(Інформація станом на 10 березня 2014 року)

1.  Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

Загальнонаціональні політичні процеси призвели до змін у владній вертикалі Донеччини. 02 березня 2014 р. виконуючий обов’язки Президента України О. Турчинов призначив на посаду голови Донецької облдержадміністрації Сергія Таруту, який замінив на цій позиції Андрія Шишацького.

Позапартійний Сергій Тарута є відомим бізнесменом, одним із засновників Корпорації «Індустріальний Союз Донбасу». Натомість Донецька обласна рада прийняла рішення про дострокове припинення повноважень голови ради Андрія Федорука, який був пов'язаний із корпорацією «МАКО» Олександра Януковича. На посаду голови Донецької обласної ради був обраний екс-голова облдержадміністрації Андрій Шишацький. Найбільшою інтригою кадрових ротацій на обласному рівні стало рішення Шишацького вийти з ПАРТІЇ РЕГІОНІВ та відмовитись від лідерства в регіональній організації цієї політичної сили. Таким чином, у Донецькій області вперше за довгий період склалася ситуація, коли обласну раду та облдержадміністрацію очолюють безпартійні посадові особи. Втім, окремі народні депутати України та місцеві представники ПАРТІЇ РЕГІОНІВ вже заявили про неможливість виконання Шишацьким повноважень голови облради, оскільки в Раді існує депутатська більшість ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. За результатами місцевих виборів 2010 р. ПАРТІЯ РЕГІОНІВ має в обласній раді 166 з 180 мандатів. Станом на 28.03.2014 р. голова Донецької облдержадміністрації ще не представив свою команду, а тому більшість посадовців регіонального рівня залишаються на своїх посадах. 

Політична ситуація в країні та кадрові зміни в регіоні не вплинули на партійний склад органів місцевого самоврядування Донеччини. Абсолютна більшість посадовців у містах та районах регіону залишаються членами ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Резонансних заяв про вихід з партії чи переформатування депутатського корпусу не було зафіксовано. До прикладу, усі без виключення 16 голів районних рад у Донецькій області є членами ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. У 28 містах обласного значення Донеччини 24 мера належать до ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, 2 – позапартійні (м. Горлівка та Дебальцеве), у м. Кіровське та Сніжне секретарі відповідних рад, члени ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, виконують повноваження міських голів.  У  радах міст обласного значення ПАРТІЯ РЕГІОНІВ має більшість депутатських мандатів, а усі без виключення секретарі цих рад є членами цієї політичної сили.

2.  Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану 

ПАРТІЯ РЕГІОНІВ продовжує домінувати у владній вертикалі та на партійному полі області. У порівнянні з іншими регіонами, загальна криза партії в меншій мірі торкнулася її місцевих організацій на Донеччині.  Більшість лідерів ПАРТІЇ РЕГІОНІВ у Донецькій області зберігають публічну приналежність до цієї політичної сили. Виключенням став колишній голова Донецької ОДА Андрій Шишацький, який вийшов із партії та склав повноваження голови її регіональної організації.

21 березня 2014 р. відбулася конференція Донецької обласної організації ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, делегати якої обрали своїм лідером народного депутата України Миколу Левченка. Левченко займав посаду секретаря Донецької міської ради IV (2004 р.), V (2006 р.), VI cкликань (2010 р.); у 2012 р. він був обраний народним депутатом України в одномандатному виборчому окрузі № 44. Враховуючи представництво в місцевих органах влади, ПАРТІЯ РЕГІОНІВ залишається найвпливовішою політичною силою області. Місцеві організації інших політичних партій у Донецькій області поки не зазнали помітного оновлення чи переформатування. У той же час активісти та структури КПУ беруть активну участь у так званих проросійських акціях протесту, які відбуваються в регіоні.

Нагадаємо, що на парламентських виборах 2012 р. ПАРТІЯ РЕГІОНІВ отримала в Донецькій області 65,09 % голосів виборців, КПУ – 18,85%,  ВО «Батьківщина» – 5,26 %,  партія «УДАР» – 4,71% тощо.

3.  Утворення нових громадських ініціатив і політичних сил

Протести в Києві 2013–2014 рр., сепаратистські та проросійські виступи в Донецькій області на початку 2014 р., загроза агресії з боку Російської Федерації призвели до створення нових громадських рухів у регіоні. З одного боку, значно підвищилася активність мешканців регіону, які виступають за єдність та територіальну цілісність України. Громадські організації та окремі громадяни об’єднуються у різноманітні коаліції та проводять інформаційно-просвітницькі кампанії. Зокрема, 14.03.2014 р. було створено Координаційний комітет патріотичних сил Донбасу, до складу якого увійшли представники громадських організацій та місцевих організацій політичних партій. Учасники Комітету виступають проти сценаріїв розколу країни, закликають до збереження миру в регіоні та припинення насилля з боку сепаратистських угрупувань. Також заявлено про створення «Самооборони Донецька», активісти якої виступають за єдність України та забезпечення громадського порядку на вулицях регіону. З іншого, в Донецькій області з’явилася низка проросійських та сепаратистських рухів («Восточный фронт», Патриотические силы Донбасса, «Народное ополчение Донбасса» та інші). Ці організації не мають єдиної політичної програми та висувають різні вимоги: від децентралізації державної влади до відокремлення Донецької області від України. Частина активістів проросійського та сепаратистського рухів виявляють готовність до незаконних дій, що проявилося через захоплення адміністративних будівель, напади на політичних опонентів та блокування військових частин. На жаль, у Донецькій області не вдалося уникнути кровопролиття, пов’язаного із протизаконними діями радикальних груп. 13.03.2014 у Донецьку в результаті нападу агресивно налаштованих осіб на мирну акцію громадян, які виступали за єдність країни, загинув 22-річний мешканець міста Дмитро Чернявський.

