Сьогодні, 13 лютого, представники Громадянської мережі ОПОРА та Координаційного центру надання правової допомоги підписали Меморандум про співпрацю в межах спільної реалізації правопросвітницької ініціативи «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ».

Підписи під Меморандумом про співпрацю поставили голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

У межах Меморандуму домовились про співпрацю за питань розроблення, планування та проведення інформаційних та просвітницьких кампаній, а також щодо проведення громадськими омбудсменами із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА підтриманими ЄС навчань щодо захисту виборчих прав громадян для адвокатів, які залучаються до надання безоплатної правової допомоги.

Під час зустрічі Ольга Айвазовська розповіла про основні напрямки діяльності ОПОРИ під час цієї виборчої кампанії та в чому можуть посилити роботу одна одної обидві структури:

«На сьогодні така співпраця інституціоналізує активність організацій в частині не лише адміністрування виборчого процесу, а й сприяння тому, щоб всі громадяни, які мають виборчі права, могли в належний спосіб їх реалізувати. Крім того, це сприятиме тому, що люди, які планують порушувати виборче законодавство, за яке передбачена відповідальність у Кримінальному Кодексі України, були притягнуті до відповідальності. Недобросовісна частина виборців перешкоджає правам добросовісної, яка, я переконана, знаходиться в більшості у нашій державі.

Наша організація вже проводить масштабну кампанію спостереження за виборчим процесом. Це традиційна форма роботи ОПОРИ з 2007 року – ми методично, методологічно і системно відслідковуємо та оцінюємо виборчий процес. З жовтня в усіх регіонах працює 83 довготермінових спостерігачів, з 1-го січня їх вже 200. Це люди, які в межах кожного територіального округу відслідковують і виконання дотримання процедур органами адміністрування виборів, і належну фіксацію та реагування щодо інформації про порушення.

Зрозуміло, що у нас виник інституційний інтерес не обмежуватись лише періодом виборів, тому що є такі проблеми, як, наприклад, зловживання бюджетним адміністративним ресурсом, що може відбуватись до виборів або в міжвиборчий період. Є проблема роботи слідчих в міжвиборчий період, коли належним чином зібрана доказова база, зафіксовано інцидент, але доки ці справи доходять до суду, проходить значна кількість часу і немає кому відслідковувати ефективність роботи слідчих на місцях та аналізувати рішення відповідних судів.

Починаючи з 2015 року в нас виникла ідея, щоб на базі Міністерства внутрішніх справ був створений оперативний штаб належного реагування на інформацію про порушення. І вже є певні плоди цієї роботи. Звичайно, важко хвалитися рішеннями судів щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ініціювали або організовували підкуп виборців, фальшували виборчу документацію тощо. Але вже тези про те, що нікого ні за що не карають в Україні вже спростовуються практикою. Так, з 2015 року є 80 обвинувачувальних вироків і лише 1 виправдальний. Тобто, фактично всі справи, які доходять до суду з боку Національної поліції України, закінчуються результативною частиною з обвинувачувальним актом. На це потрібно зважати.

А в цьому році ми ще почали нову практику і також підписали Меморандум з Офісом Уповноваженої з прав людини Верховної Ради України. Також розробили план заходів, яким чином сприяти тому, щоб виборчі права були захищені, а не лише фіксувати факти їхніх порушень і вимагати належного реагування відповідних органів і забезпечення невідворотності покарань. У межах цього Меморандуму наші представники на місцях, громадські омбудсмени із захисту виборчих прав, не є представниками Офісу Уповноваженого, але мають певні мандати, зокрема доступу до місць позбавлення волі. В межах спостереження ми відслідковували голосування там, але, на жаль, у нас є свідчення про застосування катування та погроз проти громадян України, які перебувають у цих місцях позбавлення волі, з метою голосування за того чи іншого кандидата. Очевидно, що цього потрібно уникати. Також ми активно працюємо з питаннями захисту виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, трудових мігрантів, так званих мобільних всередині країни громадян. І навіть у ході цієї кампанії виявили, що потрібно розширювати територію впливу, тому що в закордонному виборчому окрузі перебуває 4 млн громадян України і також є проблеми з реалізацією виборчих прав.

Очевидно, всі ті уроки, які ми винесемо, проаналізуємо й оцінимо в ході цієї виборчої кампанії можуть лягти в основу рекомендацій, пропозицій, а може навіть проектів рішень та законопроектів для Верховної Ради України наступного скликання. Тому комунікація і партнерство з різними громадськими неурядовими структурами є цінними. Тому що будь-які людські й навіть часові ресурси обмежені. І якщо одна організація чи окремі інституції паралельно займаються тим самим, напевно, ефект буде меншим, ніж якщо будуть певні об’єднавчі ініціативи.

Ми плануємо також організовувати певну просвітницьку кампанію, долучаємо телебачення та інші засоби масової інформації. Переконана, що ті плани, які має зокрема Міністерство юстиції, не лише будуть якісно реалізовані. Якщо порівнювати з виборами інших років, то ЗМІ більш відкриті, аби поширювати просвітницькі матеріали. Більше того, вони зацікавлені превентивно і вже виступають з ініціативою розміщувати соціальні ролики. А та активність виборців, які вже пройшли процедуру тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси, є певним ефектом просвітницької роботи з боку неурядових та урядових структур. Я не пам’ятаю виборів, коли б в першій місяць трьохмісячної кампанії вже був би такий наплив бажаючих змінити місце голосування, щоб стати активним учасником виборів 31 березня».

Активність мережі омбудсменів із захисту виборчих прав ОПОРИ підтримано ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project