На засіданні 4 лютого Центральна виборча комісія надала офіційний дозвіл Громадянській мережі ОПОРІ на спостереження за виборами народного депутата у окрузі №206, які відбудуться 27 березня 2022 року. 

Вибори призначені у зв'язку зі смертю нардепа Антона Полякова (депутатська група «За майбутнє», до того – фракція «Слуга народу»), який переміг у 2019 році за результатами позачергових виборів народних депутатів. 8 жовтня 2021 року Національна поліція України повідомила про смерть Антона Полякова.

До виборчого округу №206 належать Новозаводський район міста Чернігів, території семи селищних територіальних громад (Гончарівської, Михайло-Коцюбинської, Олишівської, Седнівської, Любецької, Добрянської і Ріпкинської) та чотирьох сільських громад (Іванівської, Новобілоуської, Киселівської і Киїнської).

Одномандатний виборчий округ №206 з центром у місті Чернігів був утворений Центральною виборчою комісією 28 квітня 2012 року відповідно до Постанови №82 «Про утворення одномандатних виборчих округів на постійній основі у межах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя». Кількість виборчих дільниць в окрузі становить 174. Із них 43 розташовані в обласному центрі, 131 — у межах сільських та селищних громад. Орієнтовна кількість виборців — 141 тис. 692 особи, половина з яких проживає у міській частині округу — Чернігові.

26 січня 2022 року розпочався виборчий процес щодо проміжних виборів народного депутата України в ОВО №206 (Чернігівська область). Раніше, 14 січня, ЦВК затвердила Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення відповідних виборів.

Станом на 4 лютого жоден потенційний кандидат ще не подав документів до ЦВК для реєстрації. Відтак, політичні партії ще мають час до 14 лютого включно для проведення з’їздів (зборів, конференцій) з висування кандидатів, а для потенційних кандидатів-самовисуванців цей термін завершується 24 лютого.

Відповідно до частини 10 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України», подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати розпочинається на наступний день після опублікування рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів і закінчується за тридцять днів до дня голосування. Реєстрація кандидатів у депутати закінчується за двадцять п’ять днів до дня голосування.

ОПОРА моніторить дочасну активність потенційних кандидатів: самопіар, передвиборчу благодійність за допомогою орендованих фондів, джинсу в кишенькових і не тільки медіа, чорний піар. Всі найсвіжіші новини тут: https://www.oporaua.org/region-news?region=chernigiv

Упродовж усього виборчого процесу в окрузі №206 працюватиме гаряча лінія ОПОРИ: +38 067 720 16 68. Закликаємо всіх небайдужих інформувати спостерігачів про порушення!

Також ОПОРА вже починає формувати команду спостерігачів на день голосування 27 березня. Долучитися можна за посиланням: https://cutt.ly/fOI822W. Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень на всіх етапах виборчого процесу.