28-29 листопада в Брюселі відбудеться щорічна конференція "Контроль за виконанням рекомендацій-2023" (FURIC), організована Європейською платформою за демократичні вибори (EPDE).

Захід є майданчиком для обговорення спільних зусиль організацій громадянського спостереження за виборами в Європі і спрямований на визначення методів зміцнення демократичних виборчих стандартів. Загальновизнано, що систематичний діалог між громадськими та міжнародними спостерігачами за виборами робить значний внесок у виборчу реформу, в тому числі шляхом вдосконалення законодавства. Співпраця між цими двома групами також допомагає розробляти методології реагування на нові виклики, такі як звуження демократичного простору, загрози кібербезпеки та інші глобальні виклики.

Конференція включає відкриту панель високого рівня та закриті експертні сесії. 

28 листопада участь у першій панелі, що буде присвячена кризі ОБСЄ та її впливу на спостереження за виборами в регіоні, візьме голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Війною проти України, масовими репресіями проти правозахисників і спостерігачів за виборами, а також постійними спробами вплинути на європейські демократії і дестабілізувати їх, Росія грубо порушила Гельсінські принципи і положення Копенгагенського документа 1990 року. Зловживаючи правилом консенсусу в ОБСЄ, Росія все більше загрожує самому функціонуванню організації. Середовище, в якому працюють міжнародні та громадські спостерігачі, докорінно змінилося порівняно з тим, коли їхня співпраця була консенсусною.

Учасники панелі обговорять такі питання:

  • Як ці та інші аспекти поточного контексту впливають на середовище, в якому працюють громадські та міжнародні спостерігачі?
  • Які виклики та можливості виникають у зв'язку з цією ситуацією для співпраці між незалежними міжнародними та місцевими спостерігачами за виборами в регіоні ОБСЄ?
  • Як міжнародні інституції, такі як ЄС, Рада Європи та ОБСЄ/БДІПЛ, можуть захистити та вдосконалити спостереження за виборами в умовах описаних загроз?
  • Як міжнародні інституції запобігали або реагували на виклики з боку авторитарних держав у минулому і які уроки можна винести з цього?
  • Які структурні, інституційні та політичні реформи необхідні для забезпечення належного функціонування громадського та міжнародного спостереження за виборами в регіоні ОБСЄ?

29 листопада членкиня правління Громадянської мережі ОПОРА Ірина Швець візьме участь у панелі "Просування виборчих реформ разом – адвокаційні практики та співпраця" (11:30 – 13:30).
Виборча реформа є бажаним результатом будь-яких зусиль зі спостереження. Реформі, як правило, передують адвокаційні зусилля, спрямовані на роз'яснення необхідності реформи та висвітлення її пріоритетних напрямків. Міжнародні та громадські спостерігачі долучаються до таких зусиль, часто на одних і тих самих форумах. Їхні меседжі не завжди збігаються, що створює ризик неузгодженості зусиль двох спільнот і, можливо, перешкоджає їхній співпраці під час проведення реформ.

Питання обговорення:

  • Як міжнародні та громадські спостерігачі можуть краще координувати визначення пріоритетних напрямків виборчої реформи?
  • Якими можуть бути сильні та слабкі сторони двох спільнот у процесі виборчої реформи, і як вони можуть доповнювати одна одну?
  • Якими можуть бути практичні механізми для скоординованого залучення як громадян, так і міжнародних суб'єктів до процесу реформування? Коли і як такі механізми мають бути ініційовані?

Більше інформації та реєстрація для онлайн-участі (платформа Zoom) на сайті події: https://furic-2023.webflow.io/#about-section-1