Проведення виборів в Україні наразі є несумісним із дією правого режиму воєнного стану у державі та фактичними обставинами повномасштабної російської війни, яка триває. Однак, незважаючи на те, що проведення виборів наразі неможливо реалізувати, виборча реформа повинна просуватися якнайшвидше.

Враховуючи масштаби викликів для наступних виборів в Україні, Верховна Рада України та інші залучені до прийняття рішень сторони, повинні в інклюзивний спосіб відновити експертну роботу з завершення реформи, і розробити необхідні законопроєкти якнайшвидше. Відповідно до рекомендацій Венеційської комісії (ВК) Ради Європи та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) прийняття суттєвих змін до виборчого законод

Громадянська мережа ОПОРА та Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) в Україні пропонують дорожню карту, метою якої є нагадати про необхідність реформи та скерувати процес реформування виборчого законодавства з огляду на термінові пріоритети, зумовлені війною, та інші довготривалі пріоритети виборчої реформи, деякі з яких уже були згадані у звітах міжнародних спостережних місій за виборами.

Поряд із пріоритетами виборчої реформи, критично важливим є якомога швидше завершити реформу Конституційного Суду України і сформувати його оновлений склад. Це необхідно для того, щоб незалежний та ефективний суд мав змогу приймати важливі рішення з питань виборів, зокрема, до прикладу, стосовно призначення дати перших загальнонаціональних повоєнних виборів.

Разом з тим, Україні слід розглянути можливість запровадження перехідного періоду тривалістю не менш ніж шість місяців від завершення правового режиму воєнного стану до початку виборчого процесу. Це дозволить Центральній виборчі комісії (ЦВК) та іншим сторонам належним чином підготуватися до організації і проведення повоєнних виборів, оновити Державний реєстр виборців, вирішити проблеми, пов’язані зі зруйнованими приміщеннями для голосування, організувати кампанію з просвіти виборців для мільйонів вимушених переселенців в Україні та закордоном. Такий період також забезпечить належний час для повного відновлення свободи слова, політичних висловлювань, можливість дебатів та вільного доступу до ЗМІ, що є критично важливими передумовами для будь-яких виборів.

Наведений нижче перелік пріоритетів не є вичерпним. Однак, ці пріоритети були визначені на основі критично важливих і своєчасних потреб та з огляду на потенційну послідовність майбутніх виборів. Додаткові рекомендації містяться у висновках БДІПЛ ОБСЄ щодо президентських, парламентських та місцевих виборів. Закликаємо Верховну Раду й надалі продовжувати свою позитивну практику надсилання важливих проєктів змін до виборчого законодавства на розгляд та коментарі до Венеційської комісії та БДІПЛ ОБСЄ.

Дорожню карту виборчої реформи в Україні 2023 в умовах воєнного часу читайте за посиланням