Кандидат в народні депутати Віталій Войцехівський (1967 р.н., "Слуга народу" ) у суботу, 25 вересня, відвідав святкування дня села у Григорівці, населеному пункті Бобрицької громади та подарував місцевому жителю інвалідну коляску. Про це повідомили на сайті громади. А у селі Софіївка, Черкаського району у понеділок, 27 вересня, за ініціативи “партії Віталія Войцехівського” відбувся безкоштовний прийом лікарів, однак там агітації спостерігачі ОПОРИ не зафіксували

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, 26 вересня на сайті Бобрицької громади, Черкаського району, вийшло повідомлення про святкування дня села Григорівка, в якому йдеться про візит на свято одного із кандидатів у народні депутати на довиборах в окрузі № 197. "Принагідно хочеться відзначити і той факт, що на святкування у суботу до григорівчан завітав і кандидат у народні депутати, Золотоніський міський голова Віталій Войцехіський. Вітаючи всіх присутніх зі святом, він побажав, щоб  кожен день був бодай маленьким святом. Як з’ясувалося пізніше, пан Віталій, дотримуючись власної обіцянки, привіз і подарував місцевій родині, в якій проживає інвалід, інвалідну коляску", – йдеться на сайті громади.

Як видно на опублікованих у матеріалі фотографіях, Віталій Войцехівський виступав зі сцени перед жителями села. Присутнім на святі агітатори Войцехівського у брендованих футболках вручали брендовані повітряні кульки із написом: Команда Войцехівського "Слуга народу".

Джерело фото: сайт Бобрицької громади

Бобрицька громада – одна із 13, що входять у межі одномандатного виборчого округу 197, де 31 жовтня відбудуться позачергові вибори народного депутата України.

Чинний міський голова Золотоноші, яка є центом округу, Віталій Войцехівський балотується як висуванець політичної партії "Слуга народу". Центральна виборча комісія зареєструвала Войцехівського кандидатом 10 вересня.

Відповідно до вимог частини 3 статті 63 Закону України "Про вибори народних депутатів" органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, об'єднання громадян та інші особи при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією відповідно до статті 68 цього Закону, зобов'язані дотримуватися об'єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 74 цього ж Закону участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам.

Відповідно до частини  4 статті 68 Закону офіційні повідомлення в період виборчого процесу про дії кандидатів у депутати, які є посадовими особами органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України та законами України, і підготовлені у порядку, передбаченому Законом України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації", не належать до передвиборної агітації. Такі офіційні повідомлення не повинні містити коментарів агітаційного характеру, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій про дії зазначених осіб як кандидатів у депутати.

Вищевказані норми Закону зазначають, що офіційний веб-сайт територіальної громади має застосовувати вказані стандарти, утримуватися від від будь-яких повідомлень агітаційного характеру, спрямованих на спонукання голосувати за будь-якого кандидата, а про кандидатів посадовців писати виключно в ключі виконання такими кандидатами своїх посадових обов’язків.

Також у понеділок, 27 вересня, спостерігачі ОПОРИ  відвідали безкоштовний прийом лікарів в селі Софіївка, Черкаського району, що підпорядковане Мошнівській сільській громад (входить до 197 виборчого округу). Як було зазначено на оголошеннях, розміщених на інформаційних стендах в селі (біль сільради та місцевого магазину), візит лікарів організовано “Партією Віталія Войцехівського”. Водночас, на офіційному порталі Мін'юсту, де партійний перелік востаннє оновлювався  1 січня 2021 року, та адміністрованому Мін’юстом Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, такої політичної сили немає. Також представники ОПОРИ не знайшли про неї інформації у інших джерелах відкритого доступу.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, на прийомі лікарів в Софіївці була відсутня будь-яка агітація, на вулиці і в приміщенні агітматеріалів не було. Прийом проводили лікарі обласної лікарні (кардіолог, мамолог, невропатолог, ендокринолог), які також не агітували.

Відповідно до частини 1 статті 68 Закону України "Про вибори народних депутатів України" передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України, а згідно з частиною 8 статті 68 цього ж Закону кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку.

Присутність благодійності у публічній активності кандидатів межує з законодавчою забороною на здійснення агітації шляхом безкоштовного надання виборцям, установам та організаціям товарів і послуг (непрямий підкуп виборців) і належну правову оцінку таким формам активності мають надати правоохоронні органи.