4.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади станом на березень 2014 р.

У складній суспільно-політичній ситуації в Донецькій області діяльність чи бездіяльність правоохоронних органів мали ключове значення. Під час порушень громадського порядку, пов’язаних із сепаратистськими виступами, органи внутрішніх справ не доклали  належних  зусиль для стабілізації ситуації. У тому числі не вдалося уникнути захоплень адміністративних будівель та нападів агресивних осіб на прихильників єдності України.

З початку березня 2014 р. у Донецькій області була здійснена ротація керівництва ГУ УМВС, Управління СБУ та обласної прокуратури. Новим начальником ГУ УМВС України в Донецькій області став Костянтин Пожидаєв, який протягом 2011–2014 рр. займав відповідну посаду на Кіровоградщині (у 2007 р. Пожидаєв займав посаду першого заступника начальника ГУ УМВС України в Донецькій обл.). Головою Управління СБУ області став Валерій Іванов, який раніше займав  посаду заступника начальника цього управління. Новим прокурором Донецької області було призначено Миколу Франтовського. Протягом 2011–2012 рр. Франтовський займав посаду заступника начальника Головного управління підтримання державного обвинувачення в судах Генеральної прокуратури України.

5.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

В одномандатних виборчих округах  Донецької області було обрано 21 народного депутата України (Олександр Бобков, Тетяна Бахтеєва, Валентин Ландик, Микола Левченко, Юхим Звягільський,  Сергій Клюєв, Олексій Азаров, Юрій Боярський, Денис Омельянович, Леонід Байсаров, Анатолій Гончаров, Ігор Шкіря, Леонід Литвинов, Владислав Лук’янов, Валерій Омельченко, Віталій Борт, Сергій Матвієнков, Олексій Білий,  Олександр Васильєв, Олександр Риженков, Андрій Пономарьов). 

Політична криза в Україні не призвела до зміни фракційної приналежності народних депутатів України, обраних у Донецькій області. Лише Сергій Клюєв прийняв рішення вийти з фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ та залишається позафракційним депутатом. Усі інші депутати-мажоритарники від Донецької області  залишаються членами фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ.

6.  Якою є структура медіа-ринку в області і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

На медіа-ринку Донецької області найбільш потужно представлені активи Рината Ахметова, наявний значний сегмент комунальних ЗМІ та випусків загальнонаціональних видань. Зокрема, ТРК «Донбас», яка належить ТОВ «Медіа-група Україна» Рината Ахметова, здійснює мовлення в ефірі Донецької та Луганської областей та присутня в кабельних мережах Запоріжжя та Дніпропетровська ( потенційна аудиторія – 6,5 млн). У телевізійному сегменті області також потужно представлена ТРК «ЮНІОН», генеральним директором якої є депутат обласної ради від ПАРІЇ РЕГІОНІВ Наталя Захарченко. Серед громадських медіа-проектів, які не належать до партійних та економічних груп впливу, найбільшою популярністю користуються Інтернет-портали «Новини Донбасу»  (novosti.dn.ua), «Остро» (ostro.org), Портал неполітичних новин (ngo.donetsk.ua).

Під час подій на Євромайдані більшість ЗМІ області займали провладну позиції, нерідко вдаючись до відвертих інформаційних маніпуляцій. Виключення із цього правила складали незалежні Інтернет-портали. Після зміни влади в країні структура медіа-ринку не змінилася, але інформаційний контент став більш зваженим.

7.  Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону, наявність випадків перерозподілу власності, рейдерських атак тощо

Політична ситуація публічно не вплинула на структуру власності основних бізнес-груп регіону та не спровокувала рейдерських захоплень чи економічних конфліктів. У той же час наявні дані непублічного характеру свідчить про переформатування активів Олександра Януковича та його корпорації «МАКО», закриття та реорганізацію окремих бізнес-структур цієї групи. Корпорація Януковича «МАКО» зникла з інформаційного простору області, а її фактичний представник у владній вертикалі регіону Андрій Федорук був звільнений за власним бажанням з посади голови Донецької обласної ради.

Український олігарх Ринат Ахметов та його група «SCM» представлені в регіоні підприємствами корпорацій ДТЕК (енергетика), Метінвест (гірничо-металургійний комплекс), ЕСТА-холдінг (нерухомість), банками Перший Міжнародний Банк та Ренесанс Кредит банк,  мережами «Паралель» та «Гефест» (автозаправочний бізнес) та багатьма іншими активами. Саме ця група контролює найбільший сегмент економіки регіону. Група «МАКО Холдінг» представлена в області будівельними проектами,  активами з управління нерухомістю, банківською справою.

Натомість найбільший виробник мінеральних добрив в Україні концерн «Стирол» (м. Горлівка) є частиною групи Group DF Дмитра Фірташа. Потужний виробник побутової техніки і торгового обладнання «Група NORD» фактично належить народному депутату України Валентину Ландику та його сину Андрію Ландику.