Районні виборчі комісії в Миколаївській області не отримують фінансування для організації проведення перших виборів голів та депутатів територіальних об’єднаних громад, через що деякі члени комісій відмовляються працювати на безоплатних умовах.

Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Згідно з пунктом 6 статті 22 та пунктом 1 статті 23 Закону України «Про місцеві вибори» районі виборчі комісії утворюють сільські, селищні, міські та дільничні виборчі комісії для організації та проведення голосування в об’єднаних територіальних громадах.

Створення дільничних та територіальних виборчих комісій - це основне, що покладено на районні комісії на перших виборах в територіальних громадах. Однак частина членів районних комісій Миколаївської області відмовляються працювати на безоплатних умовах. Так, Первомайська РВК розробила свій кошторис видатків та звернулась до Первомайської районної ради з проханням виділити їм кошти з бюджету. Очаківська РВК не має коштів оприлюднити свої рішення у місцевих ЗМІ, тому комісія вирішила розмістити всі протокольні рішення лише на офіційному стенді комісії. Вознесенська РВК не має канцелярських товарів у достатньому обсязі. Члени Вітовської РВК мусять їхати за свої кошти до приміщення виборчої комісії. Схожі проблеми виникають також і у Миколаївській, Арбузинській, Березанській та Баштанській РВК.

Як показує спостереження, проблема з відсутністю коштів поки що не вплинула на створення сільських та селищних територіальних комісій, але організація роботи стала складнішою, насамперед для голів комісій.

Спостерігачі фіксують, що офіційні документи для районних комісій залишають прямо у щілині закритих дверей.

dokument u dveryah

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з пунктом 3 статті 20 Закону України «Про місцеві вибори» члени територіальної виборчої комісії здійснюють свої повноваження до сформування на чергових місцевих виборах нового складу відповідної територіальної виборчої комісії. А територіальна виборча комісія є постійно діючим колегіальним органом.

 
За коментарями звертайтеся:
 
 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.