдан, Правий сектор, Самооборона.

Кіровоградський Майдан позиціонує себе як громадську ініціативу, на президентських виборах займатиме нейтральну позицію. Надалі з цієї організації ймовірно буде виокремлена політична сила. Нині найближчою до ГО є політична ініціатива «Сила людей». Активізувався в листопаді 2013 р. з активістів різних громадських організацій та політичних парій. Веде активну діяльність через проведення акцій, Віче, проголошення заяв, здійснення контролю над діяльністю органів влади. В  Кіровограді неодноразово мав конфліктні ситуації з партіями ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода».

Самооборона області сформувалася у січні 2014 року, наразі працює в структурі Кіровоградського Майдану. Надалі, ймовірно, може відокремитись в окрему структуру. На президентських виборах займатиме нейтральну позицію. Діяльність: патрулювання разом з правоохоронцями на вулицях обласного центру, співпраця з військкоматом щодо мобілізації,  охорона мирних акцій.

Правий сектор вперше заявив про себе в області лише 27 лютого 2014 р. Його активність є невисокою (покладання квітів, підняття прапору ВМС України). Також зафіксовано факт підтримки активістами цієї організації голови Кіровської ради у м. Кіровограді О. Рацула, який є екс-регіоналом. При цьому відбулося протистояння між Самообороною і Правим сектором. Очевидно, що на президентських виборах обласний Правий сектор виступатиме на підтримку свого кандидата Д. Яроша, який вже заявив про свій намір балотуватися на посаду Президента України.

4.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади

Звільнено керівників УМВС області, прокуратури, керівника Апеляційного суду області. Нових керівників на цей час не призначено. ДАІ та міліція в м. Кіровоград патрулюють разом із представниками Самооборони.

5.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

Усі депутати Верховної Ради України від Кіровоградської області, за виключенням члена фракції «Батьківщина» В. Кальченка, тим або інакшим чином змінили свої політичні орієнтації унаслідок подій Євромайдану. С. Березкін, В. Грушевський, О. Єдін, І. Шаров, С. Кузьменко вийшли з фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Новостворена депутатська група «Економічний розвиток» поповнилася такими депутатами від Кіровоградщини, як Олександр та Андрій Табалови, С. Березкін і О. Єдін. Екс-регіонал І. Шаров приєднався до групи «Суверенна європейська Україна», а В. Грушевський та С. Кузьменко вирішили залишитися позафракційними (Див. табл. 2).

6.  Місцеві політики чи народні депутати від регіону, що мають наміри балотуватися на посаду Президента України

Наразі таких немає.

7.  Наявність у регіоні конфліктів (політичних, економічних, соціальних, військових), які можуть мати вплив на перебіг виборчої кампанії

Скандалами та конфліктами супроводжується діяльність Кіровоградського обласного осередку «УДАР». Ще після виборів 2012 р. публічно обговорювався випадок, коли партія  в повному обсязі не розрахувалася з активістами, які працювали на парламентській виборчій кампанії на боці «УДАРу». Після тривалого кадрового конфлікту змінене керівництво Кіровоградської організації, а також деяких районних осередків. Загалом, Кіровоградському осередку «УДАРу» закидають непродуману кадрову політику, зокрема наявність на ключових посадах і серед місцевих членів партії осіб, які часто міняють свою партійну приналежність або, як приклад, були колишніми членами ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Відповідно, партійна структура що підтримує кандидата у Президенти П. Порошенка в Кіровоградській області перебуває у стані тривалого внутрішнього конфлікту, що потенційно може вплинути на рейтинг кандидата та організаційну готовність місцевих осередків забезпечувати ефективну виборчу кампанію.

8.  Структура медіа-ринку в області і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

Друковані ЗМІ з найбільшим тиражем (газети «21-й канал», «Діалог», «Сільське життя плюс») є приватними і були помічені в тому, що можуть розміщувати «замовні» матеріали. Останнім часом на шпальтах зазначених газет «рекламні» матеріали ПР і владних структур не з’являються. Друковані ЗМІ з невеликим тиражем – «Україна центр» і Кіровоградська правда, належать представникам ПР і зараз перейшли в опозицію до влади. Газета представника ПР, колишнього працівника Адміністрації Президента (за В. Януковича) Олександра Шаталова «Новини Кіровоградщини» припинила роботу  2 березня 2014 р. «Нова газета» належить нардепу С. Березкіну, дотримується нейтральної позиції, лояльна до нової влади.

Телебачення. Державний обласний канал «Кіровоград» наразі зайняв нейтральну позицію та об’єктивно висвітлює події. Канал «ТТВ» належить екс-регіоналу, нині уникає політичних тем.

Інтернет. Сайти «Весь Кіровоград», «Новини Кіровоградщини», «Кіровоградська правда» належать колишнім представникам ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Відповідно, вони перейшли в опозицію до нової влади. Колективи сайтів «Гречка» і «Перевесло» були активними учасниками «Євромайдану», збалансовано висвітлювали події, а на сьогодні критично висвітлюють діяльність нової влади. Сайт «Акула» належить представнику партії «УДАР», займає нейтральну позицію. Також в області запрацювало два нових сайти: «Перша електронна газета» – належить народному депутату С. Березкіну та займає лояльну до нової влади позицію. У свою чергу, новий сайт «Рідний Кіровоград» належить нардепу
А. Табалову та займає нейтральну позицію.

9.  Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону

Структура власності в області на цей час не змінилася. Найбільші підприємства області – група «Креатив», «Червона зірка», «Радій», «Птахокомбінат», – на 50 % належать В. Януковичу (сину). Інформація про випадки рейдерських захоплень у регіоні відсутня.

10. Випадки притягнення до відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, кримінальної) місцевої владної еліти

В області відсутні резонансні заходи щодо притягнення до відповідальності представників владної еліти.

11. Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

Найпотужніша на момент початку Євромайдану політична сила в Кіровоградській області, яка складалося з депутатів місцевих рад, підприємців та інтелектуальної еліти (журналісти, працівники культури) – була сформована навколо ПР та була відносно монолітною. Її представники ставилися до Євромайдану негативно, як до дестабілізуючого фактору. Проте після 26 січня 2014 р., дня, коли в Кіровограді почали масово з’являтися організовані групи агресивних осіб та почалися арешти, у колі прихильників ПР стався розкол: значна їхня кількість висловилася проти силового сценарію придушення мирних протестів городян.

Партія ВО «Батьківщина» після Євромайдану зайняла лідируючі позиції в області. Місцеві осередки цієї партії є достатньою мірою розвиненими і організаційно готові до проведення виборчої кампанії. Колишні опозиційні партії, Кіровоградський Євромайдан та Самооборона до призначених на травень 2014 р. виборів ставляться позитивно.