22 липня секретар ОВК одномандатного виборчого округу № 75 у Запоріжжі покинула приміщення, де вівся прийом протоколів ДВК. На дзвінки колег не відповідала впродовж кількох годин. На підставі цього члени комісії зробили вимушену заміну кандидатури, що виконує її функції.

Згідно з Додатком №1 постанови Центральної виборчої комісії від 19 липня 2019 року № 1750 в ОВК одномандатного виборчого округу № 75 секретар комісії Олена Дегтярьова від політичної партії «Громадянська позиція» була замінена на Ольгу Дорошкевич без зміни суб'єкта подання.

Цього ж дня після засідання ОВК, коли частина членів комісії вже покинула приміщення для зборів — Ольга Дорошкевич завітала для виконання своїх обов'язків. Голова комісії Олена Авраменко пояснила їй, що це можливо лише на наступному засіданні, коли секретар прийме присягу. Події 19 липня пояснює ОПОРІ пані Олена так: «У нас відбулося засідання, потім частина людей вже розійшлася і прийшла Ольга Дорошкевич, сказала, що вона новий секретар і почала скандалити. Засідання вже було закрите, кворуму не було. Вона нам жодних документів не надала. Оскільки вона не прийняла присяги, то повноважень секретаря у неї ще нема»

Також ситуацію прокоментувала членкиня комісії Світлана Мазнєва: «Я була присутня тут. Ця жінка не представилася, почала кричати, що вона секретар, пропонувала із нею дружити, бо інакше матиму всілякі погані наслідки, погрожувала, грубила також іншим членам комісії і сказала, що ми ще побачимо, що вона нам усім зробить».

20 липня під час засідання ОВК у виборчому окрузі №75 Ольга Дорошкевич прийняла присягу як секретар та вступила у свої повноваження. 22 липня о 02.40 ця особа залишила приміщення,  де ОВК приймала протоколи про підрахунок голосів від ДВК.

ОПОРА зателефонувала цього дня о 12.00 до членкині ОВК Світлани Мазнєвої, щоб розпитати її про деталі інциденту. Як вона зазначила, впродовж роботи комісії у день голосування Ольга Дорошкевич влаштовувала сварки з колегами й покинула приміщення без попередження. Впродовж двох годин до неї телефонували, однак вона не брала слухавку. Відтак ОВК була змушена надати повноваження секретаря члену комісії Вадиму Зінченко.

Нагадуємо, що згідно ч. 9. ст. 37 Закону «Про вибори народних депутатів України» у разі якщо голова, заступник голови або секретар виборчої комісії систематично не виконує покладені на нього обов'язки, відповідна окружна або дільнична виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим поданням про його заміну, якщо за це проголосувало не менше двох третин членів складу комісії; у разі якщо голова, заступник голови або секретар виборчої комісії відмовляється від виконання своїх повноважень, така особа може особисто подати власноручно написану заяву про складання повноважень до виборчої комісії, що утворила відповідну виборчу комісію. Зазначене подання чи заява підлягає обов'язковому розгляду у строки, зазначені у частині сьомій цієї статті. Рішення про заміну голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії не тягне за собою припинення повноважень цих осіб як членів відповідної виборчої комісії. Таке рішення приймається з урахуванням вимог частини десятої статті 27 та частини одинадцятої статті 28 цього Закону.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)