Не варто навішувати ярлики на вибори як брудний процес чи токсичну тему. Насправді вибори — це про політичну участь, без якої демократичне суспільство деградує. Такими думками поділилася Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час Українського жіночого конгресу 20 липня.

«Будьмо чесними: немає нічого брудного у виборах. Це питання ще одного стереотипу, який має джерелом, мені здається, Радянський Союз для нашого регіону і пострадянську добу, коли реальної політичної конкуренції не було. В деяких країнах це заглибилося настільки, що Російська Федерація перетворилася на авторитарний режим, який почав боротися поза своїми кордонами з іншими демократіями. А в деяких країнах це перетворилося на те, що політика є елітарною і до неї мають доступ лише багаті люди з освітою або ті, які входять в пули багатих людей з ресурсами. Політика і вибори для більшості — це просто якийсь символічний акт. Якщо кожен громадянин хоче бути реально актором (я маю на увазі не того, хто виступає зі сцени, а є учасником діяльності), то він має найсильніший мандат. І це про демократію. Це про те, що, як ми стверджуємо, відрізняє нас від Російської Федерації. В Україні найбільший мандат, який є у кожного, — це паспорт громадянина України. І цю функцію, цей мандат можна в мирний законний спосіб реалізувати через одну дію, яка називається "вибори". Вибори — це не про бруд, це не про технології, це не про гроші. Це про права людини. Лише в такий спосіб ви повноцінно і законно берете участь в управлінні своєю державою або місцевим самоврядуванням. Іншого не придумано», — зазначила вона.

На думку експертки, хоч коли б відбулися перші повоєнні вибори, ми вже запізнилися з підготовкою до них. Адже, наприклад, на прийняття та оновлення Виборчого кодексу пішло десяток років. А зараз для підготовки до перших виборів після повномасштабного російського вторгнення наша держава має на процедурному рівні врахувати колосальну кількість нових проблем.

Один із базових міжнародних виборчих стандартів передбачає, що виборче законодавство та формула проведення виборів мають бути відомі щонайменше за рік до проведення виборів. «Саме виборча система має бути відома за рік до їх проведення як мінімум. Тобто якщо вона буде відома за два чи три — нічого в цьому страшного немає. Але і опозиція, і влада, і громадські групи, які, можливо, підуть у політику до того часу, мають знати, за яких умов, у який спосіб, за якої формули ці вибори будуть відбуватися. Як можна законно і правильно брати в них участь, щоб це перестало бути елітарною системою», — підкреслила Айвазовська.

За словами експертки, нам потрібно також переглянути виборчу систему загалом. «На мою думку, вона має зберегти максимально відкритість і залишатися пропорційною. Жодна мажоритарна система не підійде нам в нинішніх умовах за такої кількості людей, які проживають за кордоном або не за місцем фактичної реєстрації. Це є колосальний виклик, але ми маємо впоратися. Тому що не інтерес ЦВК і не простота організації процесу мають бути визначальними. Наша місія інша: розуміти, що політична дискусія навколо розвитку держави — це правильно. Гірше — замовчувати проблему, відтермінувати її до невизначеного періоду, а потім вийдуть на п'єдестал тільки ті, хто мав ресурси, знання, доступ до інформації з тими формулами, які їм прийнятні», — наголосила вона.

Одним із величезних викликів, які необхідно буде врегулювати під час підготовки до виборів, — це голосування за кордоном у контексті масової міграції. Адже вибори є містком до повернення наших громадян. Відповідно до даних соціологічного дослідження ОПОРИ у 8 країнах, українуі за кордоном хочуть брати участь в політичному житті більше, ніж було до того в їхній практиці. Якщо у 2019 році 63% відсотків опитаних, які зараз перебувають за кордоном, брали участь у голосуванні, то зараз таке бажання є у 80%. За її словами, щоб ці громадяни поверталися з-за кордону, вони мають не просто голосувати, а брати участь в управлінні своєю державою, нав'язувати порядок денний політичним гравцям через реальні програми повернення, розвитку, інтеграції, реінтеграції тощо. Адже якщо не буде включення наших внутрішньо переміщених осіб, шукачів тимчасового прихистку за кордоном у політичне життя, повноцінно ми не матимемо реального плану відбудови.

«Виборчий процес — це природна селекція. Якщо чинний президент і його команда отримають мандат на таку кількість представництва, які є зараз, вони будуть очолювати цей процес. Якщо буде хтось інший, хто в парламенті матиме велику фракцію і буде пропонувати свій порядок денний, то не буде іншого виходу, ніж вести діалог. І це теж нормально. Я впевнена, що і одні, і другі, і треті, яких ще не видно як політичних гравців, зацікавлені в одному: щоб ця країна дійсно стала центром Європи, бо вона здатна. Бо ніколи Україна не лунала на такому рівні в світі», — наголосила Айвазовська.

Повний відеозапис виступу Ольги Айвазовської дивіться за посиланням: