18 жовтня грузинський парламент не зміг усунути з посади президента Саломе Зурабішвілі в порядку імпічмента

Причина ініціювання процедури імпічмента президенту. В кінці серпня 2023 року в адміністрації Президента Грузії анонсували тур європейськими державами на підтримку надання Грузії статусу кандидата на членство в ЄС. Грузинський уряд заявив на це, що не погоджував відповідні робочі візити за кордон. Утім пані Зурабішвілі відвідала Німеччину та деякі інші країни 31 серпня, 1 та 6 вересня 2023 року.

Звернення до Конституційного Суду та встановлення факту порушення Конституції. У зв'язку з цим, 80 членів парламенту Грузії порушили питання щодо імпічменту президента та звернулися до Конституційного Суду. В межах місячного строку, 16 жовтня 2023 року, грузинський орган конституційного контролю надав висновок, в якому встановив, що президент Грузії пані Саломе Зурабішвілі порушила п. а) ч. 1 ст. 52 Конституцію Грузії. Ця конституційна норма передбачає, що Президент Грузії здійснює представницькі повноваження у зовнішніх зносинах та веде переговори з іноземними державами, міжнародними організаціями за згодою Уряду. 

У висновку Конституційний суд проаналізував статус президента Грузії та його місце в системі розподілу влади. На підставі систематичного тлумачення та взаємозв’язку структури конституції, повноважень конституційних органів і відповідних конституційних норм, суд вказав, що президент Грузії, враховуючи парламентську модель правління, є політично нейтральною особою, яка не володіє політичною владою.

Конституційний Суд, роз'яснюючі зміст п. а) ч. 1 ст. 52 Конституції, підтвердив, що існуючий в умовах конституційного ладу будь-яка зовнішньополітична діяльність Президента Грузії підлягає попередній згоді Уряду Грузії, а також наголосив, що президент не має права посягати на виключну компетенцію уряду у сфері реалізації зовнішньої політики та здійснювати незалежну, паралельну зовнішню політику. Суд також пояснив, що «отримання згоди уряду» означає зобов'язання президента діяти узгоджено з урядом у стратегічних і тактичних питаннях. 

Розгляд парламентом питання щодо імпічмента президенту. За ч. 2 ст. 48 Конституції Грузії у разі підтвердження Конституційним Судом порушення президентом Основного закону, парламент у 2-тижневий строк після цього розглядає та ставить на голосування питання про його усунення з посади у порядку імпічменту.

Оскільки конституційний склад парламенту становить 150 членів, для імпічменту підтримати таке рішення мають мінімум 100 депутатів парламенту. Утім, як повідомили деякі медіа, 18 жовтня 2023 року за таке рішення проголосувало лише 86 членів парламенту, чого недостатньо для усунення президента в порядку імпічмента.