На Закарпатті окремі кандидати в депутати місцевих рад у період виборчої кампанії долучаються до різних благодійних акцій. Як зафіксувала ОПОРА, кандидат в обласну раду від партії «Європейська солідарність» Андрій Андрющенко пропонував  безкоштовні юридичні консультації (та анонсував це на фоні партійної символіки), а кандидати в депутати обласної та міської рад від «Рідного Закарпаття» Антон Громовий та Володимир Сільваші «взялися вирівнювати бездоріжжя» на кількох вулицях Ужгорода.

На сторінці Антона Громового у фейсбуку розмістили допис 8 жовтня з інформацією про те, що Антон Громовий разом із Володимиром Сільваші «взялися вирівнювати бездоріжжя». Як зрозуміло із допису, йдеться про ремонт кількох вулиць в Ужгороді – Кармелюка, Герцена, Павловича. Відзначимо, що Антон Громовий є кандидатом в депутати обласної ради від партії “Рідне Закарпаття”, а Володимир Сільваші - кандидат в депутати Ужгородської міської ради від цієї ж партії.

Як пояснив у коментарі комунікаційниці ОПОРИ кандидат в облраду від «Рідного Закарпаття» Антон Громовий, він у таких діях ознак підкупу виборців не вбачає.

«Сам проживаю в тому мікрорайоні. Щодня уже роками знищую свій автомобіль на тих ямах. Навіть влітку дорога на вулицях Герцена, Кармелюка і Павловича була суцільним болотом. Ситуація взимку явно не стала б кращою. Тому вирішив принаймні привернути увагу до нагальної проблеми. Адже всі попередні звернення до влади не дали жодного результату. Не було уже терпіння кудись звертатися чи когось про щось просити. Непрямого підкупу у цьому не вбачаю. Ні я, ні мій колега, не закликали голосувати за нас», - зазначив у коментарі ОПОРІ Антон Громовий.

За фактом долучення до ремонту дороги зареєстрованих учасників виборчого процесу та подальше інформування про це у соціальній мережі представники ОПОРИ написали заяву до поліції щодо правової оцінки таких дій.

На вулицях Хуста 7 жовтня спостерігач ОПОРИ зафіксував кілька оголошень із символікою партії «Європейська солідарність» із повідомленням про те, що 8 жовтня команда  юристів та адвокатів партії «Європейська солідарність» Хустщини буде проводити безкоштовну юридичну консультацію для населення. Також в повідомленні вказаний номер, за яким можна зареєструватися на консультацію.

Представник ОПОРИ зателефонував за номером, який вказаний у повідомленні, там йому повідомили, що консультація справді безкоштовна, має відбутися за адресою – вул. Петра Могили, а записатися можна на будь-який зручний час. Оскільки на оголошенні про консультації була розміщена партійна символіка, представник ОПОРИ запитав, хто саме проводитиме консультацію та чи є ця людина кандидатом у депутати. Представнику ОПОРИ зазначили, що консультацію проводитиме кандидат в депутати обласної ради від партії «Європейська солідарність» Андрій Андрющенко.

Як зазначив представнику ОПОРИ сам Андрій Андрющенко – голова Хустської міської партійної організації політсили «Європейська солідарність», кандидат у депутати облради, він постійно надає безоплатні юридичні послуги.

«Я, як адвокат, надаю послуги безоплатної правової допомоги. У мене є договір з безоплатною правовою допомогою, я надаю консультації безкоштовно. Я завжди надаю консультації безкоштовно, не лише сьогодні, а завжди», - зазначив Андрій Андрющенко.

«Якщо виборцеві на фоні партійної символіки надаються чи пропонуються якісь товари чи певні послуги, то у таких діях можуть бути ознаки підкупу, за що передбачена відповідальність за статтею 160 Кримінального кодексу,  - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Якщо ж людина, яка щодня надає певні послуги і отримує за це зарплату, раптово починає позиціонувати ці послуги ще й як свою партійну активність, то тут виникають ознаки корпоративного адмінресурсу та порушення принципу рівних прав та можливостей. Закликаємо кандидатів у депутати чітко розмежовувати дії, які вони роблять як учасники виборчого процесу та дії, які вони виконують на своїй посаді чи за своєю професією».

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Відповідно до частини 2 статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення надання виборцям, учасникам референдуму грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), пільг, переваг, подарункових сертифікатів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів за умови, що їх вартість не перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з частиною 3 статті. 160 Кримінального кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)