Навіть якщо в опитуванні бере участь кілька мільйонів людей, воно може не відображати думок всієї країни. Так буває, коли учасники нерівномірно розподілені за регіонами чи віковими групами, і тоді результати не можна трактувати як національні. В "Дії", ймовірно, немає можливості це виявити.

Проблема в тому, що люди без "Дії", по суті, дискриміновані: вони не можуть брати участі в опитуваннях чи навіть знати про їх існування. І якщо, наприклад, законопроєкт про розподіл коштів на регіональний розвиток приймуть і "голосування" в "Дії" буде єдиною опцією, громадяни без реєстрації в додатку будуть виключені з процесу прийняття рішень.

Ба більше, на початку весни в "Дії" проводили опитування щодо того, чи варто залишати вихідним днем 8 березня. Воно тривало з 28 лютого до 6 березня. В результаті 62% (1,3 млн) опитаних підтримали ідею залишити день 8 березня вихідним, а 33% (700 тис.) погодилися зробити його робочим. Всього в опитуванні взяли участь 2,1 млн користувачів додатку, а це найбільший показник серед усіх раніше проведених опитувань.

Крім цього, мене завжди цікавило, чи відображають дані цих опитувань інтереси всього суспільства. Я звернувся до Мінцифри із запитом про результати опитування про 8 березня, деталізовані до кожного окремого голосу. Виявилося, що такі дані не зберігаються, адже застосовується підхід data-in-transition. Згідно з ним, дані з реєстрів передаються та зберігаються на пристрої користувача, а не на сервері. Це проблема, адже неможливо визначити, наскільки репрезентативним було опитування.

Коли ми говоримо, що один мільйон українок та українців ЗА чи ПРОТИ чогось, такі великі цифри спонукають нас думати, що так вважають чи не всі інші громадяни. Однак може статися так, що цей мільйон складається з людей, які перебувають в одній "інформаційній бульбашці". Вони могли повідомляти своїх друзів про опитування і просили дати якусь конкретну відповідь. Зокрема, так часто просять підписати якусь петицію. Це дозволяє припустити можливість недопредставлення інших поглядів.

Ось як це працює в інших сферах. Якщо соціологи хочуть провести національне дослідження, для вибірки їм потрібно лише 2-3 тисячі людей, але вони мають бути рівномірно розподілені по країні, представляти всі вікові групи та різні місця проживання. До цього можуть додаватись інші параметри залежно від специфіки конкретного опитування.

У підсумку ми отримаємо соціологічне дослідження, де 2 тис. якісно підібраних респондентів будуть точніше відображати бачення країни, ніж 2 млн опитаних у "Дії". Крім цього, ми матимемо дані для верифікації цього опитування від соціологів — на противагу лише загальним цифрам ЗА чи ПРОТИ чогось. Величезна кількість відповідей у "Дії" дозволяє справляти враження на населення і маніпулювати цими цифрами.

Раніше я вже цікавився тим, чи завчасно подавали в Мінцифру запит на проведення опитування про 8 березня. Після відповіді виявилося, що деякі положення постанови Кабміну, яка це регулює, доволі суперечливі.

Юрій Лісовський спеціально для ЦЕНЗОР.НЕТ