Більшість українців за кордоном, які взяли участь у дослідженні Громадянської меражі ОПОРА, декларують готовність голосувати на перших повоєнних виборах. 

Однак, найбільш імовірно, вони братимуть участь у виборах, якщо на той момент перебуватимуть в Україні (78%).

У разі організації виборів на закордонній дільниці кількість респондентів, які готові проголосувати, скорочується до 60%. Проголосувати поштою готові 59% респондентів. За наявності електронного голосування участь у виборах за кордоном візьмуть 77%.

Разом з тим, найвищий рівень довіри серед респондентів має голосування на дільниці (76%). Електронному голосуванню довіряють 68%, поштовому — лише 48%.

Також респонденти розцінюють голосування на дільниці як можливість реалізувати волевиявлення та бути причетним фізично — як своєрідний ритуал. Важливими факторами для респондентів є відстань до виборчої дільниці, а також ресурси й час, які потрібно витратити.

Багато респондентів заявили, що їх не лякають черги, тому вони чекатимуть стільки, скільки потрібно. Молодші респонденти частіше зазначають, що очікувати в черзі їм хотілося б менше.

Найбільшими перевагами електронного голосування учасники дослідження називають зручність, швидкість та доступність. Найбільші застереженнями щодо такого виду голосування: нижча довіра до його результатів серед старшого населення; можливість фальсифікацій; відсутність у багатьох респондентів сервісів/додатків на кшталт «Дії» чи досвіду користування ними. 

Натомість поштовому голосуванню довіряють менше половини опитаних. Необізнаність із процедурою доставки та підрахунку бюлетенів підсилює недовіру до нього. Найбільшими його недоліками називають застарілість як для цифрової епохи, незручність, високу вартість і ненадійність. Найбільш скептично ставиться до поштового голосування молодь. 

Частково досвід перебування в певній країні зумовлює ставлення до поштового голосування. Наприклад, респонденти у Великій Британії зазначали, що листування звичне в цій країні, тому поштове голосування там отримало більшу підтримку. Натомість в інших країнах через негативний досвід користування поштою опитані відкидають такий спосіб голосування як можливий.

Дослідження «Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном» проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення Громадянської мережі ОПОРА. Опитування виконала Соціологічна група «Рейтинг» протягом 8 квітня — 19 травня 2023 року у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії.

За коментарями щодо результатів дослідження звертайтеся: [email protected]

Ця ініціатива реалізована Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Будь-які думки, висловлені в цьому матеріалі, належать ОПОРІ та не обов’язково відображають погляди уряду Сполучених Штатів Америки.