У Миронцівці Київської області, що є центром 93 виборчого округу, партійні активісти змусили написати заяву на звільнення члена ОВК Оксану Подокопну. Вона займає цю посаду за квотою партії «Рідна Вітчизна». Раніше організовувала мітинги під ЦВК за реєстрацію самовисуванця Олександра Онищенка.

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, участь в люстрації взяли партійні активісти «Свободи», «Правого сектору» і Радикальної партії Ляшка. Вони прийшли на навчання членів ОВК, яке відбувалося в актовій залі Миронівської райдержадміністрації. Активісти заявили присутнімм членам комісії, що хочуть люструвати двох осіб і вимагають, аби ці члени ОВК написали заяви на звільнення. Мова йшла про вже згадувану раніше Оксану Подокопну та Євгена Ремеза (від «Партії зелених»). Причина – недовіра громади Миронівки до обох цих людей та підозра у фальсифікації виборів у 2012 році на користь Партії регіонів. Активісти наполягали на тому, що вказані ними Подокопна і Ремез постійно беруть участь у виборах як члени комісії і встигли дискредитувати себе.

Myronivka part aktyvisty Myronivka part aktyvisty 2

Євгена Ремеза не виявилося на навчаннях, тож усі свої зусилля присутні сконцентрували на Подокопній. Це не перший конфлікт цього члена ОВК з активістами – раніше вони підходили до неї з пропозицією написати заяву, оскільки спіймали її на агітації за кандидата Онищенка, що зараз є народним депутатом України. Жінка виправдовувалася, що Онищенко не був ще зареєстрованим кандидатом, тому де-юре її дії не могли тлумачитися як промоція суб’єкта виборчого процесу. Ба більше – Подокопна написала заяви у міліцію на активістів, де звинувачувала їх у тому, що вони посягають на її честь, життя і здоров’я. Це ще більше роздратувало громадян. Вони, не вибираючи слів і погрожуючи сміттєвим баком, вимагали, аби ця член ОВК звільнилася за власним бажанням.

Активістка-пенсіонерка вимагає від Подокопної заяви на звільнення (обережно, ненормативна лексика!)

Під час інциденту на місце події прибув начальник районної міліції. Він спробував приборкати пристрасті і наполягав на тому, що не потрібно Оксану Подокопну кидати до смітника. Сама Подокопна радилася щодо моделі поведінки із невідомим телефонним співрозмовником, якому зазначила, що готова звільнитися, раз люди цього хочуть. Коли прийшла міліція, вона написала заяву і під крики «Ганьба!» її вивели. Заяву член ОВК написала на прізвище голови окружної виборчої комісії.

Член ОВК Оксана Подокопна пише заяву на звільнення з посади

Оксана Подокопна під крики «Ганьба» виходить з актового залу РДА

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що у випадку написання заяви припинити повноваження члена ОВК має Центральна виборча комісія. До того моменту пані Подокопна зобов’язана продовжувати виконувати свої повноваження. Звільнити її ЦВК повинно відповідно до статті 37 ЗУ «Про вибори народних депутатів».

Так, у пункті 1 частини 3 цієї статті, підставою для припинення повноважень може бути особиста заява члена комісії.

Однозначно порушенням частини 4 статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів» вважається агітація членами виборчих комісій протягом строку їх повноважень. Це одноразове грубе порушенням законодавства України про вибори, але воно може бути підставою для звільнення з посади члена виборчої комісії лише у тому випадку, якщо встановлене рішенням суду або рішенням виборчої комісії вищого рівня (пункт 10 частини 3 статті 37).

Водночас, підставою для відкликання заяви може бути тиск, під яким Подокопна її писала. Статтею 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України» не допускається обмеження щодо участі громадян України у виборчому процесі, крім обмежень, передбачених Конституцією України та цим Законом. Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється статтею 6 виборчого Закону. У той же час міжнародні правові документи включають до принципу вільних виборів необхідність забезпечення громадянам та іншим учасникам виборчого процесу можливості без жодного впливу, насильства, загрози застосування насильства чи іншого протиправного впливу зробити свій вибір щодо своєї участі чи неучасті у виборах у формах, що допускаються Законом, і законними методами, не побоюючись покарання або впливу.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                       
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora