Проект "Виборча доброчесність" оприлюднив Глобальний звіт про виборчу доброчесність за 2023 рік, який показує, що якість виборів залишилася стабільною, а в деяких країнах навіть покращилася.

У звіті детально проаналізовано, що найбільшим викликом є перебіг виборчих кампаній.

У звіті досліджуються чотири ключові кампанії у 2022 році: проміжні вибори в США, загальні вибори в Кенії та Бразилії, а також парламентські вибори в Угорщині. Протягом року вибори з найвищим рівнем доброчесності знову відбулися в Західній Європі, а саме в Данії (87) та Швеції (81), котрі мають одні з найвищих оцінок виборів 2022 року, а також Австрії (83) та Словенії (80). Замикають п'ятірку лідерів вибори 2022 року в Ізраїлі (83).

Вибори з найнижчим рівнем доброчесності були проведені в країнах Африки на південь від Сахари: Республіка Конго (27), Ангола (31) та Екваторіальна Гвінея (16). У цих країнах особливо гостро стояли питання, пов'язані з виборчим законодавством, процесом голосування та/або роботою виборчих органів. За межами Африки вибори відбулися в Сербії (38) та Туркменістані (23), що також увійшли до п'ятірки найгірших виборів 2022 року.

Зберігаються регіональні відмінності, при цьому країни Північної Європи та Західної Європи демонструють стабільно високий рівень доброчесності виборів, тоді як такі регіони, як Центральна та Східна Європа, Близький Схід та Африка на південь від Сахари демонструють низку викликів та можливостей для покращення виборчих процесів.

Як і в минулі роки, показники доброчесності виборчого середовища були найнижчими на всіх етапах виборчого циклу, фінансування виборчих кампаній та агітація в медіа знову опинилися вниху рейтингу. Натомість, виборчі процедури, підрахунок голосів та встанвлення результатів отримали високі загальні бали.

Читати англійською: Electoral Integrity Global Report 2023

Цей звіт базується на наборі даних "Сприйняття доброчесності виборів", який отримано на основі циклічного дослідження 4722 експертних оцінок доброчесності виборів на 497 виборах у 169 країнах по всьому світу. Кумулятивне дослідження охоплює національні президентські та парламентські вибори з 1 липня 2012 року до 14 грудня 2022 року. Цей звіт охоплює додатковий рік виборів та включає ще 49 національних виборів у 44 країнах з 19 січня 2022 року по 14 грудня 2022 року.

Сприйняття доброчесності виборів вимірюється експертами для кожної країни приблизно через місяць після закриття виборчих дільниць. Експертів просять оцінити якість національних виборів за одинадцятьма підвимірами: виборче законодавство; виборчі процедури; межі округів; реєстрація виборців; реєстрація партій; висвітлення виборів у ЗМІ; фінансування виборчих кампаній; процес голосування; підрахунок голосів; результати; виборчі органи. Ці елементи складають загальний Індекс доброчесності виборів, який оцінюється за шкалою від 0 до 100.