На Закарпатті у селищі Середнє Ужгородського району (одномандатний виборчий округ №68 з центром в м. Ужгород) 28 вересня 2012 року ромський барон напав на голову дільничної виборчої комісії.

За словами члена ужгородської ОВК Олександра Волосянського, коли він їхав на дільницю №21048, аби перевірити її відповідність стандартам, отримав дзвінок від голови цієї дільниці, що її фізично не пускають у приміщення.

Сама дільниця розташована у приміщенні ромської школи.

Олександр Волосянський каже, що коли повідомив про інцидент у міліцію, черговий, перш ніж відправити на місце події патруль, намагався уточнити, яку політичну силу представляє Волосянський. Коли міліція приїхала на місце події, вони також, перш ніж розібратися у ситуації, почали уточняти партійність голови ДВК №210448. На думку Волосянського, коли міліція дізналася, що постраждала голова ДВК є представником «Батьківщини», їх поведінка дещо змінилася.

Як розповіла вчителька ромської школи Людмила Шанська, це саме вона разом із головою ДВК №21048 Тамарою Івашкович прийшла у приміщення школи 28 вересня, аби підготувати зал для засідання ДВК на 29 вересня. Сама пані Шанська не є членом цієї ДВК, однак вона працює у школі, тож у неї був ключ від входу до приміщення.

Біля школи, каже Людмила Шанська, на неї та Тамару Івашкович несподівано напав  місцевий ромський барон та 15-20 чоловік із табору. Вони фізично відтіснили жінок від входу до школи та силоміць заштовхали їх у машину, якою ті приїхали. При цьому ромський барон вживав нецензурну лексику та погрожував жінкам фізичною розправою. Також він наголосив, що «ця дільниця не буде для Яценюка».

Наразі, каже Людмила Шанська, їй достовірно невідомо, чого саме її та голову ДВК нападники не впускали у ромську школу. Втім член ОВК Олександр Волосянський припускає, що ромський барон просто хотів, щоб головою ДВК був представник іншої партії, а не «Батьківщини». За словами Волосянського, наразі барон-нападник стверджує у показах міліції, що лише захищав дільницю від невідомих. «Втім, – констатує Олександр Волосянський, – барон не міг не знати вчительку школи, до якої ходять діти ромів. Це просто спроба уникнути відповідальності за напад».

Через інцидент член ОВК Олександр Волосянський так і не зміг перевірити, чи відповідає приміщення цієї ДВК затвердженим стандартам. Сам він підозрює, що приміщення затвердженим стандартам таки не відповідає.

Керівник Закарпатського регіонального штабу Об’єднаної опозиції Валерій Лунченко каже, що звернення щодо інциденту подано до керівництва закарпатської обласної та ужгородської районної міліції. Втім наразі жодної реакції з боку правоохоронних органів щодо інциденту немає.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.