Тільки з другої спроби, якій передували судові рішення та злом сейфа з виборчою документацією, Миколаївська міська територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатів у депутати Миколаївської міської ради від обласних організацій «Опозиційної платформи – За життя», Партії зелених України та «Розумної сили». Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

Так, 29 вересня Миколаївська міська ТВК розглядала питання реєстрації кандидатів від вищевказаних політичних сил. На розгляд комісії голова ТВК Тетяна Павлова запропонувала проєкт постанов про відмову в реєстрації через порушення гендерної квоти в єдиних списках, наданих обласними організаціями партій. Тоді комісія не прийняла жодного рішення – не вистачило голосів затвердити проекти постанов про відмову.  1 жовтня офіційний спостерігач від ГО «Партія миколаївців» Сергій Пугаченко звернувся з трьома позовами у Миколаївський окружний адміністративний суд, в яких просив визнати бездіяльність Миколаївської міської ТВК протиправною та зобов’язати комісію розглянути документи від партій повторно. 2 жовтня всі три позови були задоволені – суд визнав бездіяльність ТВК протиправною та зобов’язав повторно розглянути подання від Миколаївських регіональних організацій партій «ОПЗЖ», Партія зелених України та партії «Розумна сила» та прийняти якесь рішення (зареєструвати чи відмовити в реєстрації). Також у рішенні суду було зазначено, що законної сили воно набуває з 5 жовтня.

За словами заступниці голови ТВК Ірини Пономаренко, 3 жовтня на вимогу шести членів ТВК було скликано засідання комісії.  Проте кворуму не було, тому що на засідання з’явилися тільки 9 членів комісії. Зокрема, на засідання не прибули  голова комісії Тетяна Павлова та ще три члени ТВК (Євген Бабков, Ірина Домарацька, Максим Буряков), на телефонні дзвінки вони не відповідали. Присутні члени комісії вирішили зібратися наступного дня.

4 жовтня ситуація повторилася: на засідання з’явилися лише 9 членів ТВК, не прийшли чотири члени ТВК (в тому числі голова ТВК Тетяна Павлова). Також з’явилися 5 нових членів ТВК, яких ЦВК замінила 2 жовтня, та яким треба було скласти присягу. Оскільки відсутні члени комісії не відповідали на дзвінки, а треба було розглянути рішення суду, новим членам ТВК було запропоновано скласти присягу. Після складання присяги заступниця голови комісії Ірина Пономаренко повідомила, що тепер засідання повноважне, і можна розглядати питання порядку денного, зокрема, про реєстрацію кандидатів у депутати від «ОПЗЖ», Партії зелених України та партії «Розумна сила», а також затвердження територіальних виборчих списків кандидатів від 11 обласних організацій політичних партій, єдині списки яких були зареєстровані ТВК до 29 вересня.

Проте у членів ТВК на руках не було виборчої документації. Вони вирішили взяти на вахті ключі від інших приміщень, якими користується комісія. Ключі членам комісії видали, але з’ясувалося, що вони не відчиняють двері. Тоді всі члени ТВК одноголосно проголосували за те, щоб виламати двері та замок сейфу, якщо у кабінетах не знайдеться виборча документація. Заступник голови комісії Ірина Пономаренко викликала поліцію та подзвонила до ДСНС, щоб викликати їх на злом дверей та сейфу. Поліція прибула, а рятувальники відмовилися приїжджати на такий виклик, порекомендувавши звернутися до приватних майстрів, які спеціалізуються на відкриванні замків. Такі майстри знайшлися. Першому майстру вдалося відчинити двері до інших приміщень, де члени комісії не знайшли виборчої документації, але він не зміг відкрити сейф. Другий відкрив сейф, де знайшлася виборча документація. Її опис до пізньої ночі складали члени ТВК. Вони розійшлися по домівках, не закриваючи засідання.

Зранку 5 жовтня 12 членів ТВК почали готувати проєкти постанов відповідно по порядку денного. Проте у них виникли питання щодо вигляду єдиного виборчого списку від «ОПЗЖ», який вони знайшли у виборчій документації. Як пояснила заступниця голови ТВК Ірина Пономаренко, на ньому не було вхідного номеру. Члени комісії звернулися до Миколаївської регіональної організації політичної партії «ОПЗЖ» з проханням надати екземпляр єдиного виборчого списку кандидатів, який вже подавався в комісію. Отримавши цей список, члени ТВК виявили кратне включення одного з кандидатів (у територіальних списках кратного включення не було). Комісія надала регіональній організації «ОПЗЖ»» час для виправлення цієї технічної, як вони кваліфікували, помилки. Після цього 12 членів ТВК проголосували за єдиний та територіальні списки кандидатів, таким чином, виконавши рішення суду, яке, до речі, вступило в законну силу саме 5 жовтня. Звернемо увагу, що в списках кандидатів від цієї партії – 51 кандидат, а не 54 – як кількість  мандатів у Миколаївській міській раді, тому що трьом кандидатам від політичної сили окремою постановою було відмовлено в реєстрації через неповний комплект наданих документів.

Цього ж дня члени ТВК більшістю голосів затвердили єдині та територіальні виборчі списки Миколаївських обласних організацій політичних партій Партія зелених України та «Розумна сила», також таким чином виконавши рішення суду, які вступили в законну силу 5 жовтня.

Додамо, що під час засідання 5 жовтня до ТВК прийшла голова Тетяна Павлова та члени комісії Євген Бабков, Ірина Домарацька та Максим Буряков, але вони не захотіли приєднатися до засідання, оскільки вважали його нелегітимним: на їхню думку, при відсутності кворуму неможна було приймати присягу новим  членам ТВК. Голова комісії Тетяна Павлова написала заяву до поліції за фактом злому дверей  та сейфу, а також пообіцяла звернутися зі скаргою до ЦВК. У той же час члени ТВК під головуванням заступниці голови комісії Ірини Пономаренко проголосували за звернення до ЦВК із приводу невиконання головою своїх обов’язків та проханням вжити заходи.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

 Cайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)