Представники Радикальної партії Олега Ляшка пропонують мешканцям та мешканкам Маріуполя продуктові набори чи медикаменти, у випадку оформлення безкоштовної  підписки на партійну газету. Зокрема, така пропозиція активно озвучується співробітникам садочків, шкіл та представникам соціальної сфери. 

Про це, на правах анонімності, працівники сфери освіти повідомили спостерігачам ОПОРИ. Представники Радикальної партії відвідують дитячі садки, школи та заклади соціальної сфери із відповідною пропозицією, при цьому формуюючи списки з контактами та адресами проживання людей, які захотіли отримувати газету «Слово Ляшка». 

Водночас, представники партії здійснюють поквартирний обхід будинків із пропозицією оформлення безкоштовної підписки на їхнє партійне видання. Натомість, вони обіцяють телефонувати тим, хто оформить підписку, та з’ясовувати індивідуальні потреби у допомозі, необхідній людям. Людей похилого віку мотивують до підписання відповідного видання перспективою отримання харчових наборів або медикаментів.

news 23 12 2018 Donetska obl Radykalna party 1

news 23 12 2018 Donetska obl Radykalna party 3

news 23 12 2018 Donetska obl Radykalna party 4

Представники обласного осередку Радикальної партії у спілкуванні телефоном спростовують подібну діяльність у Маріуполі.

«Враховуючи чинне законодавство України, до офіційного старту виборчої кампанії такі дії фактично не є порушенням. Проте у подальшому надання подібних послуг потенційно може розцінюватись як підкуп виборців. Відповідно до частини 6 статті 64 ЗУ «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців», – акцентувала координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборам в Донецькій області.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольги Коцюруби, таке безкоштовне надання послуг може кваліфікуватися як непрямий підкуп виборців та  тягнути залежно від суми послуги кримінальну чи адміністративну відповідальність, вартість газети, очевидно, не буде  перевищувати 3% прожиткового мінімуму, тому кримінальна відповідальність за їх вчинення не наступатиме, проте такі дії становитимуть склад адміністративного правопорушення – порушення правил передвиборної агітації.